Cultura – paradisul celor fără experiență și a celor cu prea multă experiență

Este dificil de acceptat faptul că un domeniu extrem de important în devenirea unei națiuni și pentru perenitatea acesteia în lume, cum este CULTURA poate fi atât de marginalizată de către mai toți factorii de decizie și de echilibru – de la nivel național, regional și local – dintr-o societate liberă și democrată. Marginalizată, în condițiile în care sunt domenii cu impact mai mult de scenă care beneficiază de o atenție sporită (sau să fie și aceasta doar de scenă, poate ?!), CULTURA din România se afundă și se pierde tot mai mult în structurile individuale și individualizate a unor experți, pseudo-experți și oameni cu sau fără experiență în domeniul culturii sau în general în vreo activitate organizată după reguli și legi existente.

RESPECT excepțiilor, indignare în cazul celor cu origini și abilități dovedite în ale culturii naționale și internaționale dar coborâți la nivelul combinațiilor dâmbovițene (coagulatoare și a valențelor ardelenești, moldovenești, bănățene și dobrogene) pe motiv că dau curs unor solicitări sau fac de altfel jocurile altora, căci altfel își pierd posturile și funcțiile. ȘI CE DACĂ? Sau…

Faptul că există încă un interes real față de un domeniu sau altul, dintr-o direcție sau alta dovedite cu acte și documente, dovedibile și mai pregnant prin posibile declarații asumate de către cei implicați sau obligați să fie implicați, cu suportul unei justiții la fel de responsabile poate să pară de bun augur. Însă pervertirea mentalului colectiv din România și manipularea cunoștințelor încă precare a masei largi a populației a condus la suspectarea a orice apare, este descris și susținut chiar cu acte și cu documente înregistrate și regăsibile instituțional.

Dar cum o călătorie devine fascinantă pe măsură ce sunt vizitate mai multe obiective și devine palpitantă și atractivă pe măsura detaliilor ce tot apar… și călătoria noastră continuă alegându-și căi de comunicare cât mai diverse.

Deși au fost transmise (postate), încărcate informații concludente și supuse unei opinii publice cel puțin mai active ca și implicare, pe rețeaua socială facebook.com, urmările au fost simple, dar concludente: contul de facebook al colegului Badea Robert a fost foarte rapid raportat ca un cont „in neregula” și conform noilor reglementări ale rețelei sociale închis pentru verificări ulterioare, cele șapte postări de pe contul de facebook al Bibliotecii Nationale au dispărut (administratorii știu de ce și de unde), contul de facebook al angajatului Mladin Cristian de la Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia (ar fi fost inchis brusc conform unor surse)…

Sigur astfel de mișcări sunt surprinzătoare pentru cei care nu au istoricul demersului nostru, care de altfel se regăsește pe tot mai multe adrese web, adică online, dar deloc surprinzătoare pentru cei ce cunosc realitățile Bibliotecii Naționale a României și a Filialei ocrotite de la Alba Iulia. Am convenit cu toți colegii să continuăm mult mai pragmatic și transparent, prin exemplificări clare și verificabile, cu nume și prenume, cu fotografii și legături inclusiv online care să ateste documentele deja transmise și cunoscute de mulți dintre Dumneavoastră și sperăm că de tot mai mulți la nivel național.

Faptul că mass-media națională, regională și locală, cea „grea” cum spun unii sau cum le place unora să fie alintați pe bună măsură – cei care au primit de la începuturi documentele și informările noastre (ProTV, RealitateaTV, B1 TV, Antena 3, RomaniaCurata, Revista Timpul, Foaie Națională, Formula AS, Ziarul Unirea, Opinia Transilvană, Revista 22, România Liberă, Adevărul, Ziariști Online, Reporter Virtual, Radio România, City News, Ziare.com, Hotnews, Timesnewroman.ro, Contemporanul, Contributors, Mediafax, Agerpres, Dilema Veche, Observator cultural, Gândul, Evenimentul zilei, PressOne, Cotidianul – împreună cu instituții naționale de resort și responsabilitate) nu a reacționat până în prezent suntem ferm convinși că nu are legătură cu des invocatele “cenzuri ale presei și mass-mediei naționale scrise sau online” sau cu frica acesteia de a aborda astfel de subiecte la fel de “grele” și cu personaje “tot mai grele”.

Contextul general l-am prezentat și cred că majoritatea dintre Dumneavoastră îl cam cunoașteți. Biblioteca Națională a României pare să fi ajuns într-un stadiu inedit, cu rol național interimar în domeniul culturii. Dar acest lucru place unei majorități, totuși deranjate tot mai mult de realitățile care apar în presă și de săptămâna trecută și pe rețelele sociale și în diferite medii online, mai mult sau mai puțin controlate.

