Naționaliști au asigurat înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului!

Regimul Băsescu-Tăriceanu, prin Ordonanța de Urgență nr.19/2005, a atribuit gratuit 11 ha de teren în municipiul București, Calea 13 Septembrie pentru Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. La art.1, alin.2 din Ordonanța de Urgență nr.19/2005 s-a precizat că „Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române”.

După doi ani de la atribuirea terenului nu au început lucrările de construcții, în principal, datorită fondurilor reduse de care dispunea Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. În această situație, ca senator de Cluj din partea Partidului România Mare, am inițiat o propunere legislativă de modificare a Legii nr.261/2005 prin care s-a aprobat O.U.G.nr.19/2005. Propunerea legislativă a fost înregistrată în ziua de 27 martie 2007 la Senatul României și a fost semnată și susținută de 21 senatori și deputați ai P.R.M. Propunerea legislativă prevedea că 50 la sută din fondurile necesare pentru Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate din Bugetul de Stat, prin Guvernul României și 50 la sută de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. Guvernul Tăriceanu, prin actul nr.179 din 28 mai 2007, a transmis la Parlament punctul său de vedere prin care a precizat că „nu este oportună” modificarea O.U.G.nr.19/2005 și că „nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”. Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului României a adoptat un Raport de admitere a propunerii legislative, cu câteva amendamente. Senatorul P.S.D. Viorel Ștefan a propus un amendament care precizează că Guvernul României susține financiar construirea Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului cu sume alocate anual din Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii și Cultelor. De asemenea, autoritățile administrației publice locale pot să aloce fonduri pentru realizarea Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. Ca urmare, Consiliile județene și Consiliile locale pot aloca anual sume pentru Catedrala Mântuirii Neamului, așa cum au făcut unele Consilii locale din București. În acest scop, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate adresa un Apel către toate autoritățile administrației publice locale pentru a contribui la finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului și la încheierea lor într-un timp cât mai scurt posibil.

În ziua de 4 septembrie 2007, am susținut în Plenul Senatului României propunerea legislativă a P.R.M., care a fost adoptată de către prima Cameră sesizată. În ziua de 11 decembrie 2007 în Camera decizională, Camera Deputaților a fost votată această inițiativă legislativă, care a devenit Legea nr.376 din 28 decembrie 2007. Fără această inițiativă legislativă din partea senatorilor și deputaților Partidului România Mare și fără susținerea ei, prin vot, în Parlament de către cei credincioși nu ar fi fost posibilă sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului în 25 noiembrie 2018, cu câteva zile înainte de Centenarul Marii Uniri.

Dumnezeu ne-a dat gândul cel bun și ne-a unit spre a contribui la împlinirea obiectivului pentru care au luptat Patriarhii Teoctist și Daniel, împreună cu toți credincioșii din Poporul Sfânt așezat în Grădina Maicii Domnului, cu cel puțin 10.000 de ani î.Hr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*