Maghiarizarea secuilor

Recent, Victor Orban a făcut declarații de a căror autenticitate nu suntem siguri, mă refer la traducerea acestora, mereu problematică atunci când este vorba de limba maghiară. Cu toate acestea voi face un comentariu invocând fapte istorice de care dl Victor Orban se pare că nu are habar.

Încep prin a-i pune o întrebare dlui Orban: secuii sunt maghiari? Am cunoscut mulți secui care susțineau că neamul secuilor este altul, bine diferențiat de celellte etnii din Transilvania, inclusiv față de maghiari, a căror limbă totuși o vorbesc.  Aș putea cita autori maghiari care s-au preocupat de această veritabilă provocare pentru specialiști: originea secuilor. Majoritatea acestor istorici, chiar dacă propun răspunsuri diferite la această problemă, sunt de acord cu teza că secuii sunt alt neam decât maghiarii!

De altfel aceasta a fost și încredințarea la nivelul conștiinței populare de-a lungul întregului ev mediu, până după Trianon. Nu mai departe decât recensămintele și statisticile demografice privind Transilvania, toate, fără excepție, îi înregistrează pe secui în rubrică proprie, distinctă de rubrica dedicată ungurilor, maghiarilor. După 1918, statisticile oficiale nu prea mai pomenesc de secuii din Transilvania. Cred că aici s-a produs o intervenție a Budapestei, prea ușor acceptată de autoritățile de la București, drept care în statistici și la recensăminte s-a acceptat înregistrarea secuilor ca maghiari. Acest veritabil fals s-a perpetuat până în zilele noastre, maghiarizarea secuilor fiind un proces destul de avansat, dar departe de a fi încheiat. Azi sunt mulți secui care, în discuții la un pahar de palincă, capătă curajul de a-și afirma identitatea etnică secuiască. Câteva sute dintre ei au avut curajul de a se declara secui la ultimul recensămînt, iar un grup de inițiativă s-au adresat autorităților de la București cerând ca secuii să fie recunoscuți ca minoritate etnică de sine stătătoare, distinctă deci de maghiari. Cererea n-a fost luată în discuție, la intervenția discretă a UDMR, și la șantajul udemerist aplicat asupra unor lideri ai partidului de guvernămînt. E vorba mai ales de Ion Iliescu, căruia i-am pus direct această întrebare: de ce nu sunt recunoscuți secuii ca entitate națională, etnică? Nu a fost capabil să-mi dea un răspuns, a recunoscut că se sfătuiește cu Domokos Geza în problemele legate de maghiari și merge pe mâna acestuia.

E destul să ne aducem aminte de Unio Trium Nationum, când printre cele trei națiuni dominante din Transilvania secuii sunt considerați națiune separată de unguri și de sași.

Când încep secuii să fie considerați unguri? În principal, odată cu debutul politicii Budapestei de maghiarizare a românilor din Transilvania. După știința mea, acest debut se produce în preajma anului 1848, an revoluționar în toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic, când maghiarimea s-a manifestat spectaculos, luptând pentru libertatea de a-și afirma drepturile naționale prin încălcarea grosolană a drepturilor celorlalte națiuni alături de care trăiau de sute de ani. Dreprurile maghiarilor de a maghiariza alte etnii!… Au început cu secuii din care au știut să-și facă aliați în luptele sângeroase care au marcat anii 1848-49, prilej pentru români de a-și afirma eroic drepturile. Instaurarea dualismului austro-ungar a reprezentat declanșarea pe față a politicii de maghiarizare căreia i-au căzut victime sute de mii de germanici și slavi. Această politică nesăbuită a Budapestei a avut ca rezultat subminarea coeziunii interne a imperiului care, la primul moment de cumpănă, a „explodat”, fiecare nație cerându-și dreptul de a părăsi statul în care abuzurile Budapestei nu mai puteau fi tolerate. Dualismul instaurat prin intrigi de cancelarie a dus la pierzanie Imperiul Habsburgic, iar acest adevăr nu este încă suficient de mult conștientizat. Sunt motive să regretăm dispariția acestui stat tampon în calea expansionismului rusesc, dar trebuie să fim conștienți că greșeala fatală a Vienei imperiale a fost să-și asocieze ca parteneri la guvernare clasa politică maghiară, animată de un șovinism sălbatic, fără egal în Europa. Viena a tolerat politica de maghiarizare chiar și a austriecilor din Ungaria, nu mai zic de celelalte minorități din Ungaria Mare.

Trebuie să-i amintesc dlui Victor Orban că în „Ungaria Mare”, cea de dinainte de Trianon (1867-1918), populația maghiară era sub 40 la sută, în cifrele oficiale ale unor recensăminte oricum umflate. Abia în Ungaria de după 1920, prin hotarele stabilite la Trianon, pentru prima oară în istoria lor maghiarii ajung să fie majoritari în statul în care trăiesc. De la venirea lor în Europa acest lucru li se întâmpla acum prima oară! Pentru prima oară maghiarii au avut un stat național maghiar, în care maghiarii erau majoritari! Peste 50 la sută! Iar pentru maghiari acest moment este considerat un moment de dezastru național!… Ce ceață este în capul lor, sărmanii!…

După Trianon, când proiectele revizioniste ale Budapestei devin principala preocupare a guvernanților, cu ținta cea mai râvnită Transilvania, își dau seama de valoarea secuilor pentru aceste proiecte. A secuilor care să fie declarați și considerați maghiari! Ca în felul acesta numărul maghiarilor din Transilvania să se dubleze, ceea ce pentru propaganda revizionistă budapestană era vital. După Trianon, sub oblăduirea inconștientă a autorităților românești, s-a produs maghiarizarea secuilor. Procesul este departe de a se fi încheiat. Este suficientă o acțiune decisă, a unui grup de inițiativă bine informat și atașat de ființa etnică a secuilor, pentru ca acest proces să fie stopat. Din păcate, în momentul de față presiunea udemeristă, a Budapestei, îi ține pe secui în ascultare. Firesc ar fi ca cererile secuilor să fie sprijinite de autoritățile de la București! Lucrul acesta se va produce cu siguranță atunci când aceste autorități vor funcționa în sprijinul intereselor românești!… Deocamdată, nicio speranță!

Așadar, domule Orban, hotărîți-vă: secuii sunt secui sau sunt maghiari? La ultimul recensămînt s-au declarat secui 500 de persoane. Restul, până la 500.000, s-au declarat maghiari. A avut grijă UDMR să-și plaseze activiștii printre cei care au mers din casă în casă cu chestionarul. Nu le-a explicat nimeni secuilor ce au de câștigat declarând adevărul. Liderii secuilor nu știu sau le ascund conaționalilor lor secui că statutul de secui îi pune sub grija Uniunii Europene, care are legi de protecție specială pentru minoritarii care nu au țară mamă. Nu mă bag eu în treburile altora, dar atitudinea Budapestei de a-i antagoniza pe secui împotriva românilor nu mai poate fi tolerată. Pretenția lui Victor Orban că pentru secui nu se poate pune problema unui moment festiv la 1 decembrie 2018 este un amestec grosolan în viața societății românești! Este o instigare la dezbinare națională! Nu trebuie tolerată!

Păcat de Victor Orban, de ideile sale politice, acceptate cu entuziam de majoritatea românilor. Din păcate se repetă povestea de la 1848. N-au învățat nimic din istorie urmașii lui Kossuth! Râvnesc mai departe la ce nu le aparține!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*