RESPECT celor care păstrează stindardul transparenței la un nivel încă corect și plăcut democrației și libertății de opinie.

Dacă contextul general, respectiv situația de la Biblioteca Națională a României devine tot mai cunoscută, urmând ca pe fiecare segment să apară instituții, mass-media națională care să pună întrebări diverse, am considerat că e bine să clarificăm un posibil model deja prezentat în informările anterioare prin care Biblioteca Națională și implicit patrimoniul valoros al României (fără doar și poate) este mutilată de decenii bune de uni alții sau prin alții…

Vă prezentam o corespondență dintre doi angajați de la Filiala Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia, doamna conservator Biro Hendre Doina si domnul muzeograf Mladin Cristian Iosif. Aceste personaje au mai apărut în materialele bine documentate realizate în lunile precedente de către colegii mei de la FUTURE INVESTIGATIVE. Materialele au urmărit și dovedit modul cel puțin ciudat în care s-au făcut în ultima perioadă angajările la această filială, subliniind cazurile mai speciale (am găsit informații și primim pe surse altele cum că se pregătesc noi (re)angajări cheie, timp în care banul public se cheltuie pe alte posturi surogat…). Corespondența primită și făcută publică în prima fază fără nume, dar ulterior văzând reacțiile de “interes” a celor implicați și cu nume, ne-a convins că trebuie epuizate cât mai multe detalii cu privire la acest caz, model susținut și întreținut în Biblioteca Națională și la filiala din Alba Iulia.

Astfel am aflat că, deși mai molcom și ardelenește, prin mediile culturale și instituționale din Alba Iulia s-a acreditat faptul că Filiala Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, are în sfârșit un șef, cel atât de mult dorit (planuri și proiecte mari nu-i așa… conform corespondenței) și susținut. Sigur vorbim de un alt șef interimar. Identificat, dorit și ademenit cu acest post la Alba Iulia parese de vreo câțiva ani (conform corespondentei). Bineînțeles, este vorba de același domn Mladin.

Același Domn, care într-un alt document care poate fi contestat sau acreditat doar de către autor și persoanele nominal menționate în acesta, este caracterizat (alături de alți trei colegi din filială) astfel: „nu a lucrat nicăieri timp de zece ani după terminarea studiilor, acesta fiind primul său loc de muncă. Deci nu are nici măcar experiența minimă în domeniul muzeologiei, din care a parcurs doar un prim modul de formare. De aceea aproape un an, a făcut doar ce a vrut și ce i-a plăcut: nici o activitate concretă de muzeologie, deși este angajat pe acest post…”. La fel de simplu puteți trage concluzia cine ar putea fi autorul/autoarea acestor informații. Mai multe detalii cu privire la acest document am transmis săptămâna trecută angajaților filialei din Alba Iulia și doamnei Maria Răducu, managerul interimar actual al Bibliotecii Naționale. Sunt convins că au apreciat mesajul.

Revin. Corespondența implică pe lângă cele două persoane menționate mai sus și alte persoane cheie, cum ar fi fostul ministru al culturii domnul VA și fostul manager interimar al Bibliotecii Naționale, doamna Șerbănuță. Tonul corespondenței este unul grav și milităros, se dau ordine. Se vorbește de o angajare, de o nesupunere gravă, de o comisie de concurs care poate fi contestată de Serbanuta si care poate acuza in grup, dar si mai grav, tot ea poate aduce acuze inclusiv pentru angajarea ta (a se citi Mladin Cristian) că de aia îl susții, știi cât de vizibil ai fost și pe face-book, deși nu aveai voie, el fiind în comisia de corectare. Tu nu înțelegi că nu ești angajat încă? Și că îți ratezi șansele?… restul se regăsește în aceeași corespondență. ȘANSELE nu doar că nu s-au ratat, dar au fost potențate și iată astăzi se pare că au atins un posibil obiectiv al proiectelor mari din corespondență, și anume conducerea filialei de către Domnul Mladin, cu susținerea incontestabilă a conducerii actuale a Bibliotecii Naționale a României și probabil a aceleeași doamne profesoare.

Am devenit și mai curios. Hotărând oricum să folosim rețelele sociale în demersul nostru și parcurgând această „fărâmă de informație” am început să caut și pe facebook, să văd ce pot găsi.

