Un 2018, sub ceardaș…

Monumentul Ostașului Român din Carei a fost batjocorit de câțiva zeci de tineri îmbrăcați în costume populare maghiare. Tinerii au jucat ceardaș în fața monumentului și s-au urcat cu bocancii pe monument. Manifestarea „culturală” a fost organizată de o asociație administrată de un consilier local UDMR.

În anul Centenarului Marii Uniri, câteva zeci de tineri îmbrăcați în costume populare maghiare au dansat ceardaș și s-au urcat cu bocancii pe Monumentul Ostașului Român din Carei, simbol al jertfei Armatei Române pentru eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupația Ungariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Manifestarea „culturală” a avut loc sâmbătă, 13 octombrie a.c., zi în care a avut loc defilarea tinerilor maghiari din zona Carei cu ocazia Balului Strugurilor. Zeci de tineri în costume populare maghiare au dansat ceardaș pe platoul din fața Monumentul Ostașului Român din Carei, adică în același loc în care ofițeri și soldați ai Armatei Române, precum și oficialități, depun coroane de flori și păstrează un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit pentru România cu diferite ocazii. Mai mult, zeci de tineri în costume populare maghiare s-au urcat cu bocancii și s-au așezat pe Monumentul Ostașului Român, într-un total dispreț la adresa simbolului pe care îl reprezintă acest monument.

Manifestarea are loc în fiecare an însă este prima dată când tinerii se opresc la Monumentul Ostașului Român pentru a dansa și pentru a se urca cu picioarele pe monument.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Nagykaroy es Videke, administrată în prezent de Vénig Gabriela, consilier local UDMR. În 2015, primarul UDMR din Carei, Kovacs Jeno, declara că face parte din Consiliul Director al acestei asociații.

Pe de altă parte, o investiție finanțată de Guvernul României în județul Covasna a fost inaugurată doar cu steagul secuiesc, simbolul luptei pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc pentru care acționează UDMR la comanda Ungariei. Drapelul României a lipsit de la ceremonia oficială la care au participat doar membri UDMR.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean Covasna, condus de UDMR-istul Tamás Sándor, joi, 18 octombrie a.c., a fost inaugurat oficial. Valoarea lucrărilor este de 1,5 milioane euro iar contractul finanţare a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării în anul 2014.

Deși era vorba de un proiect investițional relizat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, sistemul de alimentare cu apă potabilă pentru aproape şapte sute de familii din Brateş, Telechia şi Pachiainvestiția, acesta a fost inaugurată doar cu panglică în culorile steagului secuiesc. Drapelul României a lipsit cu desăvârșire de la eveniment, dovidend odată în plus șovinismul liderului UDMR Covasna, Tamas Sandor, președintele CJ Covasna. Mai mult, deși era vorba de un eveniment oficial, primarul UDMR din Brateş a refuzat să poarte eșarfa tricoloră așa cum îl obligă legea.

Acest caz dovedește odată în plus faptul că fără banii veniți de la București județele Covasna și Harghita s-ar scufunda și mai mult în sărăcia lucie în care administrația UDMR a celor două județe se zbate cu disperare să o mențină. În timp ce zeci de milioane de lei sunt aruncați de administrația UDMR din zonă pe proiecte „culturale” prin care se acționează pe față împotriva României și în favoarea Ungariei, puținele investiții din zonă se fac tot cu bani de la București. Asta în timp ce liderii UDMR afirmă peste tot, în mod mincinos, că zona este ținută în sărăcie de Guvernul de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*