Festivalul „La gura teascului” de la Ialoveni

Pe 15 septembrie a.c., la Ialoveni, s-au stors tone de struguri, iar mustul a curs spumos și rece. Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a participa la Festivalul „La gura teascului”, festival cu tradiție în această zonă viticolă. Evenimentul a reunit zeci de vinificatori, meșteri populari și agricultori din mai multe localități ale raionului Ialoveni. Atmosfera a fost condimentată cu muzică şi dansuri moldoveneşti. „E foarte gustos, dulce şi bun. Foarte bun, mulţumim mult!”, spuneau vizitatorii care, după ce gustau mustul, au pornit a se înfrupta şi din bucatele tradiţionale moldoveneşti preparate cu multă grijă. „Mămăligă cu brânză de oi, fripturică iată aici. Avem plăcinte, avem sărmăluţe. Asta mâncăm de veacuri”, îndemna gospodinele îmbrăcate în costume populare. „Cu cabernet, se foloseşte vinul cu sarmale şi brânză de oi cu învârtită”, continua a derula taina rețetelor strămoșești bucătarii.  Vedetele zilei au fost însă strugurii. Agricultorii au cules de pe podgorii cele mai selecte soiuri pentru a le aduce la festival. „Acesta e soiul rizamat, ne mândrim foarte mult că suntem deţinătorii trofeului cel mai gigant strugure”, se lăudau viticultorii.

La eveniment au participat mai mulţi meşteri populari și de la noi, din România. Din imediata apropiere a Bucureștiului, din Ilfov, a fost prezentă din partea Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CJCPCT Ilfov) „Caravana Meșteșugurilor”, coordonată de către artistul plastic Virgil Scripcariu de la Piscu (Ilfov). Aici s-au prezentat „pe viu” meșteșugurile tradiționale, respectiv au fost ateliere de olărit, de fierărie, de pictură, etc. „Este o demonstraţie doar de cum se prelucrează metalul cu instrumente primitive. Cu un pic de oxigen, o nicovală şi poţi să faci o potcoavă de exemplu. Noi folosim tehnica originală de fier forjat”, a mai spus Virgil Scripcariu. „Ne-am gândit ca pe acestă cale, a amintirilor legate de tradiția milenară, înfrățirea noastră vine mai ușor”, avea să ne spună doamna directoare a CJCPCT Ilfov, Alexandrina Niță, prezentă aici cu mai multe evenimente artistic – culturale și cu o întreagă echipă de colaboratori din cadrul instituției pe care o manageriază. Dar cei mai impresionaţi de „fenomenul” meșteșugurilor strămoșești au rămas copiii. „Am făcut o oală ca să o iau acasă ca să pun nişte flori în ea. Din lut am făcut-o”, spunea mândru un copil. Tot în cadrul acestor ateliere s-au oferit gratis rucsace tip ghiozdane la peste 100 de elevi, dar și cărți de beletristică semnate de autori români. Publicația noastră de cultură, diseminată de către echipa CJCPCT Ilfov  – „Condeie Ilfovene” – s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor și nu numai. A fost ridicată pe simeze, în cadrul Consiliului Raional Ialoveni o expoziție de icoane și de tablouri având ca temă marele act al unirii de acum 100 de ani, realizată de către artiști plastici și elevi din județul Ilfov, coordonați de către Popa Anica, inspectoare în cadrul CJCPCT Ilfov. A existat de asemenea aici o mare expoziție vinicolă, cu degustări de vinuri din soiurile tradiționale. O tombolă anunțată aduna fonduri pentru copii moldoveni cu probleme financiare deosebite. Au fost și concursuri de băut must, de stors struguri, de învârtit fusul, de mâncat sarmale etc.

Festivalul a culminat cu parada portului popular, la care au luat parte mai multe ansambluri raioanele din Moldova, dar și din România. Costumele populare aduse de ilfoveni au putut fi admirate de către frații moldoveni și comparate cu ale lor. „În Raionul Ialoveni îndeletnicirea lui principală este vinificaţia. Acum aceşti agricultori au venit să îşi prezinte marfa lor, tot ce ţine de vin, mustul care îl avem acum în toamnă”, a spus preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Caramanu. „Este un obicei foarte frumos, şi mi-l aduc aminte de copilărie. E frumos că cei din Ialoveni şi-au adus aminte de acest lucru”, a mai spus  ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. „E o sărbătoare pentru toţi noi. Ca să facem aşa o sărbătoare azi trebuiau viticultori să muncească tot anul. Şi cred că v-aţi încredinţat că e făcut bine şi frumos”, a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici. În cadrul festivalului „La gura teascului”, pe scena din centrul oraşului Ialoveni au evoluat mai mulţi artişti precum Ion Paladi, Olga Ciolacu, Lenuţa Gheorghiţă, Alex Calancea Band și trupa Lupii. La eveniment au venit, așa cum le și stă bine, și oaspeții de peste Prut în număr foarte mare, pentru că în cadrul acestui festival conducerea raionului Ialoveni (Republica Moldova) a semnat un act simbolic de înfrățire cu autoritățile din Județul Ilfov din România. De aceea, alături de oficialități, au fost prezenți și artiștii români, dintre care amintim Ansamblul artistic al Centrului Cultural Buftea „Doina Ilfovului”, coordonat de către coregraful Daniela Mândroc, grupul de copii talentați „Mlădițe Ilfovene” (Clinceni) coordonat de către Marioara Man Gheorghe, două eleve interprete talentate de 6 și 12 ani din Mogoșoaia, Irina Loghin și Fuego, Furdui Iancu cu taraful său renumit, Grigore Leșe, etc. Într-o efervescență comună, frații moldoveni și români au încins o mare horă a unirii. În proxima vecinătate, două fete îmbrăcate în costume tradiționale, zdrobeau purceii de struguri din două budane cu picioarele desculțe, ca pe vremuri, iar mustul curgea spumos și rece… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*