În 2007 a fost cercetată arheologic o groapă de cult din epoca bronzului (Cultura Coslogeni), descoperită în locul numit „La Paizan” situat în localitatea Platonești, județul Ialomița. Complexul avea o formă tronconică cu diametrul de 1,60 m și adâncimea de 1,82 m. La baza gropii, pe o lentilă de lut galben au fost depuse ritual pe un fragment de fund de vas, două statuete zoomorfe din lut ars cu trăsături bine definite care indică o pereche de animale de talie mare, de sex masculin și feminin. Statuetele respective erau încadrate de numeroase obiecte din lut ars, și anume: nuclee (bulgărași), colaci, turte. În umplutura gropii au mai fost descoperite zgură, cenușă, oase de animale (unele proveneau de la animale de talie mare) și fragmente ceramice aparținând Culturii Coslogeni din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XIII-XI î.Hr.; acum 3.300 de ani).
Complexul arheologic are caracter ritualic și este deosebit de important pentru cunoașterea practicilor de cult ale comunităților umane identificate în această zonă. Practica gropilor de cult din cadrul comunităților respective a fost observată și în alte așezări ialomițene (Stelnica – Gr. Mare, de ex.), dar și în alte zone din Bărăgan (Călărași, Brăila). Groapa de cult de la Platonești completează repertoriul acestor descoperiri, dar și credințele religioase ale acestei lumi de la sfârșitul epocii bronzului. Depunerea celor două statuete zoomorfe ar putea fi pusă în legătură cu modul de viață transhumant al comunităților Coslogeni, determinat de activitatea economică în care predomina creșterea animalelor de talie mare (boi, cai, de ex.). Informațiile au putut fi obținute prin amabilitatea doamnei Simona Munteanu, expert conservare-restaurare în cadrul muzeului sus amintit. Comuna se află în partea estică a județului, pe malul stâng al râului Ialomița, pe malul opus față de orașul Țăndărei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ212, care o leagă spre nord de Țăndărei (unde se termină în DN2A) și spre sud de Movila și Fetești (unde se termină în DN3A).
Prin comună trece și calea ferată Făurei-Fetești, pe care este deservită de stația Platonești. În forma sa actuală, comuna Platonești a apărut în 1931, după ce anterior satul Platonești apăruse pe teritoriul comunei Hagieni. În 1950, a fost inclusă în raionul Fetești din regiunea Ialomița apoi (după 1952) din regiunea Constanța și (după 1956) din regiunea București. În 1968, a revenit la județul Ialomița, dar a fost imediat desființată, iar satele ei transferate la comuna Săveni. Comuna Platonești fost reînființată în anul 2005, în vechea ei formă, prin legea nr. 67 din 23 martie 2005. Două obiective din comuna Platonești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ialomița, ca monumente de interes local. Ambele sunt din categoria siturilor arheologice și se află în zona satului Platonești — o așezare din perioada Halstatt și o necropolă birituală medievală timpurie (secolele al IX-lea–al XI-lea).
Groapa de cult din epoca bronzului aflată în studiu are ca principale elemente cele două statuete ce sunt declatate de către unii specialiști ca provenind dintr-un mormânt princiar (cele două statuete zoomorfe din lut ars cu trăsături bine definite care indică o pereche de animale de talie mare, de sex masculin și feminin; după părerea mea reprezintă Perechea Primordială a Zeilor, respectiv Vaca Cerului (Zeița Nut sau Zeița Albină (adică „Nu – venirii T-eului”) și Taurul Ceresc, din Vechea Biserică Valaho – Egipteană a Geților de Aur primordiali). Prin importanța sa, această descoperire cunoscută ca și „Groapa de cult din Epoca Bronzului de la Platonești”, aparținând Culturii Coslogeni din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XIII-XI î.Hr.; acum 3.300 de ani), a fost prezentată publicului ca „Exponatul lunii iulie 2015” la Muzeul Județean Ialomița. (G.V.G.)
Lasă un răspuns