„Tichetele” lor, cartelele noastre…

Orlando ăsta chiar pare un tip infiltrat de… statul paralel! Un cal troian împins în fieful incompetent al PSD-ului! Un pion de asalt care să destructureze din interior partea de credibilitate pe care o mai are partidul de guvernământ. De fapt, este doar un măscărici „infectat” într-o funcție uriașă față de posibilitățile lui de înțelegere. Iar cum acolo nu se tipăresc manuale, pentru a da măsura incompetenței (ca oca pe scara de „valoare” a social-democraților „contemporani”) se aruncă în spațiul public cu proiecte tâmpe. Aparent tâmpe!

Pentru că noua lui „proiecție”, ca fiecare salariat al țării să primească servicii medicale pe măsura a ceea ce cotizează la Sănătate, pare desprinsă dintr-o platformă de dreapta. Și poate de aia i-au și găsit mulți scuza: nu e un dobitoc sinistru, este un șiret săpător la fundația electorală a PSD-ului! Căci, e drept, cu o asemenea propunere, ultimele redute cetățenești ale social-democraților s-ar nărui.

Doar că o asemenea măsură nu ar putea fi nici măcar „de dreapta”! Pentru că nici ăia, cât de diabolici ar fi zugrăviți, inclusiv la nivelul „curajului” de a ne număra banii de azi (veniturile) pentru a ne dijmui ceea ce vom primi mâine (ca pensii), nu ar avea curajul, ignoranța, imbecilitatea să impună!

Or, poate că Orlando habar nu are ce scrie prin aliniatele mai importante ale Constituției. Sau, în mintea lui cu sertărașe, ar fi loc, lângă ușița accesului discriminatoriu la pensiile speciale, și de o rezervare la asigurări speciale de sănătate. Pentru că acolo unde au mers pensiile speciale („nesimțite”, doar într-un pleonasm de completare), de ce să nu rezerve sistemul, pentru unii (și aceiași!), și asigurări de sănătate speciale, nu?

Doar că în Constituție scrie ceva. Iar fiecare cetățean contributor are dreptul la acces egal la serviciile medicale. Or, să vii să propui ca serviciile medicale să fie oferite pe măsura contribuțiilor reprezintă o gravă instigare la discriminare.

Am avea însă și o parte pozitivă într-un asemenea „proiect”. Dacă facem abstracție de victimele colaterale ale sistemului, simplii oameni (inclusiv cei din baza electorală a PSD)… Pentru că după eventuala conturare legislativă a unei asemenea idei, dincolo de sărmanii care, în măsura posibilității lor de a cotiza de la nivelul salariului minim, o dată cu aceste victime s-ar număra și dezagregarea pe bucăți a PSD-ului.

Pe de altă parte, o asemenea măsură ar veni și ar cimenta noua bază electorală a PSD -ului: bugetarii. Mai ales că partidul nu prea se mai trage de la clasa aia săracă a societății, ci de la un segment extrem de favorizat al ultimilor ani. Bugetarii.

Într-o asemenea configurație, ideea lui Orlando ar avea și un efect electoral. În fond, cum nu prea există bugetarii cu salariul minim pe economie (care să riște să stea la coadă la spital, pe măsura contribuției lor, fix pentru o aspirină), proiectul de transformare a contribuțiilor la sănătate pe categorii ar putea fi împins până acolo încât, după îngrășarea bugetarilor inclusiv cu tichete de vacanță (la ăia săraci, PSD-ul de ieri dădea cartele, să-și ia o zeamă lungă la cantinele de sector ori un mic în an electoral) să ne trezim și cu niscai „Tichete de sănătate”.

Acordate la fel de discriminant… Să poată ăștia să mai bată un cui în binele mediul privat. Căci, la salariul de bugetar, un Tichet de sănătate acordat de stat ar zdrobi valoarea minimă a unei asigurări de sănătate oferite de o companie privată, nu?!…

De aceea, corelarea serviciilor medicale primite cu valoarea contribuțiilor CASS, practic cu salariile, cel puțin în mediul bugetar, nu ar fi o măsură „de dreapta”. Ci una ambalată să semene a dreapta, dar care să mai introducă o fisură între salariații de la stat și cei din privat. Pentru că, dacă diferențele de salariu au mers cu un multiplu de „x”, în favoarea bugetarilor desigur, de ce să nu impui o diferență similară și în asigurarea serviciilor medicale?…

Că nu te lasă Constituția? Nu au ei treabă, că o modifică și scot criteriile statului social și pe cele ale solidarității de acolo. Că nu ar trebui să-i lase Avocatul tâmp al poporului sau Consiliul de fazani anti-discriminare? Păi astea sunt deja împărțite în sistemul guvernamental de „tichete”, fiind, pentru unii, protecție, pentru alții ignorare, persiflare, umilire sau, de-a dreptul, câte un bocanc pe gâtul din care se mai șuieră ceva șoapte de revoltă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*