Noi vestigii medievale descoperite la Curtea Domnească de la Târgoviște

Istoricii și aheologii din Târgovişte au realizat noi descoperiri de mare valoare, la Curtea Domnească din fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, acum în prima parte a verii anului 2018. Aceștia au descoperit zece „noi” morminte și diferite obiecte de inventar funerar. Vechime lor este de sute de ani, așa spun specialiştii, şi au fost dezgropate de la baza Bisericii Sfânta Vineri, unul dintre cele mai vechi edificii religioase cunoscute până în prezent, în Târgovişte. Arheologii au început ample săpături la Curtea Domnească din Târgovişte în speranţa găsirii unor obiecte de mare valoare istorică, aşa cum au făcut şi în anii trecuţi, când s-a descoperit obiecte din ceramică, monede și arme.  Săpăturile de anul acesta au început și au fost deja descoperite câteva morminte, monede, ace de păr şi inele foarte vechi în jurul Bisericii Sf. Vineri din Curtea Domnească.

Săpăturile au loc acum pentru că au fost programate lucrări de restaurare a bisericii, iar specialiştii au nevoie de de toate datele construcţiei. „Aici au mai fost efectuate cercetărie arheologice în anii ’60, dar datele respective nu mai sunt de actualitate. Suntem la un nivel de înmormântări de secol 15, ceea ce ne arată că biserica a fost construită la jumătatea sec al XV-lea. Piesele descoperite sunt la laboratorul de restaurare – conservare. Sunt zeci morminte anatomice în poziţie normală. Reînhumate sunt mai multe, în sensul că au fost scoase cele vechi şi osemintele au fost puse peste celelalte”, a declarat  Gheorghe Olteanu, arheolog.  Cea mai veche mărturie care atestă existenţa bisericii este un ancadrament, având pe lintel o pisanie-pomelnic scrisă în limba slavonă, amintind pe Manea clucerul Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia, purtând data de 13 iulie 1517.

Obiectele din argint şi bronz descoperite au fost duse în laborator, unde urmează să fie restaurate şi introduse în expoziţiile Muzeului de Istorie de aici. „Avem aici monede din bronz, dar în mare parte monede din argint, cu ajutorul cărora vom identifica cu certitudine perioada descoperirii, perioada în care au fost înhumate persoanele respective şi cum era de aşteptat, obiecte de podoabă, inelele şi elementele vestimentaţiei. Au fost purtate de femei. Arheologii ne-au adus şi falangele pe care au fost purtate aceste inele”, a precizat Daniela Iamandi, şef Secţie Conservare Restaurare. La Târgovişte au domnit 40 de voievozi de-a lungul timpului. Fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte, a fost, vreme de 350 de ani, cea mai importantă zonă culturală, comercială şi militară din Ţara Românescă. De aici se emiteau „actele de domnie” şi tot aici se înscăunau, sau detronau, domnitori celebri. Târgovişte este cunoscută ca fiind „Cetatea celor 33 de voievozi”, însă, numărul lor real este de 40. Primul domnitor de aici a fost Mircea cel Bătrân (1386-1418), acesta fiind cel care a mutat capitala de la Curtea de Argeș, la Târgovişte (Târgul Vestit). Artefactele descoperite aduc noi dovezi despre modul de viață și starea economică a celor ce populau incinta apărată a Curții Domnești din Țara Românească (Magna Valahia). (G.V.G.)

Lasă un răspuns