Citiți și vă cruciți! Revista Presei Maghiare (2)

Au tot mai mult de lucru

Recent, deputatul UDMR Benko Erika a prezentat volumul care rezumă activitatea desfăşurată anul trecut de Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre. Rezumatul ilustrat, în limba engleză, prezintă în mai multe capitole manifestările antiminoritare sesizate în anul 2017. Pe tema lezării drepturilor lingvistice, dezbate 7 cazuri concrete. Capitolul privind discriminarea etnică este cel mai stufos, raportul rezumând 11 cazuri pe această temă. Majoritatea sunt din domeniul învăţământului, însă este inclus aici şi cazul teroriştilor din Târgu Secuiesc. Buletinul informativ în limba engleză al serviciului atrage atenţia opiniei publice internaţionale asupra discriminărilor suferite de maghiarii din Ţinutul Secuiesc, din Transilvania şi informează ambasadele din România şi Ungaria, precum şi diferite organizaţii internaţionale pentru drepturile omului şi partide politice din străinătate cu privire la abuzurile şi încălcările de drepturi suferite de maghiarii din Transilvania. O ştire pe această temă este că în urma plângerii depuse de către serviciu, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) le-a aplicat Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi cluburilor Dinamo şi Politehnica Iaşi o amendă în cuantum de 30.000 lei. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.06.2018, autor Erdély András)

Să nu le încredinţăm altora drepturile noastre! / Comunicat

Având în vedere că noul Cod Administrativ a trecut deja prin Senat şi că sunt şanse ca până la finalul sesiunii parlamentare să fie adoptat şi în Camera Deputaţilor, PPMT le cere reprezentanţilor UDMR să nu renunţe la reducerea pragului de 20% pentru utilizarea limbii şi să facă în aşa fel încât angajarea personalului vorbitor de limbă maghiară, în administraţia publică, în funcţie de raportul numeric al locuitorilor maghiari, să devină obligatorie. Îi cerem Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale să le pună la dispoziţie administraţiilor publice locale în cauză formularele tipizate bilingve şi să le recomande folosirea acestora. Soos Sandor – vicepreşedintele organizaţiei naţionale a PPMT. (Sursa: Szekely Hirmondo din 14.06.2018)

După Trianon, acum!

Transilvania nu a pierit, există aici, suntem şi noi pe teritoriul ei. Deşi, într-un efectiv mai restrâns, dar suntem aici. Acum, în pragul împlinirii a 100 de ani de la marea adunare de la Alba Iulia, începe să se manifeste o stare de agitaţie în rândul persoanelor abilitate. S-au intensificat manifestările antimaghiare, discreditările, amenzile, ameninţările la adresa maghiarilor. Un exemplu în acest sens este şedinţa în teritoriu, de la Balvanyos, a comisiei de guvernanţă din cadrul Consiliului Europei, unde Cătălin Ivan (cine este oare el?) şi Dan Tanasă, denunţătorul de serviciu, s-au compromis de-a binelea, şi într-un mod prostesc, în faţa lumii! Pe lângă înlăturarea inscripţiilor maghiare în Oradea, faptele şi evenimentele de la Târgu Mureş, dragul nostru şef de la protecţia consumatorilor, Mircea Diacon, precum şi mulţi alţi indivizi care ne dau bătăi de cap au început să aplice tactica de birt, conform căreia atacul este cea mai bună apărare. Maghiarii – şi nu numai – din aşa-zisul Ţinut Secuiesc vor să obţină, până la centenarul deciziei de la Trianon, autonomia, autodeterminarea Ţinutului Secuiesc, în interesul asigurării dăinuirii naţiunii noastre pe acest pământ, pentru ca unirea transfrontalieră să fie într-adevăr validată. Acestea nu ar însemna modificarea teritorială a ţării, ci asigurarea, şi pe viitor, a exercitării în mod tradiţional a condiţiilor specifice de viaţă şi de muncă ale unei regiuni. Acest lucru ar putea fi doar în beneficiul oricărei naţiuni. Maghiarii secui ar putea vorbi, în mod liber, şi în română, iar românii, şi în maghiară. O chestiune normală şi oportună. N. Kanyadi Mihaly / Sântionlunca (Sursa: Haromszek din 15.06.2018, autor N. Kanyadi Mihaly)

Quo vadis, Ţinutul Secuiesc?

