Oraşul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstituit 3D

O echipă de specialişti români şi italieni de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj şi Centrul Naţional de Cercetare din Roma anunțau că derulează în anul 2015, în premieră naţională, un proiect de reconstituire 3D a oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ajutorul unor aparate moderne, inclusiv o dronă ce va aduna date de la înălțime. Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, a declarat că proiectul se va finaliza în circa doi ani, iar ulterior se va organiza o expoziţie virtuală cu această reconstituire 3D.

MNIT şi Centrul Naţional de Cercetare din Roma – Institutul pentru Tehnologie Aplicată la Patrimoniul Cultural derulează în această perioadă, în premieră, un proiect de reconstituire 3D a oraşului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa pe baza măsurătorilor geo-fizice non invazive. Este vorba de monumentele necercetate aflate sub pământ, iar în cadrul cercetării se citesc anomaliile din sol şi se semnalează structurile arheologice, pe baze ştiinţifice, astfel încât se reconstruieşte 3D un oraş antic. Cu datele obţinute vom face, la final, o expoziţie virtuală şi ne vom putea plimba virtual prin Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fosta capitală a Daciei romane. Proiectul va dura circa doi ani”, a spus Ciongradi. Potrivit acesteia, cercetarea se referă atât la monumentele care se văd, cât şi la cele care nu se văd şi se află sub pământ cu ajutorul unor aparate moderne, de rezistivitate, geomagnetism şi de topografie, printre care se numără şi o dronă. „Toate datele adunate se combină şi fotografiile luate de la înălţime cu drona şi informaţiile privind rezistivitatea din sol şi cele topometrice. Se face morfologia solului şi se pot detecta structurile aflate sub pământ, cum sunt ziduri sau clădiri, astfel că se poate recrea oraşul roman cum era el acum 2.000 de ani”, a explicat directorul MNIT. Emanuel Demetrescu, cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Roma, a declarat, la rândul său, că, până în prezent, la Ulpia Traiana Sarmisegetusa s-a cercetat doar o mică parte din suprafaţa oraşului.

Cercetarea noastră de acum se face sistematic şi pe o mare întindere, pe o suprafaţă de 33 de hectare în interiorul oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi de circa 80 de hectare în exteriorul zidurilor. Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare pe care îl avem cu MNIT, având ca parteneri Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj”, a subliniat Demetrescu. La finalul proiectului se va realiza şi o aplicaţie cu această reconstituire 3D care să poată fi folosită pe telefoane mobile sau pentru calculatoare. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, a fost construită după anul 106 d.Hr., în urma cuceririi Daciei de către împăratul Traian. Ruinele oraşului se află la circa 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia (Grădiştea Muncelului), care a fost capitala Daciei.

În anul 2016 are loc prezentarea unei expoziţii unice în România, respectiv situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa reprezentat în 3D, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca. Vizitatorii au putut face astfel o plimbare virtuală printre vestigiile vechii capitale a provinciei romane, aflate în situl arheologic de la Ulpia Traiana, dar şi prin templele de aici, „reconstruite”, tot virtual, de o echipă de specialişti de la Roma. Directoarea MNIT, Carmen Ciongradi, a explicat la inaugurarea expoziţiei „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history” că acest tur virtual are scopul de a-i ajuta pe vizitatori să înţeleagă mai bine cum arăta vechiul oraş, şi astfel să cunoască mai multe despre viaţa locuitorilor provinciei romane Dacia. Reconstituirile care au putut fi văzute în muzeu au fost doar o avanpremieră la modul în care va arăta expoziţia finală, când tot situl de la Sarmizegetusa va putea fi reconstituit 3D, la finalul proiectului. Modelele 3D au fost puse la dispoziţia echipei care s-a ocupat de organizarea expoziţiei de Muzeul Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Așteptăm cu nerăbdare aceste studii finale nonevazive asupra anticului oraș Ulpia Traiana, dar tare ne-am dori ca un studiu asemănător să se facă și asupra Sarmisegetusei Regia, cetatea de scaun a regilor daci. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*