Un bărbat din Târgu Jiu, pasionat de găsirea unor vestigii istorice, a făcut o descoperire de senzație în cursul anului 2015, pe Dealul Târgului de lângă municipiul Târgu-Jiu. Cu ajutorul unui detector de metale, bărbatul a găsit o serie de obiecte, printre care și o monedă, cu o vechime de peste 2000 de ani, provenind din epoca romană. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, spune că obiectele vor fi expuse în cadrul unei expoziții, iar cel care le-a găsit va fi recompensat:
„Avem un nou lot de piese de epocă romană descoperite pe Dealul Târgului de către un căutător de comori din Târgu-Jiu. Piesele sunt foarte, foarte reprezentative. Cele mai importante vor urma să fie evaluate, după care muzeul va oferi un preţ descoperitorului şi vor fi expuse în cadrul expoziţiei permanente a Muzeului Judeţean Gorj, Secţia de Istorie şi Arheologie. Sunt accesorii vestimentare, fibule de argint şi bronz, monede de argint, bijuterii din argint; mai avem o piatră semipreţioasă, o calcedonie, unelte de gospodărie şi turte de fier care atestă faptul că acolo a fost un atelier de prelucrare a fierului. De asemenea, s-a descoperit ceramică lucrată cu mâna şi la roată şi unelte gospodăreşti din fier, precum şi un vârf de suliţă din secolele II – III î.Hr“. Este cea mai importantă descoperire făcută în Gorj de un căutător de comori. „Din judeţul Gorj, cea mai importantă descoperire făcută de căutătorii de comori este acesta, mai ales prin fibulele de argint tip «genunchi» din acea perioadă. Piesele sunt în custodia noastră acum. Urmează să le evaluăm, să oferim un preţ celui care le-a adus, după care vor fi inventariate şi expuse”, a mai precizat Dumitru Hortopan. Zona unde a fost făcută descoperirea ar putea fi declarată sit arheologic.
„Intenţia noastră este ca în anii viitori să realizăm săpături arheologice sistematice în zona respectivă pentru a reliefa natura site-ului – ori necropolă de epocă romană, ori villa rustica sau aşezare importantă din acea perioadă. În prezent, zona nu este declarată sit. Urmează să înceapă demersurile Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj. Nu este prima descoperire făcută de căutătorii de comori. Au mai adus obiecte de epocă romană, ceea ce atestă că era un punct foarte important. După ce va fi introdus în registrul site-urilor recunoscute, acolo nu va mai avea voie să caute piese şi alte artefacte din epoci diferite niciun căutător de comori. În Gorj există cam 70 de căutători de comori, care au detectoare de metale şi aceştia aduc diverse obiecte importante la Muzeul Judeţean Gorj. Mulţi dintre aceştia sunt din zona Rovinari şi Motru şi caută fier vechi. Unii dintre dânşii ne-au adus obiecte extrem de importante, pe care le-au donat Muzeului Judeţean Gorj“, a conchis directorul Dumitru Hortopan. În acelaşi an un alt detectorist a făcut o descoperire arheologică de excepţie, respectiv mai multe vase din bronz şi ace de pescuit din acelaşi metal, vechi de peste 2000 de ani. Această descoperire a fost făcută în judeţul vecin, Hunedoara, în zona Valea cu Peşti şi Valea cu Brazi. Obiectele găsite au fost lăsat în costodia Muzeului Judeţean de Istorie. Potrivit legii, acesta are dreptul să beneficieze de 30% din valoarea pieselor găsite, în cazul în care vor fi supuse unei evaluări. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Gorj, a spus că vestigiile descoperite au o valoare foarte mare: „Avem artefacte din preistorie, patru vase de bronz întregi, mari, vechi de peste 2.000 de ani, găsite în zona Valea cu Peşti şi Valea cu Brazi. Au mai găsit vârfuri de săgeată. Tot dânşii ne-au adus şi o roată de tanc, care va fi restaurată şi expusă. Fără îndoială că vom organiza o expoziţie cu obiectele aduse de căutătorii de comori şi le vom acorda şi câte o diplomă”. La Muzeul de Istorie din Gorj se mai găsesc o serie de monede romane descoperite de un alt căutător pasionat din Târgu Jiu. Monedele au fost găsite chiar pe Dealul Târgului din apropierea municipiului. Iată cum, prin pasiune şi iniţiativă privată, patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie „Alexandru Ştefulescu” – Gorj, aflat în Târgu Jiu, se îmbogăţeşte cu aceste obiecte vechi de peste 2000 de ani. (G.V.G.)
Lasă un răspuns