Un film cât o istorie: „Un înger pe front – Regina Maria”

Principala misiune a vieții Reginei Maria a fost prestigiul țării sale, România. A refuzat să recunoască înfrângerea și chiar în momentele foarte grele, rămânând neclintită în credința biruinței finale. A fost personificarea mândrei și îndureratei Românii, fiind numită MAMA TUTUROR. Pentru curajul pe care l-a insuflat soldaților români și pentru compasiunea pe care a manifestat-o, pentru implicarea în negocierile cu puterile străine, pentru iubirea care a nutrit-o pentru țara și poporul său, suntem datori să o prețuim și să o omagiem, atât noi cât și generațiile următoare.

Sub înaltul patronaj al Consiliului Județean Ilfov, având ca minunată gazdă colectivul C.J.C.P.C.T.Ilfov, coordonat managerial de doamna Director Alexandrina Niță și având ca parteneri fideli Primăria Orașului Buftea, Centrul Cultural Buftea, cu sprijinul Domeniului Știrbei, a fost organizat un eveniment cultural dedicat personalității Reginei Maria, chiar de ziua sa de naștere.

În mirificul cadru natural tomnatic al Domeniului Știrbei de la Buftea, luni 29 octombrie 2018, au apărut în jurul orei 14 pe aleile încărcate de frunzișul pastelat personalitățile de marcă ale județului Ilfov. Cei care au dat curs invitației noastre au fost întâmpinați tradițional de către Ansamblul Folcloric „Doina Ilfovului” din Buftea, cu pâine și sare. În holul Sălii Regina Maria a fost vizionată expoziția de picturi și lucrările în curs de realizare de către elevii ilfoveni care au obținut premii la concursuri naționale, în cadrul concursului cu tema: „Personalitatea Reginei Maria și Centenarul Marii Uniri”. În deschidere Domnul Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov, a transmis mesajul său de prețuire a personalității Reginei Maria, îndemnând să nu ne oprim atunci când invidia, interesele emschine pot să blocheze realizarea unor fapte mărețe. Fiecare dintre noi poate  devenii valoros în decursul vieții sale, prin ceea ce înfăptuiește.

Acordurile liedului „Ave Maria” în interpretarea  tenorului Robert Nagy,  la pian Alexandru Burcă, aveau să aducă o stare serenisimă în sala de spectacol, benefică prezentării apoi, în premieră națională a filmului documentar „Înger pe front – Regina Maria” (Războiul Reginei), produs de către de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, ca o ofrandă artistică oferită în anul Centenarului Marii Uniri, deosebitei personalități care a fost Regina Maria a României. Scenariul și regia filmului sunt semnate de către Salex Iatma. Echipa minunatului film a fost formată din Mihaela Munteanu (asistent regie), Cristi Marin (scenografie), Florin Ștefan (imagine), Daniela Mândroc (coregrafie; alături de ansamblul populat „Doina Ilfovului” din Buftea). Prezentarea a aparținut Ximenei Ștefan, iar consultant istoric  a fost Alexandru Matei. Au interpretat actorii: Cătălina Mustață, Robert Nagy, Alexia Juncu, Andrei Buluci, Tiberiu Pancu, Cristi Marin, Maria Ene, Andreea Niculescu, Andreea Cojocaru, Raluca Comșa, Florian Cojocaru, Gioarsă Andrei Mircea, Cheptene Cosmin, Stan Matei, Raluca Teodorescu, Nectaria Cotelnic, Nicoleta Cotelnic, Robert Nagy Jr., David Nagy, Daniela Mândroc, Valentin Rogojinaru.

Aplauzele îndelungi și ovațiile de la final au răsplătit munca artiștilor implicați în acest proiect cultural deosebit. Doamna director al C.J.C.P.C.T.Ilfov Alexandrina Niță, împreună cu  Domnul Președinte al Consiliului Județean Marian Petrache, au oferit realizatorilor acestui film diplome de onoare. Lucrările de pictură realizate în cadrul concursului au fost jurizate și premiate cu diplome și materiale de pictură. Premiile au fost obținute de către elevii Gheorghiță Teodora, Mara Ceruca, Alexandru Florea, Dragoș Ene, Mihnea Vrânceanu, Ghețea Diana și Efrim Eliade, din orașul Buftea, coordonați de către profesoriul Mihnea Badea. De la Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbei” din Buftea au fost premiați elevii Nistor Daniela, Stoica Melania, Tudor Florentina, Mihalcu Valentina, Bratu Ruxandra, coordonați de către doamna profesoară Ignătescu Olivia. Din Cornetu au fost premiați Stoica Sergiu Nicolae, Stoica Andrei Cristian, Vlad Maia Maria, Truică Maria Andreea, Florea Anastasia Ioana, Arsenie Alice, Iepure Maria, Gherman Alex, coordonați de către profesorul Ionescu Alexandru. Din Chitila au urmat îndeaproape Matei Andrada Maria, Voicu Maria, Sava Andreea, Bugan Alecssia, Tudorache Ioana, Cojocaru Daiana, coordonați de către doamna profesoară Mariana Badea. Micii pictori și profesorii lor îndrumători au reușit să pună în culori imagini grăitoare despre evenimentul sărbătorit.

În încheierea evenimentului, pe fondul musical creat de către tenorul Robert Nagy și pianistul Alexandru Burcă, invitații au participat la cocktail.  Evenimentul a fost transmis „life” pe paginile de facebook ale Consiliului Județean Ilfov și Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale  Ilfov. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*