Cea de a III-a ediție (Aprilie-Octombrie 2018) a „Simpozionului de Iconografie Bizantină 2018” („International Meeting for Byzantine Art”), s-a încheiat cu succes. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, dorind promovarea adevăratelor valori românești, atât în țară cât și peste hotare, s-a implicat activ în organizarea acestei ediții. Colaborarea din 2017 pentru organizarea proiectului internațional „Chipul Domnului Iisus Hristos în iconografie bizantină”, dintre instituțiile și organizațiile culturale din Grecia, Italia și România a avut succes. Proiectul a fost inițiat de Asociația culturală „Aristotelis” (Kozani), Dioceza din Kozani cu colaborarea Regiunii Macedonia de Vest și Municipalității din Kozani. Partenerii din Italia și din România au fost: „Asociația Archeosofica” din Florența și Inspectoratul Școlar Ilfov, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”, Seminarul Teologic „Sfânta Filofteia” din Brănești și Muzeul Municipiului București, care a găzduit expoziția din mai 2017, la Palatul Suțu. Având în vedere succesul ediției de anul trecut, C.J.C.P.C.T. Ilfov a fost onorat să se implice și în cadrul ediției din anul 2018.
În acest an, Muzeul Municipiului București, a găzduit expoziția „Imaginile invizibilului”, ce a avut loc la Palatul Suțu, vernisând-o pe 18 mai 2018. Parte din proiectul „3rd International Meeting for Byzantine Art 2018”, ce a reunit participanți din Grecia, Italia și România, expoziția a reprezentat o sinteză a particularităților canonului bizantin prezente în cele trei țări. Icoanele au fost realizate de participanți de toate vârstele, artiști și persoane ce au ales profesii variate, dar uniți în ideea de a căuta ceva dincolo de existența cotidiană. Dimensiunile educaționale ale acestui proiect sunt evidente în special dacă observăm felul în care aceste cursuri se adresează unor categorii de vârstă care nu sunt vizate în mod frecvent de educația muzeală. Majoritatea participanților au fost adulți, cu vârste cuprinse între 30 și 77 de ani, dar și copii de 7-12 ani. Cursurile seminariilor de iconografie din cele trei țări au fost concepute în așa fel încât să acopere atât tehnicile artistice și procesul de pictare a unei icoane, cât și suportul teoretic. De asemenea, proiectul a oferit cursanților oportunitatea unor schimburi culturale cu alte țări, creând o perspectivă inedită. În calitate de profesor de iconografie în Kozani, Christina Matiaki a dorit să ofere studenților săi posibilitatea de a învăța și de a cunoaște oameni cu interese similare care studiau și ei același domeniu.
Prin urmare, prima ediție a evenimentului, inițiată de Christina Matiaki, profesor iconografie bizantină în cadrul Asociației Aristotelis din Kozani, și Roberta Capezzuoli, coordonatorul cursurilor de iconografie în cadrul Associazione Archeosofica din Florența, a facilitat schimbul cultural și artistic între participanții cursurilor din Grecia și cei din Italia. Evenimentul fiind unul de succes, tendința firească de a organiza o nouă ediție a inclus și România în acest proiect interesant și ambițios. Inițiat în 2016, acest proiect intercultural este în procesul de a crea o comunitate unită de aceeași pasiune pentru artă și spiritualitate, formată din oameni care lucrează împreună pentru realizarea unui scop comun, dincolo de granițe naționale și culturale. Vernisajul a fost urmat în ziua de sâmbătă, 19 mai 2018, la Palatul Suțu, de un atelier teoretic și practic ce a facilitat schimbul de experiență între participanții din cele trei țări. Atelierul susținut de artistul și teologul Christina Matiaki s-a axat pe noțiunile introductive pentru pictarea unei icoane. Profesorul Ștefan Tatu a vorbit despre baza teologică a icoanei, iar istoricul de artă Alessandro Mazzucchelli a discutat despre semnificația luminii în icoană („La luce dell’icona”). Sculptorii italieni din asociația culturală „ARte’s Nel cuore del legno” au discutat despre ideea de a realiza icoane sculptate în lemn. Prezentările au fost susținute în limba engleză, iar traducerile simultane în limba română s-au oferit la cerere. A urmat luni, 21 mai 2018, un workshop la Școala nr. 2 din Voluntari (Ilfov), și vizite ghidate în localitățile Comana, Drăgănești, Ciorogârla.
Activitățile ce s-au desfășurat în cadrul simpozionului au fost axate pe arta icoanei bizantine, tezaur al identității religios-culturale și tradiționale, specifice spațiului ilfovean și românesc în ansamblul său. Simpozionul a avut trei etape: 27-30 aprilie 2018 / 4-7 mai 2018 România, 8-11 iunie 2018- Kozani, Grecia și 13-15 octombrie 2018, Florența, Italia. Simpozionul a urmărit cunoașterea, însușirea, valorificarea și transmiterea, pe baza schimbului de experiență și colaborare pe termen lung, a evoluției artei bizantine- ortodoxe în tradiții artistice locale (Grecia, Italia și România), prin seminarii, ateliere de lucru, vizite tematice pentru participanții implicati în acest proiect. Ca și obiective principale a avut realizarea de către elevi a icoanelor ce vor face parte din expoziția itinerată în București, Kozani și Florența, realizarea și tipărirea unui album foto care să cuprindă toate activitățile desfășurate, elaborarea unei broșuri cu abstractele și concluziile activităților din cadrul simpozionului. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a asigurat baza materială (blaturi icoane, pensule, culori, rame icoane, s.a), necesară desfășurări workshop-urilor și atelierelor de lucru. Prin această valorificare a patrimoniului de tradiție bizantină s-a putut descoperi un nou filon artistic și istoric folosit mai apoi în desfășurarea celorlalte activități educative. De asemenea a avut loc o stimulare a interesului profesorilor pentru cercetare în domeniul artei bizantine, dar și de identificare a unor noi parteneri instituționali și crearea unei colaborări pe termen lung. Astfel ne putem bucura de organizarea acestor reale schimburi culturale între participanții la cursurilor de iconografie bizantină din Ilfov (România), Kozani (Grecia) și Florența (Italia), ca adevărate punți de la suflet, la suflet. (G.V.G.)
Lasă un răspuns