„Mâna de bronz” romană descoperită la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa

Reprezentarea sculpturală din bronz a unei mâini, ca fragment al unei mari statui, a fost descoperit la începutul secolului XX, în ruinele capitalei Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, în zona templului Zeiţei Nemesis, care era adorată în mediul militar deoarece întruchipa răzbunarea şi asigura norocul celor din armată. Fragmentul reprezintă mâna stângă, cu o parte din antebraţ, a unui monument de dimensiuni eroice (o dată şi jumătate mai mare faţă de dimensiunile naturale umane).

Degetul mare şi arătătorul sunt întinse, de unde se presupune că ar fi purtat o lance, iar piesa prezintă urme de reparaţii. Este o lucrare reuşită care se remarcă prin acurateţe, cele mai mici detalii (liniile palmei, ale falangelor sau tendoanelor) fiind uşor vizibile. Aceste observaţii pledează pentru încadrare cronologică în secolul al II-lea d.Hr. În ceea ce priveşte locul de confecţionare, se presupune că este o piesă de import, creație a unora dintre atelierele care funcţionau în regiunile centrale ale Imperiului, în special în Italia, pe teritoriul Provinciei fiind descoperite numeroase asemenea artefacte. Foarte probabil, în anii tulburi ai crizei din vremea Împăratului Gallienus (260 – 268), zona capitalei Provinciei Dacia a fost vandalizată, statuile de bronz fiind smulse de la locul lor pentru a fi topite, sediile diferitelor corporaţii jefuite, iar întreaga metropolă a sfârşit prin a fi abandonată. Acest minunat artefact antic reprezintă un mic crâmpei din strălucirea şi bogăţia de altădată a capitalei Daciei Romane.

Pentru valoarea sa istorică și artistică, „Mâna de bronz” romană a fost propusă ca „Exponatul lunii septembrie” la „Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane” din Deva. Doritorii, istorici sau turiști, o pot admira în vitrinele muzeului sus menționat. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*