Consiliul Naţional din Transilvania al Uniunii Mondiale a Maghiarilor (MVSZ) organizează turneul şi conferinţa Quo vadis, Ţinutul Secuiesc?, de prezentare a lui Gabor Ferenc, preşedintele nou ales al consiliului, în Ţinutul Secuiesc. Alegerea preşedintelui din Tărcaia a fost favorizată de activitatea sa de scriitor care reflectă asupra martirismului maghiar şi secuiesc din secolul XX, din Valea Crişului Negru. Turneul asigură ocazie şi pentru prezentarea în Ţinutul Secuiesc a volumelor respective, totodată va fi rememorat şi turneul MVSZ susţinut acum 15 ani. Programul din judeţul Covasna: Târgu Secuiesc – astăzi (18.06), de la ora 18:00, la Casa Colecţiilor; Covasna – marţi (19.06), de la ora 18:00, în Sala Ignacz Rozsa a Casei de Cultură Orăşeneşti, întâlnirea fiind organizată de Şcoala Populară Superioară Fabian Erno, rolul de gazdă revenindu-i protopopului reformat Balogh Zoltan; Sfântu Gheorghe – miercuri (20.06), de la ora 18:00, la Muzeul Naţional Secuiesc. (Sursa: Haromszek din 18.06.2018)

Quo vadis, popor secuiesc?

Pe parcursul turneului de prezentare de carte, care vizează zece oraşe din Ţinutul Secuiesc, Gabor Ferenc, preşedintele nou ales al Consiliului Naţional din Transilvania al Uniunii Mondiale a Maghiairlor (MVSZ), şi-a prezentat şi îşi prezintă cele patru volume ce dezvăluie martirismul secuiesc şi maghiar din secolul XIX, din Valea Crişului Negru, săptămâna trecută – la Baraolt, luni (18.06) – în incinta Casei Colecţiilor din Târgu Secuiesc, ieri (19.06) – la Covasna, iar astăzi (20.06) – la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Turneul a fost organizat de MVSZ. La Casa Colecţiilor din Târgu Secuiesc, gazda evenimentului a fost Beke Erno. Gabor Ferenc a menţionat: s-a născut la Tărcaia, unde trăieşte şi în prezent cu familia sa. Marele merit al autorului este că a abordat o temă tabu, după cum a formulat el, informează în mod autentic despre aspecte de care nu pomenesc cărţile de istorie, istoricii sau politicienii. Gabor Ferenc vorbeşte în patru volume despre martirismul satelor maghiare din Valea Crişului Negru. Volumul În memoria vârtejului vieţii mele prezintă masacrul comis în săptămâna mare a sărbătorilor pascale din 1919, la Tărcaia: românii au măcelărit 91 de oameni, printre care şi femei, fete, băieţi, vârstnici, rămânând în urma lor 204 de orfani. Volumul Pentru că eşti maghiar! vorbeşte despre genocidul comis împotriva maghiarilor tot în aceeaşi perioadă, în localitatea Grădinari. Volumul Nu vrea nici Dumnezeu… reflectă asupra masacrului săvârşit în septembrie 1944, la Remetea, iar cartea Să nu-i rămână nici germenii! dezvăluie măcelul comis pe 24 septembrie 1944, la Ginta. Autorul nu s-a documentat în biblioteci, arhive, ci i-a contactat pe cei care au supravieţuit masacrului comis de români şi familiile acestora, cele patru volume devenind în felul acesta cronica autentică a martirismului secuiesc şi maghiar din Valea Crişului Negru. (Sursa: Haromszek din 20.06.2018, autor Iochom Istvan)

