Printre evenimentele editoriale estivale se numără și cartea „You Can’t Spell America Without ME: The Really Tremendous Inside Story of My Fantastic First Year As President Donald J. Trump (a So-Called Parody)” / „Nu poți să spui America fără mine: povestea extraordinară din interiorul primului meu an de fantezie ca președinte Donald J. Trump (o așa-numită parodie)”, carte aflată la o nouă ediție și semnată de actorul Alec Baldwin și scriitorul Kurt Andersen, autor al câtorva cărți de succes, colaborator constant al revistei „Vanity Fair” . Dar iată cum se prezintă autorii pe coperta IV: „Nu poți să spui că America fără mine este prezentată de cel mai important cercetător american al Trump-ului, Kurt Andersen, precum și cel mai important mediocru interpret al Trumpului american, Alec Baldwin”.
Se știe că încă de la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump a fost continuu parodiat de Alec Baldwin, care i-a luat chipul lui Trump, vorbele, gesturile, îmbrăcămintea și a brodat cu ele situații similare cu cele pe care le trăia și provoca președintele. A avut și o emisiune televizată, în care clonarea parodică era permanentă. Sunt parodiate toate poncifurile trumpiene intrate în vocabularul obișnuit. Era firesc să apară și o carte plină de ilustrații, de un umor copios, în care îl vedem pe Baldwin-Tramp în ipostaze bufe. Așa, de pildă, este ipostaza sa războinică, apare în costum de general, cu decorații pe piept, mereu în poziție de asalt, apoi o serie de fotografii îl arată cum ia lecții de tras la țintă cu pistolul, evident, ochind statuile și tablourile istorice din Casa Albă, în alta îl vedem cum escaladează un gard (probabil zidul pe care vrea să-l înalte la granița cu Mexicul) sau cum joacă golf în incinta Casei Albe, unde a găurit marmura și privește cum se duce mingea spre acel loc etc. Toate imaginile au ca țintă ticuri trumpiene, iar limbajul, textul ca atare, este mereu la persoana întâi, fiindcă acest volum se numește, de fapt, „ME”, așa cum este plasat acest cuvânt sub propoziția din titlu și cu un corp de literă mai mare. Toate confesiunile sunt în special autobiografice, sunt folosite însă numele reale (!!!!), ale lui Trmp și copiilor săi, cum ar fi Ivanka.
Așa-zisa parodie este o comedie foarte realistă, din care reiese cum cineva joacă tontoroiul pe spinarea poporului american, căruia i s-a promis o măreție cum nu a mai avut. Poate o și are, dacă există libertatea de a publica o astfel de carte, cum poate nu a mai cunoscut nici un președinte american. Indiscutabil, cartea este o satiră politică având intenția să spună un adevăr mai profund: memoriile prezidențiale ale lui Donald Trump, înregistrate de doi oameni de știință ai Trumpului de renume mondial, și experți în măreție în general.
Așadar, Trump își scrie memoriile și ele sună într-un limbaj foarte bombastic, uneori agramat, sunt pline de emfază, de mitomanie: „Am cele mai bune cuvinte, cuvinte frumoase, cum toată lumea vorbea și vorbea de mult timp, de asemenea, cele mai bune propozițîi și, cum le numiți, paragrafe. Cărțile mele anterioare au fost grozave și vândute extrem de, incredibil de bine, – chiar și cei de către jurnaliștii necinstiți, dezgustați, dar acei scriitori nu l-au înțeles pe Trump, pentru că au fost, sincer, niște ratați, oamenii spun că dacă vrei să faci ce trebuie, trebuie să o faci singur, chiar dacă este un ‘memoir’. Deci, fiecare cuvânt al acestei cărți a fost scris de mine, folosind un sistem special de procesare a textului în timpul multor, multe nopți am fost forțat să rămân singur în Casa Albă – doar eu, doar eu, credeți-mă, nimeni nu a ajutat. Și totul este sută la sută adevărat, atât de adevărat – oamenii spun deja că este cea mai adevărată carte publicată vreodată”.
Până când Donald Trump va publica ultima biografie, de patru sau opt ani, sau un an și jumătate în Casa Albă, cronica definitivă va fi: „Nu poți spune America fără mine: Povestea extraordinară din interiorul primului meu fantastic an în calitate de președinte”. Trump a fost ales pentru ca a fost cel mai sincer candidat prezidențial din istorie, un om dornic să spună adevărul nevăzător despre defectele altora și să-și împlinească excelența sa uimitoare. Acum, el își îndreaptă candidatura revigorant de compulsivă, fără PC, la victoria electorală alunecoasă, precum și rolul său de comandant-șef și lider al lumii libere”.
Desigur, lăsând parodia la o parte, este greu de spus dacă adevărurile din această carte, din text și subtext, nu sunt documente istorice, oricum, ele configurează un portret viu sui-generis, care, în ultimă instanță, nu-i fac un deseviciu lui Trump, dimpotrivă, îi mărește simpatia, căci umorul umanizează, și îi decupează mai pregnant personalitatea, unicitatea. Categoric, Donald Trump este un președinte atipic și nu-l înțelege oricine, iar unele dintre faptele lui fac cu adevărat istorie.
Lasă un răspuns