O nouă impertinență…

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, singurul teatru românesc din județele Covasna și Harghita, se pregătește să pună în scenă, chiar de Ziua Națională a României în anul Centenarului Marii Uniri, o comedie despre anul 1918 a unui producător maghiar. Afișul comediei despre Centenarul Marii Uniri conține drapelul Ungariei. Prefectura Covasna nu a inclus spectacolul în programul dedicat Zilei Naționale. Astfel, la Sfântu Gheorghe va avea loc premiera piesei „Nu chiar 1918” a producătorului de etnie maghiară Szekely Csaba. Piesa se va juca în zilele de 1 și 2 decembrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM).

Deși mai sunt mai puțin de două săptămâni până la premiera spectacolului, conducerea TAM a refuzat categoric să publice informații complete cu privire la subiectul piesei de teatru despre anul 1918, ce promovează drapelul Ungariei, pe pagina de internet a instituției.

Mai mult, Anna Popa, managerul TAM, a refuzat să comunice informații despre acestă comedie. Conducerea Prefecturii Covasna a decis să nu includă această piesă în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale. Forțată de împrejurări, managerul TAM a comunicat câteva informați lacunare în urma unei solicitări scrise pe care i-am adresat-o în temeiul Legii nr. 544/2001.

Managerul Anna Popa a confirmat în scris următoarele informații:

Cât costă punerea în scenă a spectacolului Nu chiar 1918 în dată de 1 decembrie 2018? Răspuns manager TAM: Această producție este încă în lucru. Producția estimată inițial este undeva la 50.000 lei, răspuns final vă putem da după contabilizarea tuturor facturilor, adică în ianuarie când finalizăm actele pentru luna decembrie. la această suma se adaugă finanțarea primită de la Minister în valoare de 30.000 lei.

Care este subiectul/tema acestui spectacol? Răspuns manager TAM: Este o comedie bazată pe informații colectate în baza documentării făcute despre Unirea din 1918. Acțiunea are loc în prezent, într-un sat din provincie, unde oamenii decid să pună în scenă un spectacol despre Unire. Pentru că este vorba de Teatru în teatru, titlul este „Nu chiar 1918” pentru a nu induce publicul în eroare în a crede că este un spectacol istoric. Este o comedie!

Pe ce alte scene din țară sau din străinătate s-a mai jucat acest spectacol? Răspuns manager TAM: Acest spectacol va avea premieră de 1 decembrie, în mod evident NU a mai fost jucat nicăieri din moment ce încă nici nu este gata.

Cine a luat decizia că acest spectacol să se joace la Sfântu Gheorghe chiar de Ziua Națională a României? Răspuns manager TAM: Această decizie îmi aparține și am luat-o după consultarea Consiliului Artistic. Încă de la începutul anului am avut planificat în progaramul minimal acest spectacol dedicat Centenarului.

Așadar, în anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, pe scenă singurului teatru românesc din județele Covasna și Harghita nu se va juca vreo piesă de teatru care să evidențieze momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Conducerea TAM a considerat nedemn să elogieze în acest fel momentul 1 decembrie 1918. În schimb, pe scena TAM se va juca, pe foarte mulți bani publici,  o comedie despre anul 1918 cu drapelul Ungariei pe afiș, a unui producător de etnie maghiară care s-a remarcat deja la Târgu Mureș cu o piesă de teatru în care batjocorește simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. Conducerea TAM nu a comunicat care este legătura între comedie cu anul 1918, un an atât de important în istoria românilor.

Prefectura Covasna, condusă de prefectul Sebastian Cucu, nu va promova așadar acestă piesă de teatru. În schimb, Prefectura Covasna s-a implicat în promovarea piesei de teatru „Ziditori ai Marii Uniri” a companiei de teatru „Civic Art CvM” din București, care se va juca pe scenă TAM în dată de 4 decembrie a.c.. În acest proiect, alături de Prefectura Covasna, s-a implicat și Universitatea Babeș-Bolyai. Piesa, regizată de Marian Ciprian, este una de real succes, fiind deja jucată pe mai multe scene din țară.

În urmă articolului meu managerul TAM, Anna Popa, a reacționat printr-un email pe care mi l-a transmis și pe care îl public intregral mai jos:

„Stimate Domn,

Declarațiile dumneavoastră sunt greșite și malițioase! Rog presa în CC să corecteze și greșelile gramaticale din articol în cazul în care vor să preia aceste informații! Steagul mic maghiar de pe afiș, inclus în titlul în culorile tricolorului, reprezintă minoritatea maghiară conlocuitoare. Nu este nimic jignitor sau revoltător în asta. Managerul TAM (care este o Doamnă, și care vă roagă insistent să nu vă mai adresați persoanei ei cu apelativul „domn”) nu a fost forțată de împrejurări ci a respectat procedurile instituției. Până ați scris dumneavoastră acest articol, deja în presa locală apăruse și comunicatul oficial al instituției. Investiția în acest spectacol este una de un nivel mediu și a fost prevăzută în bugetul anual. Necunoscând modul în care funcționează un teatru, nu cred că sunteți în măsură să vă dați cu părerea asupra a cât de mult costă un spectacol!

„Producătorul” unui spectacol este cel care săvârșește producția, adică instituția care investește. Presupun că în articolul dumneavoastră voiați să spuneți că Teatrul „Andrei Mureșanu” produce un spectacol în baza textului unui „dramaturg maghiar”. Rog presa în CC să țînă cont și de această greșeală.

Motivul pentru care Prefectura a decis să nu includă acest spectacol în Programul Umbrelă, probabil vi se datorează. Instituția Prefectului nu dorește să se asocieze cu ceva ce i-ar putea cauza atragerea unor antipatii, și atunci, de comun acord, am hotărât să nu includem și acest spectacol în programul Prefecturii, el rămânând însă, în mod evident, evenimentul principal de 1 Decembrie al teatrului nostru.

Consider în continuare greșită abordarea Prefecturii mai ales în contextul în care acest spectacol este co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, instituție cu adevărat în măsură să decidă ce proiecte merită sau nu să fie girate cu ocazia Centenarului!

Dacă tot sunteți dispus să creați „valuri” inutile în orașul nostru, vă recomand să veniți și să vedeți spectacolul și să vă expuneți părerea în cunoștință de cauză! Până în acest moment, toate atacurile dumneavoastră s-au bazat pe niște supoziții, fără niciun suport real. (Anna Popa, Manager TAM!)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*