Trupa de teatru Bastion din Buftea, premiată la Timișoara

Casa de Cultură Buftea are o multitudine de activități cultural- artistice, dintre care se evidențiază în mod cert Ansamblul Folcloric „Doina Ilfovului”, coordonat de către coregrafa Daniela Mândroc, dar și Trupa de teatru „Bastion”, coordonată de actorul și regizorul Salex Iatma. De curând, acestă trupă de tineri artiști entuziaști au participat la Festivalul Național de Teatru pentru Tineri și Copii  – „Copil în Europa”, ediția a XI-a, desfășurat în perioada 7 – 16 septembrie 2018, la Timișoara, la Casa Tineretului (FITT). Acest festival a reunit nume sonore la nivel național și internațional, aici fiind invitați să joace în cadrul spectacolelor din festival sau să țină workshop-uri pentru participanți artiștii Paul Cimpoieru, Alex Ștefănescu, Mădălina Ghițescu Petre, JulI)ieta Georoiu, Rasmina Călbăjos, Alin Costea, Claudiu Pușcău, Irksousi Mohamed și alții. Având alături ajutorul partenerilor culturali tradiționali, festivalul s-a putut bucura de prezența următoarele spectacolele invitate: „9 piese de teatru remixate”, „Homo Americanus”, „Mergi pe drumul tău!”, „UNWILLING”- Scurtmetraj realizat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri „Copil în Europa” (XI).

Pe lângă spectacolele invitate, au mai urmat apoi două zile pline de spectacole în concurs: 14 și 15 septembrie 2018, fiind selectate 12 trupe din toată țara și de 20 de elevi la monolog, probe susținute tot pe scena Casei Tineretului. În afara spectacolelor, au mai fost și o serie de workshop-uri de dezvoltare a abilităților elevilor-actori, axate ediția aceasta, pe importanța îmbunătățirii calitații vocii și expresiei corporale: musichall, actorie, coregrafie, canto, freestyle, mișcare scenică, film, voce etc. De asemenea tinerii au putut comunica  deschis cu actorii Claudia Ieremia și Ion Rizea, în cadrul sesiunilor de discuții ce au avut loc pe parcursul festivalului de teatru. Juriul festivalului a fost format din actorii: Constantin Rădoacă, Alina Ilea, Ana Maria Pandele Andone, Jasmina Mitrici și Iuliana Țoancă Crăescu. Evenimentul teatral din Timișoara a fost organizat de Asociația Culturală „Pentagon” și este cofinanțat de Consiliului Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, având ca parteneri Fundația Județeană pentru Tineret, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara și alții.

Trupa de teatru „Bastion” din Buftea (jud. Ilfov), aflată sub îndrumarea regizorului-scenaristului-actorului-compozitorului Salex Iatma, și formată din copiii îndrumați de el, în cadrul Atelierului de teatru din  Centrul Cultural Buftea, au prezentat piesa „De cealaltă parte a zidului”, o piesă care aduce în fața spectatorilor o interpretare modernă a unor probleme moderne, cu care se confruntă copiii din ziua de astăzi. Piesa, care a inclus mai multe elemente bazate pe jocuri de lumini și umbre, completate cu muzica originala a lui Salex Iatma, are valențe science-fiction care stau la baza interpretării unor probleme actuale: dependența de tehnologie a copiilor a căror relație cu părinții este supusă zăgazului epocii moderne, în care necesitatea luptei pentru supraviețuire și a asigurării unui trai decent îi transformă pe părinți în niște străini interconectați cu proprii lor copii prin intermediul unor programe de calculator.

Chiar dacă piesa are câteva elemente umoristice, pe deplin gustate de public, în esență, atât subiectul, cât și mesajul pe care-l transmite este unul trist. Copiii care încearcă să rupă barierele unei realități care se confundă cu realitatea virtuală, controlul excesiv al emoțiilor survenite într-o societate postmodernistă către care pare că ne îndreptăm implacabil, lipsa aproape totală a părinților (de fapt în întreaga piesă nu apare niciun părinte, în afara mamei interpretului principal, prin prisma unei iluzorii convorbiri telefonice), controlul rece și impersonal al trăirilor unor adolescenți care se află la vârsta experimentelor ce se petrec la granița dintre copilărie și pubertate, testarea limitelor sub controlul strict al unor mașinării impersonale, ascunse sub chipuri umane, toate sunt surprinse cu măiestrie în această piesă a trupei de teatru Bastion. Pentru această deosebită piesă Trupa de teatru „Bastion” din Buftea (jud. Ilfov) a primit Premiul I în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și Copii „Copil în Europa”, ediția a XI-a, ce s-a desfășurat la Timișoara, dar și Premiul de interpretare pentru Tiberiu Pancu, interpretul personajului Tibi din acest spectacol, ca o recunoaștere a calității artistice și interpretative. (G.V.G.)

Lasă un răspuns