La Dobroești a avut loc „Simpozionul Cultural Marea Unire la ceas de Centenar”

Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a continuat seria de manifestări dedicate Marelui Centenar al Unirii de la 1 decembrie 1918 prin desfășurarea proiectului intitulat „Simpozion Cultural Marea Unire la ceas de Centenar” ce a avut loc pe 30 noiembrie 2018, în comuna Dobroești din județul Ilfov. Scopul „Simpozionului Cultural Marea Unire la ceas de Centenar” a fost acela de a aduce în atenția participanților date istorice, muzeografice și de istorie bisericească mai puțin cunoscute și care au avut ecouri de-a lungul timpului, în vederea realizării evenimentului de la 1 Decembrie 1918, prin prezentarea broșurii „Patrimoniul Unesco din România 2018” – Ediție omagială la Centenarul Marii Uniri – coordonator Adriana Scripcariu; prezentarea materialului „Mândru că sunt român”.

Tematica documentelor prezentate au făcut referire la: Domnitori pe nedrept uitați și importanța lor la realizarea Marii Uniri; Monumente importante de pe teritoriul României închinate Marii Uniri, personalități și acțiuni ale Bisericii Ortodoxe parte din realizarea acestui ideal românesc. Invitați speciali au fost: prof. univ. Dr. Istorie Aurel David, prof.doct. teologie Leon Arion, muzeograf și doctor în Istorie Gabriel Constantin și domnul avocat doctorand în Istorie Adrian Iscru. Programul a continuat cu un recital de muzică clasică interpretată de cvartetul „Arpeggione”, cu o selecție de lucrări clasice și adaptări românești. În încheiere a urmat un recital deosebit al trupei „Anton Pann” cu cântece de epocă.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Primăria Dobroești și Consiliul Local Dobroești au oferit cetățenilor din localitate un program artistic susținut de formațiile și artiștii următori: Maria Dragomiroiu, Mandinga, Adda & Band, Vasile Ceterașu & Amalia Rusu, Fanfara Militară, Monado Dance, urmat de diferite dansuri populare, dar și de un program artistic susținut de elevii Școlilor Gimnaziale nr. 1 și nr. 2 din Dobroești. Alte activități care au urmat au fost: Parada costumelor populare tradiționale; Ateliere meșteșugărești de olărit, fierărie, pictură de icoane pe sticlă, țesut la război, cât și ateliere de creație artistică pentru copii. Alte evenimente în această zi minunată au mai fost: anunțarea câștigătorilor concursului de creație în familie cu tema centenarului; aprinderea luminițelor de Crăciun și un mare foc de artificii ce a luminat cerul Dobreștiului, mai unit în cuget și în simțiri ca niciodată.  (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*