Despre viziunea sa asupra unei realități posibile ce vine în contact cu forma și culoarea visului aveam să iau contact la vernisajul unei expoziții deschise la Casa de Cultură „Ion Manu” din orașul Otopeni. Născută la 23 Decembrie 1968 în București, Cristina-Mary Molnar a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Secţia Grafică, specializarea Grafică de şevalet, la clasa Prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, absolvindu-le în anul 2008. Dorința de autoperfecționare o „cheamă” și urmează un curs de masterat, de Educaţie prin arte vizuale, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, curs absolvit în anul 2013. Este Membru U.A.P. (Uniunea Artiștilor Plastici din România) din anul 2009. Se declară adeptă a conceptului „downshifting”. Are numeroase expoziţii personale, dintre care amintim: în anul 2003, la Institutul Francez din Bucureşti; în anul 2007, la Protoieria Călăraşi – „Izvorul chipului”; în 2010 la „Crowne Plaza” – „Galeria de portrete”; la „Galeria Basil” – „Mozaic gestural”. Sunt și expoziţii de grup, precum: în anul 2005 Expoziţie de carte bibliofilă „Sonete” de Mihai Eminescu în sala de expoziţii a Academiei Române din Bucureşti; Expoziţie de carte bibliofilă „Sonete” de Mihai Eminescu în sala de expoziţii a Centrului Internaţional de Studii „Mihai Eminescu”; „Memorialul Ipoteşti”- Expoziţie de desen şi carte bibliofilă „Sonete” Mihai Eminescu la Galeria municipiului Hunedoara; participare în cadrul expoziţiei Universităţii Naţionale de Arte la Galeria municipiului Fălticeni; Expoziţia „Salonul de grafică aplicată şi ilustraţie” ediţia 1 în cadrul „Târgului de carte Gaudeamus” 23-27 noiembrie 2006; Expoziţie de carte bibliofilă „Sonete” Mihai Eminescu, sediul Ministerului Afacerilor Externe, Bucureşti; Participare la expoziţia internaţională „Poduri europene” de la Berlin şi Paris; Ipoteşti – Institutul Cultural Român – Bucureşti 2007; „Maeştrii şi discipolii” TIAV – Bucureşti.
A participat la ilustrarea plastică a numeroase volume și cărţi bibliofile, precum: „Sonete” de Mihai Eminescu – ediţie bibliofilă apărută cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la naşterea poetului, în tiraj de 1000 de exemplare ilustrate de 40 de gravori, cele 8 gravuri originale fiind semnate olograf, ediţie ce a beneficiat de sprijinul Regiei Autonome „Monitorul Oficial”. Câte un exemplar din această ediţie se află în colecţia Regiei Autonome a Monitorului Oficial, Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, Biblioteca Centrului Internaţional de Studii „Mihai Eminescu” – Ipoteşti, Biblioteca „De Medici” din Florenţa și volumul „Plumb” de George Bacovia – ediţie bibliofilă ilustrată cu opt gravuri originale fiind semnate olograf, ediţie ce a beneficiat de sprijinul Regiei Autonome „Monitorul Oficial”. Are expoziții și peste hotare, astfel în anul 2008 participă la Expoziţia internaţională „Poduri europene” – Paris și Berlin; Expoziţia „Feminism, feminitate” în cadrul Târgului de artă contemporană, WTC Bucureşti 2009 și la cea de a 54-a Expoziţie a Federaţiei Internaţionale Culturale Feminine – Bucureşti – Palatul Parlamentului, în Sala Brâncuşi.
În 2010 participă la „Bienala de grafică”, Ediţia I – Sf. Gheorghe (jud. Covasna); „Saloanele Moldovei” – la Bacău și Chişinău (Republica Moldova), la „Salonul Naţional de Artă Decorativă” de la Palatul Cotroceni. În anul 2012 lucrările sale le puteam admira în cadrul „Salonul Naţional de Artă Decorativă” de la Palatul Cotroceni, dar și la „Bienala Decorative Art” de la Palatul Parlamentului, Sala Brâncuşi. În anul 2013 Cristina-Mary Molnar are expoziții la „Salonul Naţional de Artă Decorativă” de la Palatul Cotroceni. Ca și proiecte individuale trebuie să menționăm următoarele: în anul 2008 realizarea de Panouri decorative (exterior) – în tehnica mozaicului – pentru „Bar Club Biliard SERENO” (3,6mp); Mozaic mural (interior) – tehnică mixtă– realizat pentru firma „Mamitzu Production Srl” (12m2); Panou decorativ (exterior) – tehnica mozaicului – realizat pentru firma „Dan Serv Trading ’96” (5,25mp). În 2009 realizează Triptic mural (interior) – comandă privată – mozaic vitro-ceramic (2,5 mp). În 2011, Mozaic mural (exterior) – comandă privată pentru faţadă vilă în Insula Creta, Grecia (travertin, marmură, onix – 2,5mp). Ca și proiecte de voluntariat, în anul 2012 realizează Mozaic exterior – clădirea renovată a Spitalului de copii „Gr. Alexandrescu” din Bucureşti – lucrare realizată cu echipa „Clubului de mozaic de la Ceainăria Serendipity”. Acesta este un proiect de educație nonformală aflat în derulare, flexibil și dinamic. În cadrul acestui proiect, în anul 2012, a fost realizat în regim de voluntariat lucrarea decorativă de mari dimensiuni pentru Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din București. În cadrul acestui proiect oricine e binevenit cu idei noi, propuneri, colaborări și sponsorizări.
