Ziua de 1 decembrie proclamată drept Ziua Marii Uniri a Românilor pe teritoriul statului Iowa (SUA)

În apropierea Zilei Marelui Centenar al Unirii de la 1 decembrie 1918, vin către noi gesturi speciale ce ne surprind prin elocvență și sinceritate. Astfel „guvernatoarea statului Iowa (SUA), Kim Reynolds, a proclamat ziua de 1 decembrie 2018 drept Ziua Aniversării a 100 de ani de la Unirea Românilor, în statul pe care-l conduce”, a anunțat ambasada SUA la București. În proclamație, Kim Reynolds a motivat gestul prin faptul că România este un partener strategic al Statelor Unite, prin contribuția româno-americanilor la dezvoltarea societății SUA, dar și prin creșterea legăturilor bilaterale dintre statul Iowa și România.

Textul acestei proclamații este următorul: „Eu, Kim Reynolds, Guvernatorul Statului Iowa, proclam ziua de 1 decembrie 2018 drept a 100 aniversare a Marii Uniri a Românilor în Iowa și felicit România, poporul român, pe româno-americanii din Iowa pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire și felicit România pentru reușitele ei ca națiune vibrantă și pentru că este un partener apropiat al Statelor Unite”. Așa sună decizia guvernatoarei Republicane. „Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Iowa este cel de al paisprezecelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială” mai precizează ambasada SUA.

Statul Iowa a devenit cel de al 29-lea stat american în decembrie 1846. Numele statului derivă din numele tribului de nativi americani, Ioway. Deși văzut ca fiind un stat cu economie preponderent agricolă, aceasta reprezintă doar o mică parte, economia statului Iowa fiind foarte diversificată. În 2010, Iowa a fost declarat statul în care se pot deschide și susține afaceri cu costurile cele mai mici dintre toatele statele americane.

Și guvernatorul Statului american Carolina de Nord declară 1 Decembrie drept Ziua de Recunoaștere a Centenarului României pe întreg teritoriul statului.

Iată încă un gest deosebit ce vine de peste ocean: guvernatorul Statului american Carolina de Nord, Roy Cooper, a proclamat ziua de 1 Decembrie 2018 „Ziua Recunoașterii Aniversării a 100 de ani de existență a României”, pe întreg teritoriul statului. Guvernatorul Statului North Carolina, unde locuiesc zeci de mii de români, a dat recent o Proclamație pentru Recunoașterea Centenarului României. În textul proclamației, Cooper îi numește pe români „prieteni apropiați, de încredere, și parteneri ai SUA”. Gestul guvernatorului american vine după ce, luna trecută, și  guvernatoarea statului Iowa, Kim Reynolds, a proclamat ziua de 1 decembrie 2018 drept Ziua Aniversării a 100 de ani de la Unirea Românilor, în statul pe care-l conduce. Iată textul tradus al acestei Proclamații: „Întrucât la ​​1 Decembrie, românii din Statele Unite vor sărbători 100 de ani de la Marea Uniune a Românilor, cea care a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, libertății economice și progresului social și, întrucât Statele Unite și România au o prietenie profundă, chiar la distanță, precum și un parteneriat strategic construit pe baza valorilor democratice, a legăturilor istorice și a unui angajament comun de a susține forța securității transatlantice și promisiunea prosperității lor reciproce și întrucât talentul, energia și creativitatea români americani veniți succesiv, moștenirea lor culturală bogată, contribuția lor la progresul american reprezintă caracteristici importante ale societății americane și întrucât legăturile dintre statul Carolina de Nord și România se diversifică din ce în ce mai mult, datorită expansiunii comerțului bilateral, a programelor educaționale și a apariției unei comunități deschise a tinerilor americani și români care se angajează în mod liber în inovație și activități antreprenorial-universitare și întrucât, statul Carolina de Nord felicită România, poporul român și toți românii americani, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Uniune și împlinirea României ca națiune vibrantă, un prieten apropiat, de încredere și partener al Statelor Unite și întrucât, eu, Roy Cooper, guvernator al statului North Carolina, proclam ziua de 1 Decembrie ca Ziua de recunoaștere a Centenarului României, în Carolina de Nord, prezint respectul meu tuturor cetățenilor.”

Asemenea gesturi sincere ce vin către noi ne fac să fim mândrii de istoria noastră, de strămoși. Astfel realizăm faptul că românii au adus contribuții importante la dezvoltarea întregii umanități, iar România este o țară cu un mare viitor, alături de parteneri sinceri și de încredere.  (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*