Satul preistoric descoperit la Geangoești – Hulă (jud. Dâmbovița) este de acum 6.000 de ani

Așezarea, datată în mileniul V î.Hr., cât și împrejurimile acesteia au făcut obiectul unui proiect de cercetare și evaluare a potențialului arheologic al zonei, respectiv: „Cercetări arheologice în bazinul superior al râului Dâmbovița: situl Geangoești – Hulă” (2015 – 2021). Situl arheologic este cunoscut de către specialiști din anul 1960, dar informațiile au rămas nepublicate. Acestea au constituit baza inițierii de către specialiștii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a unui program de cercetare a așezării preistorice, din perioada culturii Gumelnița, deja în al patrulea an de desfășurare.

Tipul de sit arheologic, cunoscut drept „tell” sau movilă antropică, este din cele de dimensiuni medii, nedepășind 2.000 mp., dar este relativ bine conservat, ambele lucruri dovedindu-se esențiale în deschiderea, an de an, a unor părți din așezare. Anul acesta, colectivul de cercetare coordonat de dr. Ana Ilie, muzeograf specialist, și dr. Ovidiu Cîrstina, managerul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, au hotărât deschiderea unei suprafețe de cca. 400 mp, surprinzând aproape o jumătate din satul gumelnițean de la Geangoești Hulă (comuna Dragomirești, jud. Dâmbovița). Au fost evidențiate casele cu mobilierul interior, precum și ritualurile de abandon specifice acestor populații de perioadă eneolitică. Principale rezultate științifice și descoperiri arheologice vor fi prezentate în curând publicului larg. Dar până atunci, în data de 6 iulie 2018, Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească“ Târgoviște a invitat doritorii, iubitori de istorie, să descopere alături de arheologi vestigiile acestui sat preistoric, de epoca eneolitită, în cadrul unor vizite ghidate. În prealabil, dr. Dorel Micle și dr. Stani Andrei, specialiști cu burse de formare în afară în studii de teledetecție s-au deplasat la Geangoiești și, cu ajutorul unor metodologii noi ce presupun scanarea câmpului magnetic al diferiților receptori, au putut face precizări asupra dimensiunii sitului, formei și amplasamentului sistemului de fortificare al așezării preistorice, cât și asupra amplorii intervențiilor antropice moderne. Colaborarea echipei de specialiști în arheologia mediului de la Universitatea de Vest Timișoara cu Ana Ilie, arheolog în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a fost facilitată de domnul profesor Marin Cârciumaru, membru de facto și onorific al echipei de arheologi din colectivul de cercetare a tell-ului de la Geangoiești. Programul de cercetare vizează aspecte ale evoluției unei comunități umane de agricultori de acum 6000 de ani de pe cursul superior al râului Dâmbovița.

Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și va permite urmărirea dimensiunii comunității umane de la Geangoiești, obținerea unor detalii despre modul lor de a trăi și bineînțeles, beneficiul colectării obiectelor de patrimoniu care vor îmbogăți colecții și sălile expoziționale ale muzeului. Dacă măsurătorile geo-magnetice au avut caracter non-invaziv, pentru următoarele etape, proiectul adună în jurul său oameni din muzeu, fie ei arheologi, Ovidiu Cârstina, Ilie Ana sau Elena Nițu, specialist în studiul utilajului litic cioplit, dar și din țară. Au fost încheiate convenții de colaborare cu Constantin Haită, un reputat specialist la nivel european, cu o specializare rară în cercetarea arheologică românească ce activează în Muzeul Național de Istorie a României și cu un partener constant pe șantierele instituției, Costel Preoteasa, din cadrul Complexului Județean Piatra Neamț. Acesta este primul șantier din județ deschis într-un sit preistoric după o perioadă îndelungată de întrerupere a acestui tip de cercetare, iar acest lucru este posibil datorită finanțării cercetării de către Consiliul Județean Dâmbovița. Pentru cei interesați în a se implica în activitățile arheologice, elevi, studenți etc, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște anunță faptul că se recrutează forță de muncă pentru șantier. Sperăm ca cercetările începute să aducă rezultate pe măsura forțelor implicate și a pasiunii cu care lucrează întregul colectiv de specialiști. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*