Cristina-Mary Molnar predă ca și profesor cursuri de desen și arte plastice, în regim de colaborare la: Grădiniţa 192 – Sect 4 Bucureşti; Galeria Basil – Bucureşti (grupe de școlari; grupe de adulţi); Ceainăria Serendipity (grupe de adulţi) Bucureşti și la Școala nr. 1 din Gruiu. Are atelierul de artist pe Str. Artei, la Nr.6, din Comuna Gruiu, sat Lipia (jud. Ilfov). Dintre acțiunile sale „mai îndrăznețe” putem menționa că în 10 noiembrie 2017, Căminul Cultural „Ștefan Iordache”, al comunei Gruiu, a fost gazda unui eveniment cultural de excepție: Cristina – Mary Molnar a adus în premieră în localitate expoziția de mozaic intitulată „Podoabe minerale”. O expoziție de mozaic, de artă decorativă, a fost o reală premieră pentru comuna Gruiu. „Am adus o manifestare profesionistă de artă în mediul rural. Consider că e absolut normal să se întâmple așa. Pentru mine este prima oară, dar fenomentul acesta a căpătat amploare, pentru că arta trebuie să circule peste tot. Am adus o panoplie a lucrărilor mele cele mai recente”, a spus Cristina Mary Molnar. Vizitatorii au putut admira 64 de lucrări, multe dintre acestea fiind creații care au participat la expoziții de înaltă ținută artistică, bienale, simpozioane naționale. „Lucrările de mai mici dimensiuni sunt făcute recent, chiar în anul 2017. Folosesc tehnici mixte, materiale foarte diferite, materiale naturale, materiale sintetice. Este un răsfăț de texturi și de materiale”, a dezvăluit Cristina Molnar, grafician de formație, în prezent profesor de desen și la Școala nr. 1 din Gruiu, localitate unde s-a mutat în urmă cu doar câțiva ani, fugind de agitate noastră capitală. Se pare că inspirația artistei a fost mozaicul colorat din capodoperele lui Gaudi.
„În 2005, am făcut o excursie în Barcelona și după două săptămâni m-am hotărât că trebuie să încep și eu. Nu e ușor, sunt instrumente speciale, folosesc niște ghilotine cu care se taie materialele E foarte multă tehnologie în spate, îți trebuie cunoștințe de chimie, de zidărie, de tâmplărie, plus cele de artă. Mă inspiră în primul rând materialele, faptul că am o bogăție, o diversitate de materiale, mă inspiră texturile și structurile lor, alternanța de opac și de strălucitor. E un fel de osmoză cu materia minerală cu care mă împac foarte bine și așa se întâmplă lucrurile”, a mai spus artista. Lucrarea sa preferată este „Grădina albastră”, care a fost de altfel destul de rapid rezervată de un admirator de artă. Dorința cea mai mare a artistei este să poată realiza în continuare lucrări de artă murală. La Școala din Gruiu, unde este profesor de desen, a realizat, în urmă cu doi ani, un mozaic de șase metri pătrați. „Ca orice artist, vreau să las și eu o urmă mai durabilă”, a mai spus Cristina Molnar.
Primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă, s-a declarat impresionat de lucrări și de munca titanică depusă pentru realizarea acestora. La eveniment a fost prezent și criticul de artă Costin Hostiuc. Acesta a spus că arta Cristinei Molnar se încadrează în categoria artei monumentale, unde cele mai prețioase și cele mai greu de obținut sunt tapiseria și mozaicul, pentru realizarea cărora este necesar de multe ori efortul susținut al unei echipe. Referindu-se la prezența expoziției în Gruiu, criticul de artă a precizat că „în general, prezența artei într-o comunitate arată destul de clar calitatea ei spirituală”. Evenimentul cultural a fost sprijinit de Primăria și Consiliul Local al comunei Gruiu. Dar cine este cu adevărat graficianul și profesorul de arte vizuale Cristina-Mary Molnar? „Iubesc natura – acum locuiesc lângă Bucureşti, într-o casă-proiect cultural nonformal -, oamenii – faţă de care îmi probez mereu afinităţile şi empatia-, cultura de bună calitate şi în mod special teatrul radiofonic în a cărui companie am creat cele mai multe dintre lucrările mele. Ce creez? Lucrări de grafică, pictură, mozaic, fotografie… Lista rămâne deschisă, căci experimentul face parte integrantă din procesul creaţiei. Ce predau? În calitate de specialist în educaţie prin arte vizuale, predau cursuri de artă plastică şi decorativă – în regim nonformal – tuturor categoriilor de vârstă, profesie, status social. Ce visez? Mai multă îngăduinţă. Mai puţină încrâncenare. Mai simplă viaţa. Mai senină dimineaţa.”
Lasă un răspuns