Mormântul traco-getic din localitatea Borovo (Bulgaria)

Mormântul traco-getic din orașul Borovo (numele complet sub care este cunoscut este „Mormânt aristocrat Getti – sec. IV î.Hr.”) este situat în centrul orașului (lângă școala „Sv. Kliment Ohridski”) și este una dintre cele mai populare și vizitate atracții turistice din acest municipiu. Ca istorie, în anul 1974, în zona cunoscută ca „Sivri Tepe”, la doi-trei kilometri nord – vest de orașul Borovo (la acel moment încă un sat) a fost găsit un foarte valoros tezaur de argint, o adevărată comoară traco-getică. Acesta, prin bogăția sa, se dovedește a fi aparținut unui principe local, un basileu traco-get, ce coagula în jurul său puterea unei regiuni întinse. Tezaurul este format dintr-un splendid set de masă, constituit din cinci vase de argint aurit: trei rhytonuri cu format zoomorf folosite la libații sau alte ritualuri (cu format de cal, taur şi sfinx), un vas mare cu două mânere, şi un ulcior. Pe ulcior apar scene cu zeii aflați la festin, scene din ciclurile mitologice cu Dionysus şi Heracles, sfincşi, grifoni, satiri. Aceste zeități le cunoaștem ca aparținând panteonului grecesc, dar dacă vom studia mai aprofundat subiectul le vom găsi valențe mult mai vechi, aparținătoare de viața străbunilor noștri, traco-geții, sau geții sudici. Acest lucru a făcut ca interesul oamenilor de știință să crească pentru această zonă și apoi, să înceapă activitățile de excavare și studiu al  movilelor din regiunea Borovo, bănuite a fi de natură artificială, ridicate în scop funerar.

În anul 1995, într-una dintre aceste movile, din complexul cunoscut drept „patru movile“ (la patru kilometri Nord de Borovo, în apropiere de satul Volovo), când s-a încercat a se face o secțiune stratigrafică, acest fapt a relevat existența unor elemente de zidărie. Din păcate, pe lângă oamenii de știință, și „vânătorii de comori” sunt, de asemenea, interesați de movile și se strecoară în zona siturilor arheologice spre a extrage obicte valoroase și a le plasa pe piață. Experți de la „Muzeul de Istorie din Ruse”  (Muzeul Ruse) s-au grăbit să efectueze studii de salvare și în anul 1996 situl funerar a fost excavat și deschis pentru vizitatori. Mormântul a fost explorat și marcat a fi de tip „macedonean”, construit din blocuri de calcar bine lucrate. Pericolul unor raiduri ale vânătorilor de comori a rămas valabil, forțând astfel mâna arheologilor ce au cerut în anul 2007, ajutorul Municipalității din Borovo și Ruse, spre a muta construcția funerară într-un alt cadru, unde va fi păzită, dar se va putea bucura și de vizita turiștilor. În acest scop, în curând va avea loc o operațiune unică, ce va consta în dezmembrarea, transportul și reasamblarea cavoului traco-getic din piatră. Se preconizează ca mormântul să devină parte dintr-un complexul arheologic mai vast, unde va fi prezentată și o copie a tezaurului traco-getic de argint descoperit la Borovo.

Orașul Borovo este declarat municipiu, aflându-se în limitele districtului Russe (Regiunea centrală de planificare nordică a Bulgariei), ca zonă populată acum peste 2000 de ani de către Geții sudici (traco-geții). (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*