Partidul Popular, despre proiectul de cod administrativ

Proiectul de cod administrativ nu corespunde nici pe de parte pretenţiilor cum sunt validarea practică a autonomiei locale sau drepturile privind utilizarea limbii materne, motiv pentru care Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a formulat mai multe propuneri referitoare la norma juridică, solicitându-i UDMR să încerce să le integreze pe parcursul dezbaterii în parlament. Potrivit lui Zakarias Zoltan, preşedintele organizaţiei din judeţene Harghita a PPMT, autonomia locală a rămas doar un slogan lipsit de conţinut. Statutul unităţilor administrative locale rămâne unul executant în majoritatea cazurilor, autonomia locală este asigurată doar într-un cadru foarte restrâns atât din punct de vedere organizaţional, financiar, cât şi în privinţa serviciilor sociale sau a apărării identităţii. În ceea ce priveşte utilizarea limbii materne, rămâne pragul de 20% şi situaţia ar putea deveni periculoasă dacă datele obţinute în urma celui mai recent recensământ vor fi considerate drept definitorii. Multe aşezări ar putea fi dezavantajate, unde procentul maghiarimii a scăzut semnificativ faţă de datele centralizate cu ocazia recensământului din 1991. Un alt aspect negativ este acela că legea nu stabileşte sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor. Potrivit lui Balint Jozsef, liderul filialei judeţene Covasna a PPMT, propunerea organizaţiei pe care o conduce este ca asigurarea drepturilor privind utilizarea limbii să fie obligatorie şi în cazul în care procentul minorităţii maghiare dintr-o localitate nu ajunge la 20 la sută, însă comunitatea dispune de reprezentant la nivelul administraţiei locale şi pretinde asigurarea acestor drepturi. (Sursa: Haromszek din 23.06.2018, autor Farcadi Botond)

Târgu Secuiesc / Nominalizarea candidaţilor pentru Premiul Pro Urbe

De anul acesta, administraţia locală din Târgu Secuiesc va decerna premii Pro Urbe, se preconizează ca distincţia să fie acordată anual pentru personalităţi demne de recunoştinţă. Propuneri în acest sens sunt aşteptate din partea locuitorilor până în 30 iulie 2018. Hotărârea de consiliu nr. 98/2017 stabileşte că, pe lângă titlul de cetăţean de onoare al oraşului, Premiul Pro Urbe este a doua cea mai importantă distincţie oferită de administraţia locală. Vor deveni laureaţi ai acestui premiu persoanele care domiciliază în Târgu Secuiesc şi care au contribuit, prin activitatea lor, la consolidarea renumelui oraşului, au săvârşit fapte excepţionale. Se preconizează ca festivitatea de decernare să aibă loc pe 30 august, prima zi a târgului de toamnă din Târgu Secuiesc. (Sursa: Haromszek din 30.06.2018, autor Iochom Istvan)

