Tezaur din sec. I î.Hr. format din 379 de monede descoperit lângă Aleșd (jud. Bihor)

Doi pasionați de detecție metale, Florin Avram și Cristi Rusu, profitând de vremea frumoasă a acestei toamne, au descoperit pe 2 octombrie 2018, într-o pădure din Bihor (zona Aleșd) un tezaur monetar format din 379 de monede (denari romani), datate ca fiind din secolul I î.Hr. Ce doi, care au găsit tezaurul cu ajutorul detectoarelor de metale pe care le dețin și utilizează cu autorizație, au precizat pentru presa locală că descoperirea din zona Aleșd a fost o mare surpriză: „A  fost o mare surpriză și când am săpat am și văzut ce era acolo, nu-mi venea să cred!”, spune Cristi Rusu. Aleșdul este un oraș în județul Bihor, din zona Crișana, format din localitățile componente Aleșd (reședința), Pădurea  Neagră, Peștiș și Tinăud. Se situează în depresiunea Vad-Borod, pe Crișul Repede, la o altitudine medie de 224 m, la poalele Munților Plopiș la nord-est și la poalele Munților Pădurea Craiului la sud de oraș.

Distanța față de municipiul Oradea este de 38 km. Trecutul istoric al localității este strâns legat de cetatea Piatra Șoimului, situată pe o stâncă la mică distanță de oraș. Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului XIII și a fost atestată documentar în 1306. Prima atestare documentară a Aleșdului este din jurul anilor 1291-1294, când apare într-un registru de dijme episcopale sub numele de Villa Elusd. În perioada 1658 – 1660 cetatea Piatra Șoimului s-a aflat în posesia domnului Țării Românești Constantin Șerban Basarab. În 1711, cetatea a fost aruncată în aer de trupele imperiale austriece, astăzi aflându-se sub formă de ruine.

Privitor la tezaurul monetar descoperit în zona Aleșd, detectoriștii au anunțat autoritatile locale, care, după ce au preluat monedele, le-au predat Muzeul Țării Crișurilor din municipiul Oradea. După ce valoarea tezaurului va fi stabilită, cei doi tineri vor fi recompensați. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*