În cadrul Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, care a intrat într-un proces de reabilitare în urmă cu patru luni, în primăvara acestui an 2018, a fost descoperit un tezaur compus din 18 monede de aur. Tezaurul a fost predat Muzeului de Istorie a Moldovei, unde va fi expus în cel mai scurt timp, după îndeplinirea procedurilor de clasare și înregistrare. „În cadrul cercetărilor arheologice preventive coordonate de către dr. Mădălin-Cornel Văleanu, cercetător științific I la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în contextul restaurării Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de importanță națională, a fost descoperit, în perioada de 7 – 10 august 2018, un tezaur compus din 18 monede din aur”, informează un comunicat al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Monedele se aflau într-un mormânt parțial deranjat, cântăresc în total 63 g de aur și au fost bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Olanda, Prusia, Silezia, Austria, Ungaria și Transilvania.
Ansamblul monahal de aici este un monument istoric datat din secolul al XVI-lea. Mănăstirea Frumoasă din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugărițe ctitorită de către hatmanul Melentie Balica și refăcută de mai multe ori în decursul timpului. Actuala biserică a mănăstirii a fost construită în perioada 1836-1839. Așezată pe o terasă cu o altitudine relativă de opt-zece metri față de șesul Bahluiului, Biserica Frumoasă domină peisajul prin silueta sa zveltă și albă și prin cele patru turle ale sale, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme. Ansamblul Mănăstirii Frumoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, având cod LMI IS-II-a-A-04006 și fiind alcătuit din următoarele 6 obiective: Biserica „Sf. Voievozi” – datând din perioada 1836-1839, având codul IS-II-m-A-04006.01; Palatul de pe ziduri – datând din perioada 1818-1819, având codul IS-II-m-A-04006.02; Ruinele Palatului „pentru femei” – Palatul domnițelor, aflat astăzi în ruină, la intrarea în mănăstire – datând din secolul al XVIII-lea, având codul IS-II-m-A-04006.03; Turnul-clopotniță – datând din perioada 1819-1833, având codul IS-II-m-A-04006.04; Zidul de incintă – datând din perioada 1726-1733, având codul IS-II-m-A-04006.05 și Mausoleul lui Grigore Sturdza – datând din perioada 1833 și aflat lângă biserică, având codul IS-IV-m-A-04006.05. Proiectul actual de reabilitare și valorificare a potențialului turistic și cultural al ansamblului mănăstirii Frumoasa din Iași este finanțat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 21 milioane de lei.
Având în vedere structura monetară a tezaurului descoperit și starea de conservare excepțională a monedelor, acestea vor fi supuse procedurii de clasare în conformitate cu legislația în vigoare și vor fi înregistrate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei. „Asigurăm publicul pe această cale că tezaurul va fi expus în cel mai scurt timp după îndeplinirea tuturor pașilor implicați în procedura sus menționată”, precizează comunicatul citat. Prin amplele lucrări de restaurare executate aici, la Mănăstirea Frumoasă, se deschide o nouă perspectivă asupra istoriei noastre, aceasta devenind mult mai ofertantă pentru miile de turiști ce doresc să viziteze Iașul și ansamblul monahal de aici. (G.V.G.)
Lasă un răspuns