Ladă de zestre unică expusă la Muzeul Dunării de Jos

Un obiect inedit, unic în Bărăgan poate fi admirat la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, până la sfârşitul lunii decembrie. O ladă de zestre, cu chipul regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, aflată în colecțiile acestui muzeu a fost aleasă „Exponatul lunii decembrie 2018”. „Având în vedere faptul că luna decembrie debutează cu sărbătorirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, ne-am decis ca în proiectul ‚Exponatul lunii” să aducem în prim plan una din lăzile de zestre inventariate în patrimoniul muzeal, întrucât această piesă îi prezintă într-o fotografie pe regele Ferdinand şi pe regina Maria”, a explicat Daniela Fulga, muzeograf. Această piesă a fost achiziţionată de la localnica Maria Rucăreanu din Călăraşi în anul 1991. În cadrul procesului de restaurare și conservare s-a constatat că aceasta datează din secolul XX şi a fost confecţionată din lemn, prin tăiere, cioplire şi pictare. Are central o încuietoare metalică, iar pe cele două laturi, mânere realizate tot din fier.

La data intrării în patrimoniul muzeal – spun specialiştii – lada de zestre avea o stare de conservare foarte bună, iar dimensiunile acesteia fiind următoarele: L = 90 cm; l = 42 cm; h = 48 cm. În trecut, conform reprezentanților Muzeului „Dunării de Jos” din Călăraşi, se aprecia că fiecare model pictat pe lada de zestre simboliza ceva. Astfel, liniile, fie ele drepte sau curbe, prezente şi în cadrul modelului acestei lăzi de zestre sunt un simbol al continuităţii şi prosperităţii. Totodată poate fi observată şi simetria existentă la nivelul modelului geometric, precum şi echilibrul perfect la nivelul cromaticii folosite. Ca utilitate, în lăzile de zestre erau depozitate diferite obiecte ţesute: de la ştergare ornamentale, la macate sau preşuri din coade, obiecte care aveau menirea să împodobească noua locuinţă a fetei proaspăt căsătorite. „Aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, lăzile de zestre au menirea să ne poarte într-o altă lume, trezindu-ne amintiri legate de întâmplări de demult sau de oameni care nu mai sunt. Tot aşa şi lada noastră face trimitere la vremuri demult apuse, amintindu-ne de regina Maria, născută prinţesă britanică care, după căsătoria cu prinţul Ferdinand al României la sfârşitul anului 1892 a luptat pentru Marea Unire şi pentru crearea României Mari. De observat este faptul că „zestrea” face trimitere la o avere dată din generaţie în generaţie, la moştenire, iar noi fără Regina Maria probabil că nu am fi trăit într-o Românie aşa cum o ştim azi”, a mai explicat Daniela Fulga. Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii decembrie la „Secţia Etnografie” a muzeului şi va putea fi admirată de către cei interesaţi în fiecare zi, între orele 09.00 – 16.00.

Să nu uităm că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 este pentru noi un mare dar pe care ni l-au făcut înaintașii noștri, dar pe care trebuie să-l prețuim ca pe o adevărată zestre a poporului român milenar. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*