Pentru prinți și prințese – Seară Medievală în Parcul Mogoșoaia

Pe aleile luminate misterios ale Parcului Mogoșoaia din Ilfov, sâmbătă 17 noiembrie 2018, te puteai întâlni cu prinți și prințese, cu cavaleri și scutierii acestora, iar muzica îți picura în suflet dorința de a dansa un menuet grațios. Toate acestea au fost oferite de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, manageriat de către doamna director Niță Alexandrina. Cei care s-au implicat direct în organizarea acestei întâlniri a publicului cu lumea plină de mistere a Evului Mediu, au fost cei de la Asociația „OST Cultural Events”. Au participat muzicieni din Bulgaria – „Ambient folklore”, dar și din România – „Nomen Est Omen”, care au interpretat compoziţii medievale şi renascentiste cu instrumente acustice actuale sau cu influențe mediteraneene – ca în cazul bulgarilor. Elevii de la școlile din Buftea și Chitila au avut ocazia de a descoperi linogravura și atelierul de fierărie datorită „Caravanei Meșteșugurilor” venită tocmai de la „Școala de la Piscu”, au pictat după modele medievale puse la dispoziție și s-au amuzat de picturile făcute direct pe fețele vesele ale celor prezenți.

Pe lângă o expoziție de picturi și icoane realizate de către elevii talentați de la Școala Gimnazială „Ion Vișoiu” din Chitila, coordonați de către doamna profesor Mariana Badea, a fost organizată și o mini expoziție de armuri, scuturi și costume medievale. Seara a fost încheiată în mod strălucitor de jocurile cu focul ale trupei brașovene „Hypnosis”, celebră în lumea spectacolelor medievale românești. Dedicat iubitorilor universului fantastic, al poveștilor și legendelor, evenimentul „Seară Medievală” s-a dovedit a fi spațiul în care istoria se îmbină cu fantezia, unde îți poți regăsi eroii copilăriei, te poți întoarce în timp în evul mediu, chiar pe locul unde altădată se aflau Codrii Vlăsiei, în curtea unui superb palat în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, ce se află pe marginea râului Colentina. Evenimentul „Seară Medievală” a vizat îmbinarea în cadrul unui eveniment unitar a spectacolelor muzicale, performing arts, teatru, workshopuri, expoziții de artă și târg meșteșugăresc; a fost astfel evidențiată bogăția culturii tradiționale în spațiul european, promovarea și sprijinirea artiștilor și a creației contemporane.

Proiectul a dorit să sublinieze importanța rolului culturii pentru promovarea identităţii naţionale, asigurarea coeziunii economico-sociale şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor prin asigurarea accesului la valorile culturale. Scopul proiectului a fost acela de a diversifica oferta culturală şi de a oferi noi modalităţi de valorificare a potenţialului local existent, stimulând astfel consumul cultural ca opţiune pentru petrecerea timpului liber a publicul larg, dar și a turiştilor. În acest fel specificul istoric, geografic și fizic al Palatului Mogoșoaia aflat în apropiere, a conturat ideal caracterul acestui eveniment cultural primit cu brațele deschise de către toți participanții. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*