Inscripţia Megyehaza / Dan Tanasă a pierdut procesul

Comunicatul administraţiei judeţene informează: nici Dan Tanasă nu poate câştiga fiecare proces derulat în România. Procedurile demarate din cauza inscripţiei Megyehaza s-a încheiat definitiv şi Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), coordonată de denunţătorul de serviciu, a fost înfrântă de Tamas Sandor şi Consiliul Judeţean Covasna. După cum se ştie, în anul 2016, asociaţia a depus plângere împotriva administraţiei judeţene deoarece, în aprecierea reprezentanţilor organizaţiei, inscripţia Megyehaza de pe faţa clădirii nu este echivalentul în limba maghiară al denumirii Palat Administrativ. Curtea de Apel din Braşov a acceptat contestaţia administraţiei judeţene, în care se solicită respingerea acţiunii demarate de ADEC în vederea aplicării unei sancţiuni pecuniare pentru inscripţia Megyehaza. Sentinţa în prima instanţă a favorizat asociaţia şi a impus Consiliului Judeţean Covasna să schimbe plăcuţa cu inscripţia în limba maghiară. Dat fiind faptul că administraţia judeţeană nu a înlăturat plăcuţa, Dan Tanasă a depus din nou plângere, solicitând să fie amendat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna pentru neexecutarea sentinţei judecătoreşti. Această solicitare a fost admisă de către Tribunalul Covasna, acesta stabilind o amendă substanţială în cazul lui Tamas Sandor: preşedintele consiliului judeţean ar fi trebuit să plătească suma de 380 lei pentru fiecare zi de întârziere. Ca atare, administraţia judeţeană a amplasat, pe 6 aprilie 2018, inscripţia Kozigazgatasi Palota / Palat Adminsitrativ, ca să evite achitarea amenzii, însă a şi depus contestaţie. Pe 26 iunie, Curtea de Apel Braşov a adoptat o hotărâre definitivă, în care precizează că acceptă contestaţia, iar obiectul procesului a rămas fără temei, şi în felul acesta cazul s-a încheiat definitiv. A fost adoptată o decizie importantă, având în vedere că nu sunt obligat să achit o mulţime de bani către stat, totodată este o satisfacţie că justiţia nu este în totalitate slujitorul sistemului invizibil reprezentat de Dan Tanasă. Deocamdată vom înlătura inscripţia Kozigazgatasi Palota / Palat Administrativ, pentru că aceasta nu este denumirea oficială a instituţiei, ca atare, nu este o inscripţie obligatorie. Totodată, urmează reabilitarea faţadei întregi a clădirii administraţiei judeţene – a precizat Tamas Sandor. Acesta a atras atenţia: Cel mai nou scandat provocat de Dan Tanasă, denunţătorul de serviciu, a avut loc la conferinţa internaţională de la Băile Balvanyos. El face parte dintr-un sistem invizibil, care lucrează în mod consecvent împotriva comunităţii noastre. Dan Tanasă este reprezentantul concret al tentativei de colonizare a Ţinutului Secuiesc. Sunt convins însă că au mereu câştig de cauză nu majoritatea numerică, ci cei care îşi iubesc pământul natal. Aceasta este diferenţa dintre noi şi Dan Tanasă, originar din Sfântu Gheorghe: noi ne iubim pământul natal, iar el urăşte Ţinutul Secuiesc şi oamenii care îl populează – a formulat Tamas Sandor. (Sursa: Haromszek din 02.07.2018)

PCM, despre achitarea lui Mezei Janos / În mod clar, este vorba de proceduri bazate pe născociri

Liderii organizaţiei judeţene Covasna a Partidului Civic Maghiar (PCM) susţin că Mezei Janos, fostul primar al oraşului Gheorgheni, nu a fost dispus să renunţe la propria identitate naţională, a refuzat să aplice politica bazată pe interese, motive pentru care a fost nevoit să suporte, timp de trei ani şi jumătate, persecutările într-un caz care – după cum a reieşit în urma sentinţei de achitare – nu are nicio legătură cu realitatea. Liderii partidului au constatat: a devenit clar, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Racz Karoly, fostul primar din Târgu Secuiesc, că există în România procese politice, proceduri penale bazate pe născociri. Reprezentanţii PCM şi-au exprimat satisfacţia cu privire la sentinţa favorabilă pronunţată în prima instanţă în cazul lui Mezei Janos, însă li se pare drept stranie şi aceasta, pentru că era clar încă de la început că colegul lor de partid este nevonivat – a formulat Kulcsar-Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene Covasna a PCM, reprezentantul UDMR în cadrul Parlamentului. Acesta apreciază că Mezei Janos este un om curajos, căruia nu i-a fost şi nu-i este frică, şi susţine ferm dreptatea. Kulcsar-Terza Jozsef speră că va fi în favoarea fostului primar şi sentinţa definitivă, deşi se ştie că în România orice este posibil, iar Mezei Janos intenţionează să revină în viaţa politică. Preşedintele a amintit de Racz Karoly, care căzuse în aceeaşi capcană, a devenit victima unui proces politic, lucru care i se poate întâmpla şi lui Mezei Janos. Cazurile de acest gen trebuie transpuse la nivel internaţional, deoarece este inacceptabil ca în România să fie cineva întemniţat pentru că şi-a asumat identitatea naţională, simbolurile naţionale. (Sursa: Haromszek din 04.07.2018, autor Nagy D. Istvan)

Sâmbătă vor protesta pentru cei condamnaţi / Prietenii lor aşteaptă pe toată lumea

