Cel mai mare tumul de înhumație din Peninsula Balcanică

Recent, arheologii din Bulgaria au descoperit un mormânt monumental, datând din secolul III d.Hr., construit, foarte probabil, pentru un nobil trac. Descoperirea a fost efectuată în sudul Bulgariei, în satul Manole (ce nume românesc!), nu departe de orașul Plovdiv, ca urmare a excavațiilor efectuate în tumulul de înhumație Maltepe. Deocamdată, săpăturile din vara anului 2018 au fost scoasă la iveală partea superioară a anticului mormânt tracic, urmând ca mai apoi să se coboare spre camerele funerare. Structura este descrisă, de către arheologi, drept cel mai mare tumul de înhumație din Bulgaria, dar și din întreaga Peninsula Balcanică. Străvechiul mormânt, aflat la o adâncime de cinci metri (măsurată din vârful tumulului) are o lungime de șapte metri și o lățime de șapte metri. Construcția funerară a fost ridicată, foarte probabil, pentru un important lider trac și este foarte asemănătoare cu o altă structură de acest fel, aflată în perimetrul vechiului oraș Viminacium (capitala provinciei romane Moesia Superior) – care se pare că i-a aparținut împăratului Marcus Aurelius Carinus (282-284 d.Hr.).

Tumulul de înhumație Maltepe, construit de către traci, are dimensiuni impresionante: un diametru de o sută de metri și o înălțime de circa 27 de metri. Se află la aproximativ zece kilometri distanță de orașul Plovdiv, construit pe temeliile orașului Philipopolis din Antichitate. Arheologii cred că mormântul a aparținut unui conducător al tracilor odrisi, care stăpânea peste Philipopolis pe la mijlocul secolului III e.n., într-o vreme în care la conducerea Imperiului Roman s-au perindat împărați proveniți dintre oamenii de rând, dar cu merite militare, din populațiile provinciale, neaparținând, deci, elitelor de la Roma. Datarea mormântului tracic s-a făcut pe baza monedelor și a ceramicii găsite în urma săpăturilor; obiectele fuseseră amplasate acolo în timpul ritualurilor funerare. În Antichitate, tracii (de la lat. „atra” = negru; adică „geții negrii”, ai lui Negru Vodă; vechea religie Valaho – Egipteană), de fapt Geții de Aur primordiali, reprezentau populația majoritară pe întregul teritoriu ocupat astăzi de către state precum Bulgaria, România, Republica Moldova, Macedonia, Serbia, precum și în unele regiuni care astăzi aparțin unor state precum Turcia și Grecia.

Eu aș spune că poporul multietnic al Geților de Aur primordiali au ocupat după marele potop planetar ce a distrus o lume, tot teritoriul ce era locuibil din Europa, Asia (până la granița cu vechea cultură chineză), nordul Africii și chiar mai departe, undeva peste oceanul Atlantic, unde au „coagulat” din nou societățile umane, decimate și speriate de cataclism. Simbolul tumulului (gorganului, piramidei) era cel al ridicării „celui crezut mort” (fantoșa; păpușa; cel aflat sub pământ; cel ce ridică muntele spre cer; simbol al mișcărilor planetare orogenice și al forțelor de atracție cosmice ce vor avea loc la sfârșitul unei lumi și nașterea uneia noi (dar și al locului de salvare în caz de potop). Nu au ridicat strămoșii în zadar aceste construcții funerare impresionante, ci prin ele ei ne „vorbesc” despre un posibil viitor al nostru… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*