Sărbătoare în România Mică din Canada

Am o mare tristețe în suflet… Am lipsit de la mult așteptata întâlnire cu prietenii mei la Câmpul Românesc de la Sărbătoarea Hramului Capelei „Adormirea Maicii Domnului”. Această sărbătoare a devenit tradiție pentru românii din ambele Românii, una dintre cele mai importante, care adună sute de români și prieteni de alte etnii…

Și chiar de n-am fost prezent la sărbătoare, am fost cu sufletul acolo, între prieteni. M-au sunat, s-au interesat, au povestit… Cel mai mult m-a bucurat faptul, că toate manifestările anului 2018, petrecute la Câmpul Românesc anul sunt închinate Centenarului Marii Uniri și că la ele participă din ce în ce mai mulți basarabeni. M-a sunat și Liliana Ciorescu, regretând, că am lipsit de la eveniment, povestindu-mi cu detalii amănunțite, cum a decurs mersul sărbătorii. Liliana împreună cu soțul Radu, fiica Gloria și fiul Dumitru sunt prezenți la fiecare întrunire a conaționalilor noștri, alături de familia surorii sale Rodica Dvorean, care la fel se regăsesc în mijlocul prietenilor împreună cu soțul Vitalie și cu cei doi haiduci, Dariu și Ionuț. Lângă dânșii e nelipsită mama lor, Elionora Roșca, fostă profesoară de limbă română, promovatoare a valorilor noastre nationale, prietenă de mulți ani ai familiei noastre. Cu soțul, Ion Roșca, originar din Țânțăreni, (Telenești) am fost prieteni și colegi de lucru încă de prin anii 70 (Dumnezeu să-l odihnească în împărăția sa). Vreau să-i menționez ca patrioți și promovatori ai culturii noastre și pe Alexei și Natalia Sârbu, Cristina Barbăscumpă, Stela și Ghenadie Boghiu. Despre Cristina și Mihăiță Ciobanu, Grigore Zanfir voi scrie un articol aparte, mai târziu.

O descriere minuțioasă a evenimentului o face Președintele Asociației Câmpul Românesc din Hamilton Dumitru Răchitan, care menționează: Sărbătoarea Hramului Capelei Adormirea Maici Domnului este unul dintre evenimentele care au intrat deja în tradiția și obișnuința românilor, care locuiesc în orașele din apropierea Câmpului Romanesc: Toronto, Kitchener, Hamilton, Pickering, Barrie, Oshawa ș.a. Capela Adormirea Maicii Domnului s-a dovedit a fi mică, neâncăpătoare pentru participanți, ei au înconjurat Capela pentru  ca să asculte slujba ținută de preoții Pr. Dr. Dumitru Ichim și Pr. Didel Furtună. Răsunau codrii din jurul Câmpului Românesc, când corul celor de afară a început să cânte în unison cu preoții, care țineau slujba, slăvind Maica Domnului prin cântecele de o frumusețe și o lirică deosebită.

Sutele de români prezenți la sărbătoare s-au bucurat nu numai de o zi plină cu soare  și o slujbă religioasă minunată, dar și de bucatele tradiționale pregătite de membrii asociației împreună cu membrii Parorhiei Sf. Maria din Kitchener. Pentru iubitorii de scăldat a fost pregătit bazinul de înot.

O mare satisfacție pentru cei prezenți a fost prezența mesagerilor cântecului și dansului românesc. Basarabeanul Grigore Zanfir  cu o voce de exceptie și un vast repertoriu a ținut participanții pe ringul de dans toată durata sărbătorii – un artist minunat, un om blând, cu o inimă plină de dor românesc. Olteanul Alex Pascu a stârnit în sufletele celor prezenți multe amintiri frumoase, plăcute din anii tinereții cu șlagărele mizicii ușoare românești. Mihăiță, fiul marelui artist basarabean de muzică populară Mihai Ciobanu, un violinist desăvârșit ne-a plimbat prin toate genurile muzicii, de la muzica populară, prin melodia „Ciocârlia” la piese muzicale clasice rare, dificile pentru vioară solo, dar care s-au bucurat de o interpretare superbă a maiestrului.

Cu melodii de suflet si de joc ne-a încântat clarinetistul Simion Ciobanu, un artist, care a revenit din nou la Campul Românesc. Cu multă căldură a fost primit ansamblul de dansuri „Colina” din Toronto. Cu o energie rar întâlnită la ansamblurile de dansuri „locale”, ei au încântat publicul cu dansurile tradiționale basarabene și cele internationale

Ansamblul „Doina” din Hamilton, care deja are un nume de referință în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românesti, prezent la toate evenimentele organizate de asociația noastră, pe lângâ repertoriul variat de dansuri, de data aceasta au venit cu o surpriză: un dans specific aromân, care i-a prins în horă pe toți: și mic, și mare… Muzica si aranjamentul muzical au fost asigurat de Mike Carabas (CMS  Global Entertainment)

Acest eveniment a fost mult mai mult decit o sărbătoare, a fost o excursie acasă, în România în care fiecare s-a regasit: în rugaciune, meditatie, în cântece și dansuri, în bucătăria noastră românească,  toate îmbinate într-o atmosferă de sărbătoare în mica noastră Românie, după cum a numit academicianul Nicolae Dabija Câmpul Românesc de la Hamilton.

La pregătirea  acestei mari sărbători și-au adus aportul în primul rând neobositul președinte al Asociației „Câmpul Românesc” Dumitru Răchitan împreună cu soția Emilia; membrii Parorhiei „Sf. Maria” din Kitchener, patronată de părintele Didel Furtună și membrii Asociației „Câmpul Românesc” ca Gheorghe Dragomiras, Liviu Cananau, Mihai Carali , Ion Tudor, Emil si Viorica Popa, Liliana Tudor, Carmen Belu, Elena Abagiu, cât și membrii Asociației Câmpul Românesc Doina si George Popa, Anca si Aurica Olteanu, Liviu Dragus, Crenguța si Petre Dalea, Nela Cornea, Alex si Olivia Colceriu, Mihaela Moisin, Florin Săndulescu.

Comitetul de organizare al Asociației Câmpul Românesc din Hamilton mulțumește tutror participanților la această minunată sărbătoare, asteaptându-vă și la următoarele evenimente organizate pe viitor. (Iacob Cazacu-Istrati)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*