Călătorie virtuală în subteran la Muzeul Sării din Slănic-Prahova

Dacă pașii de turist vă vor atrage către Salina Slănic din județul Prahova – Cea mai mare salină din Europa – puteți vizita și Muntele Piatra Verde (rezervație geologică), dar și Muzeul Sării din localitate. Acesta este amenajat în chiar centrul staţiunii, foarte aproape de Salină şi de celebrul „Munte de sare din Slănic”, cu a sa „Grota miresei” (a se afla legenda) şi lacurile sale saline, în „Casa Cămărăşiei”, monument istoric şi de arhitectură din secolul al XVIII-lea. Muzeul prezintă importanţa acestui mineral pentru viaţa şi activităţile omului, influenţa biologică a acestuia asupra organismului uman, aspecte semnificative din istoria exploatării şi prelucrării sării, precum şi particularităţile mediului natural din zonă, inclusiv unele specii rare de plante halofile.

Din 15 martie 2018, Muzeul Sării şi-a îmbogăţit expoziţia permanentă cu o călătorie virtuală în minele de sare de la sfârşit de secol XVIII care este posibilă cu ajutorul unor ochelari tip „Realitate Virtuală” (VR), prin intermediul cărora turiştii aşezaţi într-un vagonet cu patru locuri, automatizat electronic, vor putea „călătorii” virtual în subteran. Cu ajutorul ochelarilor  VR ei vor coborâ într-o mină de sare, printre mineri, urmărind cum este extrasă sarea, în mod rudimentar la începuturi, până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe drumul şerpuit şi plin de surprize şi efecte speciale. Este o experienţă intensă, unică într-un muzeu din România şi care merită trăită individual, fiind greu de descris în cuvinte. Conceptul este unic în România. Călătoria virtuală durează puţin peste patru minute și treizeci de secunde. Turiştii sunt aşezaţi chiar într-un vagonet similar cu acela care minerii de altă dată intrau în salină. La etajul clădirii vizitatorii vor putea accesa un ecran interactiv realizat pe baza tehnologiei „Realităţii adăugate şi kinetice”, aflând astfel informaţiile despre sare, fiind prezentate aici și uneltele, dar și materialele folosite la extragerea acesteia. Pentru doritori, programul de  vizitare este marţi-dumincă (orele 9.00-17.00 (1 oct. – 30 apr.) – și orele 9,00-19,00 (1 mai – 30 sept.).

Dacă nu doriți să coborâți în Salina Slănic, puteți călători virtual în subteranele unei mine de sare (ocnă) prin vizitarea Muzeului Sării din localitate.  Sunteți așteptați! (G.V.G.)

Lasă un răspuns