Miercuri (04.07), autorităţile i-au reţinut, iar ulterior i-au transportat la Penitenciarul Codlea pe Beke Istvan şi Szocs Zoltan, cei doi condamnaţi în aşa-numitul caz de terorism secuiesc. Sâmbătă (07.04), la Târgu Secuiesc va fi organizat un protest de simpatie. Fratele lui Szocs Zoltan, Csongor, ne-a declarat că prietenii celor doi condamnaţi vor organiza sâmbătă (07.06), la Târgu Secuiesc, un protest care a primit aprobare pentru intervalul orar 18:00-22:00. Participanţii se vor aduna în centru. Între timp, un comando în fotoliu, alcătuit din 10-12 persoane, majoritatea budapestani, îi denigrează pe Facebook pe cei doi condamnaţi. Mulţi sunt de părere că în spatele indivizilor cu puţini cunoscuţi ar sta, de fapt, SRI-ul, care intenţionează să creeze o diversiune prin postări în limba maghiară.Pe lângă denigratori, printre comentatorii de etnie română se regăsesc şi utilizatori care învinovăţesc statul securist pentru ceea ce s-a întâmplat, adoptând poziţie în favoarea lui Istvan şi Zoltan. (Sursa: Szekely Hirmondo din 06.07.2018, autor Bartos Lóránt)

Scopul este intimidarea secuilor

Sâmbătă după-amiază, la statuia Gabor Aron din Târgu Secuiesc s-au adunat aproximativ 300 de persoane, pentru a protesta pentru eliberarea lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Pe lângă localnici, la acţiune au sosit protestatari din localităţile Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Scaunul Kezdi. Din partea conducerii oraşului breslelor nu a fost nimeni prezent, însă printre protestatari s-au aflat Gruman Robert, vicepreşedintele consiliului judeţean, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene UDMR, senatorul UDMR Fejer Laszlo Odon, Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc Sepsi şi Kincses Elod, avocat din Târgu Mureş. Organizatorii au afişat trei bannere pe perioada protestului de simpatie în faţa statuii Gabor Aron. Pe aceste bannere se putea citi: Dreptate în cazul lui Beke Istvan!, Dreptate lui Szocs Zoltan!, Ne opunem terorii din Bucureşti!, Libertate Pământului Secuiesc! În cadrul manifestării am întâlnit şi poliţişti în haine civile. Reprezentanţii presei române au absentat. Protestul de aproximativ o oră şi jumătate, aprobat de autorităţi, a fost deschis de către Toth Balint, de prietenul şi aliatul de luptă al celor doi membri ai HVIM, fostul purtător de cuvânt al HVIM, care i-a salutat pe cei prezenţi, în numele familiilor celor doi membri HVIM, încarceraţi. El a spus că nu a crezut că bannerele trebuie scoase din nou, că trebuie să se adreseze din nou maghiarilor de pe Ținutului Secuiesc, ca aceştia să adopte o poziţie unitară împotriva nedreptăţii. Ne amăgim în spiritul ideii că acest caz s-a încheiat, Istvan şi Zoltan vor fi liberi în final, iar justiţia română va avea judecată dreaptă şi va pune lucrurile în ordine. Dacă suntem atenţi la partidele româneşti, putem vedea că nu sunt unitare în multe privinţe, dar sunt unitare într-o privinţă, atunci când maghiarii trebuie atacaţi prin intermediul unei legi sau a unei interdicţii. Noi, maghiarii din Transilvania, trebuie să fim unitari în sensul să ne solidarizăm şi să ne opunem la tot ceea ce a demarat împotriva noastră guvernul român împreună cu serviciul secret român, retras în plan secund. Cazul maghiar este important, este un caz care se află deasupra partidelor. Trebuie să gândim în acest spirit şi trebuie să susţinem fiecare caz în care se ia atitudine împotriva maghiarilor – a declarat Toth Balint, care şi-a încheiat discursul cu următoarele cuvinte: Libertate lui Szocs Zoltan!, Libertate lui Beke Istvan!, după care l-a chemat la microfon pe Gaudi Nagy Tamas, avocat, directorul executiv al Serviciului Naţional de Apărare a Drepturilor. Astăzi ei, mâine noi Kulcsar Terza Jozsef, parlamentar, preşedintele filialei PCM Trei Scaune, a făcut apel la solidaritate. După cum a spus, astăzi ne-au luat doi prieteni, mâine vor lua alţi zece prieteni, după care o sută, însă nu pot lua pe toată lumea. Joi să venim cât mai mulţi, să dăm veste-n ţară, şi să indicăm faptul că dorim să trăim în libertate- a declarat parlamentarul, făcând apel la protestatari. Sorban Attila Ors, preşedintele EMI, a vorbit despre ideea potrivit căreia dacă maghiarii sunt incapabili în privinţa celei mai fundamentale autoapărări, atunci să nu ne mire faptul că prietenii, fraţii şi părinţii noştri sunt persecutaţi, deoarece mai devreme sau mai târziu o vor face. Știm faptul că suntem persona non grata în România şi suntem trataţi ca atare. Nimeni nu ne va apăra, nici Bruxelles şi nici Bucureşti. Noi trebuie să fim cei care ne apărăm de statul român, stat care duce de ani de zile campanie împotriva noastră. Am ajuns în punctul cel mai critic al acestei campanii de intimidare, când Isti şi Zoli au fost condamnaţi şi au fost închişi. Trebuie să acţionăm împotriva acestui lucru. Trebuie să cerem ca liderii noştri să ne apere, să îşi îndeplinească în sfârşit sarcinile şi să nu ascultăm numai lozinci fără conţinut – a spus preşedintele EMI. Avem obligaţia morală de a protesta Izsak Balazs, preşedintele CNS, a declarat în cuvântarea sa: A fost adoptată o decizie politică, asupritoare, care i-a afectat pe Beke Istvan şi pe Szocs Zoltan cu intenţia intimidării întregii comunităţi. Acest lucru se întâmplă în anul în care Statutul Autonomiei Ținutului Secuiesc a ajuns în faţa parlamentului, în acel an în care ne-am pregătit să aniversăm împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea mişcării autodeterminării secuieşti. Dacă cineva consideră că sentinţa injustă şi incorectă nu are legătură cu cele de mai sus, atunci să citească rechizitoriul instigator, care are ca scop crearea unei stări de neîncredere şi ură în sfera românilor faţă de comunitatea maghiară din România şi tocmai faţă de Ungaria. Obligaţia noastră morală este să ne ridicăm glasul cât mai mulţi şi cât mai accentuat, să protestăm acasă şi în întreaga lume împotriva reîntoarcerii dictaturii inumane, dictaturii Securităţii, care înainte de anul 1989 ne-a făcut viaţa un iad. (Sursa: Haromszek din 09.07.2018, autor Iochom Istvan)