Un lucru a devenit sigur, nu totul se controlează în timp util, nu totul se blochează instant și deși n-am mai găsit un cont de facebook al Domnului Mladin, care am constatat că este totuși o persoană foarte creativă și implicată în viața culturală și online a comunității din Alba Iulia (dovadă unele corespondențe și postări rămase online) am aflat, inclusiv pe surse și câteva aspecte care ajută la limpezirea imaginii aflate sub lupă. Domnul Mladin pare să fi fost într-adevăr într-o prealabilă relație de cunoștință cu domnul viitor ministru VA. Nu este nimic rău și incorect în acest lucru. Asta doar în condițiile în care nu am cunoaște deja evoluțiile din ultimii ani de la venirea în Alba Iulia a domnului Mladin. Dar dupa cum se poate extrage din documentele de concurs publice ale Bibliotecii Nationale, publicate si prin demersul nostru, dar si in alte materiale la fel publicate, Domnul Mladin devine brusc candidat pentru un post inedit in peisajul Bibliotecii Naționale cel de muzeograf, în paralel fiind și un susținător fervent al domnului VA în mediile online (e vorba probabil de perioada legată de îndepărtarea acestuia de la carma Ministerului Culturii) impreuna cu viitoarea colega, fosta profesoara Doamna Biro si alte cunostinte si rude de grad ale acesteia.

Totul pare să devină cât se poate de clar, căci corespondența sintetizează lucrurile. Interesele converg în anul 2016. Doamna Biro devine chiar activă într-una din comisiile de elaborare a mult mediatizatului Cod al Patrimoniului. Simple coincidențe…. Victoria și mulțumirea se citesc pe fețele personajelor corespondenței.

Totuși se întâmplă ceva în cursul anului 2017 când apare textul cu, caracterizările individuale cât se poate de tendențioase, negative și ferme la adresa a trei dintre angajații Filialei din Alba Iulia (Mladin Cristian și familia Ana-Maria și Vasile-Zsolt Grigoruț) și o altă caracterizare de data aceasta pozitivă a unei alte angajate, dacă am înțeles bine tot o fostă elevă.

Ce s-a întâmplat la Alba Iulia, la Filiala BNaR pe parcursul anului 2017?? Cred că, cheia secretului se regăsește în conținutul documentului nr. 2157/20.04.2017, un memoriu trimis ministerului de resort de fostul manager interimar al Bibliotecii Naționale a României, domnul Ioan Ciubîcă. Și acest document se regăsește în link-ul de la finalul acestui text.

Se pare că urmările sunt încă în plină desfășurare la Filiala Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Este vorba se pare de un inventar extrem de complex și de coordonat, cum n-a mai văzut Biblioteca Națională a României până în prezent. Avem convingerea și deja câteva argumente solide că despre ce se petrece astăzi la Filiala Biblioteca Batthyaneum se va vorbi tot mai mult și documentat în perioada următoare.

CONCLUZIA este: avem o corespondență cu personaje devenite ulterior cheie: prim-ministru, ministru (al Culturii), manager al Bibliotecii Naționale a României, angajați simplii (oare ?!) ai Filialei din Alba Iulia care se intersectează tacit și cu rost în funcție de interese și avem rezultate … ignoranță la nivelul instituției, chiar curaj haiducesc de a continua (cum se spune doar că așa vreau unii, nu noi ?!) în același regim.

Astfel se organizează concursurile și se organizează lucrurile la Biblioteca Națională a României, Domnilor Manageri Tîrziman, Șerbănuță, Gordon, Eppel, Ciubîcă, Răducu?

Când un manager de instituție are cunoștință și deține o serie de (asemenea) informații din documente înregistrate și asumate, deci existente, instituțional și legal ce face sau ar trebui să facă conform legii? Pe când un concurs organizat corect pentru postul de manager al Bibliotecii Naționale a României?  Pe când un concurs organizat corect pentru celelalte posturi de conducere interimare de la Biblioteca Națională și de la filialele ei?  Nu e momentul? Nu e necesar sau oricum rezultatele se cunosc și vor fi ori candidați unici acceptați, ori vor fi numiți prin delegare asumată și cu teme de casă, ori vor fi și alții dar care se vor retrage brusc, sau multe alte situații convenabile actualului spirit de echipă??

CURAJUL și PUTEREA (orbitoare) sunt cuvintele care definesc mai ales actuala, dar și fostele conduceri interimare ale Bibliotecii Naționale a României în perpetuarea unor îndeletniciri…care intr-o țară normală s-ar prezenta periculoase… pentru CULTURĂ în general.

O documentare de Dan Marinca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*