O destinație de basm: Castelul de Lut din Valea Zânelor

Dacă tot suntem „declarați” ca Țara lui Dracula, să lăsăm fantezia să zburde și să fantazeze. Așa a făcut unul dintre românii noștri fantaști care nu a cerut prea mult și a ridicat în țara noastră, la doar 35 de kilometri de Sibiu, la Porumbacu de Sus, în Valea Zânelor (nume cu rezonanță de basm), un mândru castel de lut, demn de poveștile fraților Grimm. Proiectul a luat naștere în urmă cu câțiva ani pur și simplu din imaginația lui Răzvan Vasile, cel care lucra în domeniul publicității, dar care și-a dorit să scape de stresul și gălagia din București și să construiască un loc de poveste la poalele munților Făgăraș, pe malul unui râu, înconjurat de vegetație. „Arhitectura este o combinație între casa piticilor din povestea „Albă ca Zăpada„ și crestele munților. După ce am schimbat 5 arhitecți, al cincilea a fost cu noroc și a înțeles exact ceea ce îmi doresc”, a declarat proprietarul.

Castelul este structurat pe două nivele, parter și mansardă, are zece camere, fiecare cu propriul design rustic și două turnuri. Acesta este construit doar din materiale naturale, din piatră și beton, lemn, var și lut și a fost construit de meșteri din Maramureș. Acoperișul este facut din șindrilă de lemn. „S-au folosit 80 de mii de bucăți de șindrilă și 200 kg de cuie. Totul a fost făcut manual, bucată cu bucată”, ne-a dezvăluit Răzvan Vasile. Tencuiala castelului este pe baza de var hidraulic, cu proprietăți de calcifiere, var cu care romanii au zidit cetățile. Turiști din intreaga țară, dar și din întreaga lume vin în Transilvania pentru a vedea cu ochii lor castelul de poveste. Valea Zânelor este locul în care, timp de câteva ore, respiri aer curat și intri într-o lume de basm, cu zâne și prințese. În incinta castelului există și un magazin de suveniruri, cu cadouri personalizate, magneți de frigider, turtă dulce, ciocolată caldă și suc de mere care pot fi savurate în locurile special amenajate. Cutiile zânelor așteaptă ca fiecare turist să își pună câte o dorință. Pentru câteva ore, la castelul din Valea Zânelor poți să redevii copil și să te bucuri de priveliștea de vis. Castelul poate fi vizitat în orice zi, între 10:30 – 17:30, iar intrarea costă doar 5 Ron de persoană. Castelul va intra curând în circuitul turistic, iar aici se vor putea și caza turiștii. Locul e un rai pentru fotografii pasionaţi, aşa că nu e de mirare că imaginile circulă în lungul şi-n latul internetului, una mai reuşită ca alta.

De fapt într-un asemenea loc nici nu e greu să faci fotografii extraordinare. Peisajul e mirific, castelul e de vis, cerul e parcă mai albastru ca nicăieri, apa-i cristalină…. nu trebuie decât să apeşi pe declanşator şi gata. Detaliile construcţiei sunt extrem de interesante şi de impresionante, oricât de nepriceput într-ale arhitecturii ai fi. Te tot uiţi la vârfurile acoperişului, fiecare ţuguiat către altă direcţie şi te întrebi câte calcule şi câtă muncă o fi fost în spatele lor! Găseşti detalii simpatice la tot pasul. De la perdelele de in, până la uşile curbe şi pline de farmec. Flori colorate peste tot, mici locuri amenajate pentru odihnă pe malul râului, peste tot e linişte şi armonie. Nu e de mirare că şi rândunelelor le place la castel și și-au făcut cuibul aici. Găsiţi aici cafea, îngheţată şi băuturi răcoritoare și locuri berechet pe malul râului să le puteţi savura în tihnă privind castelul. Păstrăvăria Albota mai este în zonă, la vreo 30 de minute de mers cu maşina. Oricum, dacă ajungeți aici, sentimentul pe care îl veți încerca este unul unic! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*