ADEC somează conducerea Teatrului Andrei Mureșanu

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, condamnă cu vehemență intenția conducerii Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe de a batjocori Ziua Națională a României în anul Centenarului Marii Uniri prin punerea în scenă a unei comedii care ia în derâdere momentul istoric de la 1918.

ADEC atarge atenția publicului cu privire la faptul că în anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, pe scena singurului teatrul românesc din județele Covasna și Harghita nu se va juca vreo piesă de teatru care să evidențieze momentul istoric de la 1 decembrie 1918 și eforturile românilor din toate provinciile românești pentru realizarea Marii Uniri. Conducerea TAM a considerat nedemn să elogieze în acest fel momentul 1 decembrie 1918.

În schimb, pe scena TAM se va juca, pe foarte mulți bani publici, piesa „Nu chiar 1918”, o comedie despre anul 1918 cu drapelul Ungariei pe afiș, a unui producător de etnie maghiară care s-a remarcat deja la Târgu Mureș cu o piesă de teatru în care batjocorește simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. Conducerea TAM, reprezentantă prin managerul Anna Popa, nu a comunicat public care este legătura între comedie și anul 1918, un an atât de important în istoria românilor.

Potrivit dramaturgului Székely Csaba, autorul piesei, „Nu chiar 1918 este o piesă cu surprize. Pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem. Ne arată ce am realizat din idealurile din 1918, și cum ne simțim în țara asta, la o sută de ani după Marea Unire. Ne arată de fapt relația dintre bani, fericire și patriotism în România de azi”.

ADEC consideră inacceptabil gestul conducerii TAM care intenționează să batjocorească Centenralui Marii Uniri cu această bășcălie la adresa Marii Uniri. ADEC consideră că este suficient faptul că în anul Centenarului Marii Uniri TAM nu a avut nicio piesă și niciun moment cultural prin care să marcheze acest an istoric.

Dan Tanasă, președintele fondator al ADEC a declarat: „O somez public pe Anna Popa să oprească aceată insultă la adresa demnității naționale a românilor. Nu pot permite ca un moment istoric ca cel de la 1 Decembrie 1918 să fie bătaia de joc a unor mancurți fără nicio legătură istoria poporului român, unși în funcții publice tocmai pentru a batjocori istoria și simbolurile naționale ale românilor. Este regretabil că niște mancurți deghizați în oameni de cultură nu înțeleg că există unele teme sensibile cu care nu te poți juca”.

ADEC salută pe această cale decizia conducerii Prefecturii Covasna de a nu include această piesă de teatru în programul oficial al manifestărilor dedicate Zilei Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*