Cel mai puternic laser din lume!

Iată că și România se află pe harta mondială a cercetării științifice actuale. Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune, joi 22 noiembrie 2018, urmând să ajute la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute – un lucru extrem de dificil în prezent, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale. Laserul a fost testat cu succes, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat vineri 23 noeimbrie 2018, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului „Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)” de la Măgurele – cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, potrivit managerului de proiect.

Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. Beneficiile aduse ştiinţei vor avea aplicabilitate în medicină, întrucât laserele de mare putere vor putea anihila tumori canceroase evitând efectele secundare generate de terapiile actuale. Pe de altă parte, cu ajutorul laserelor de mare putere s-ar putea elimina mult mai rapid deşeurile radioactive – izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de ore sau zile.

Dar cum va funcționa acest laser? „Sistemul de fascicule gamma de mare intensitate este format dintr-un accelerator de electroni de 700 de milioane de electroni-volţi şi un laser de foarte mare frecvenţă. Din interacţiunea acestor două componente, vor rezulta razele de fascicul gamma. În traducere mai pe înțelesul tuturor, în acei 700 de milioane de electroni-volţi stă energia electronilor. Adică ei sunt acceleraţi la viteze foarte apropiate de viteza luminii şi, după aceea, ei întâlnesc nişte fotoni. Fotonii sunt particulele de lumină de la laser. Laserul produce aceşti fotoni şi îi trimite într-o coliziune aproape la 180 de grade în direcţia opusă fasciculului de electroni. Ce se întâmplă acolo este un fenomen care poate fi descris în termeni mai intuitivi, aşa, o ciocnire între ceva foarte greu, care sunt electronii, şi ceva foarte uşor, care sunt fotonii. E ca şi cum o mașină s-ar ciocni cu o minge de ping-pong”, a explicat intr-un interviu  Dan Filipescu, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect.

Laserul de la Măgurele (jud. Ilfov) este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma. 140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România. Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise pe perioade îndelungate de timp, dar și în multe alte scopuri științifice. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*