„Drumul Voievozilor” din Prahova

Printre proiectele ce încearcă să redeschidă o pagină de istorie ce a început să fie uitată se înscrie și minunata inițiativă a „Drumului Voievozilor”. Acesta este un proiect ce promovează valorile culturale, monumentele istorice, de arhitectură, deschizând şansa tuturor de a afla direct de la sursă acolo unde istoria dăinuie prin siturile arheologice sau monumente arhitecturale, trecutul impresionant al tărâmurilor prahovene. Proiectul „Drumul Voievozilor” este în derulare şi când va fi finalizat va străbate localităţile Ciorani, Drăgăneşti, Gherghiţa, Balta Doamnei, Gorgota, Tinosu, Brazi, Târgşoru Vechi, Ariceştii Rahtivani, Filipeştii de Târg, ieşind spre Târgovişte, în judeţul Dâmboviţa, şi urmând cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi există monumente arhitecturale de interes naţional. Inaugurarea proiectului a avut loc la „Conacul Pană Filipescu” din localitatea Filipeştii de Târg. Proiectul are ca scop amenajarea unui traseu turistic şi cultural permanent, prin intermediul căruia oameni de cultură, artişti plastici şi turişti români şi străini, dar şi grupuri organizate de elevi să poată avea acces direct la patrimonial cultural din sudul judeţului Prahova. Spre deosebire de „Drumul Vinului” şi „Drumul Fructelor”, care au ca tematică dezvoltarea agroturismului în Prahova, acest proiect susţine începutul unei campanii de (re)cunoaştere a istoriei acestor ţinuturi, prin organizarea unui traseu de turism cultural şi istoric. Monumente arhitecturale precum Biserica lui Matei Basarab şi Curtea Domnească de la Gherghiţa, Castelul boierilor Cocoraşcu din Cocorăştii Colţ, Conacul Pană Filipescu de la Filipeştii de Târg, vor fi promovate prin includerea lor pe „Drumul Voievozilor”.

Ca obiective principale proiectul își propune: organizarea de tabere de creaţie pentru artiştii plastici în zonele în care au fost descoperite vestigii; organizarea unor expoziţii permanente (acolo unde acest lucru este posibil) cu obiecte (sau copii ale acestora) din perioada de început a istoriei localităţilor; amplasarea de inscripţii documentare în zonele cu situri arheologice (pentru ca turiştii să fie informaţi despre descoperirile făcute în urma săpăturilor – exemplu Cetatea getică de la Tinosu); în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi un operator de turism, organizarea de excursii de o zi pe traseu; acordarea de fonduri pentru menţinerea în starea actuala a monumentelor istorice existente pe „Drumul Voievozilor”, dar şi ridicarea de busturi ale domnitorilor de ale căror nume se leagă istoria localităţilor; realizarea de pliante şi materiale promoţionale destinate promovării traseului. Localităţile integrate pe „Drumul Voievozilor” au avantajul de a deţine pe teritoriul lor importante puncte de atracţie pentru iubitorii de istorie şi artă. La Târgşoru Vechi, Măneşti, Brazi, Balta Doamnei, Lacu Turcului, Drăgăneşti şi Gherghiţa s-au descoperit mai multe resturi de unelte şi obiecte de ceramică specifice perioadei neolitice, iar la Măneşti-unelte din metal. La Tinosu, cultura materială geto-dacică a fost scoasă la iveală prin existenţa unei cetăţi datând din secolele III-I î.Hr. Rezervaţia arheologică Târgşoru Vechi, situată la circa zece kilometri vest-sud-vest de Ploieşti, se plasează, prin importanţa monumentelor de pe cuprinsul său, alături de binecunoscutele rezervaţii arheologice de la Histria, Sarmizegetusa Regia, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, iar pentru Muntenia este singurul obiectiv din această categorie. La Gherghiţa, Matei Basarab (1632-1654) a ridicat o biserică, valoros monument de arhitectură. Constantin Cantacuzino, marele postelnic, a construit cel mai vechi palat de pe meleagurile prahovene-la Filipeştii de Târg, construit în anii 1635-1641, pe malul drept al Prahovei. Conacul Măneștilor din comuna Mănești, construit de boierii Mănești în secolul al XVII-lea, transpune vizitatorii în urmă cu peste patru secole. Locuitorii din zonă spun că imobilul ar fi, uneori, vizitat de spiritele celor care și-au petrecut o mare parte din viață aici.

În prezent, „Drumul Voievozilor” străbate 4 localități: Florești, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg și Aricești Rahtivani, unde veți putea descoperi 18 obiective turistice. Acestea sunt: ruinele Conacului Matei și Toma Cantacuzino (Filipeștii de Pădure), Ansamblul Conacului Mavros Cantacuzino, Capela Romano-Catolică, Micul Trianon, Monumentul Eroilor din Florești, Conacul Pană Filipescu, Spitalul Filipeștii de Târg, Pisania Bisericii și piatra de mormânt a comisului Vintilă, ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino, Crucea Negustorilor și Moara veche de apă din Filipeștii de Târg, Biserica Sfântul Ilie și Sfântul Nicolae, Conacul lui Tomiță Vasilescu, Crucea de Piatră din comuna Ariceștii Rahtivani. Domnitorii ale căror urme se găsesc pe actualul „Drum al Voievozilor” sunt: Vlad Țepeș (1431-1476), Mihai Viteazul (1558-1601) și Matei Basarab (1580-1654). Prin DRUMUL VOIEVOZILOR, se speră ca turismul cultural și istoric să renască în județul Prahova. Este încă o dovadă a faptului că o conducere competentă poate aduce prosperitate locurilor, dar și oamenilor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*