Nici cel care a rămas acasă nu este în siguranţă / 200 de protestatari

Sâmbătă (07.07), prietenii şi simpatizanţii lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan au protestat în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, lângă statuia lui Gabor Aron. La eveniment au participat inclusiv politicieni din Ungaria şi din ţară. A fost reprezentat şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Înainte de protest, la sediul Clubului Hobby a avut loc joi (05.07) o întrunire a simpatizanţilor, la care au participat şi Kulcsar Terza Jozsef – deputat, Fejer Laszlo Odon – senator, Sorban Attila Ors – preşedintele EMI (Tinerii Maghiari din Transilvania), Arus Zsolt – vicepreşedintele CNS Gheorgheni, Fekete Miklos – preşedintele CNS Târgu Secuiesc, Ferencz Attila – preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), filiala Târgu Secuiesc, Balint Jozsef – preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Balazs Attila – vicepreşedintele filialei judeţene a PPMT, respectiv colegul nostru, Bedo Zoltan, în calitate de iniţiator al acţiunii. În prezenţa a aproximativ 40 de persoane interesate, s-a decis ca sâmbătă (07.07) să aibă loc un protest mai mic, iar joi (12.07) unul mai amplu, iar dacă acestea nu îşi vor atinge scopul, seria protestelor va continua. Soţia lui Beke Istvan, Csilla, prezentă la discuţii, a afirmat că nu au primit încă motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fără de care nu pot întreprinde ultimul demers legal posibil în România. În cazul în care nici acest demers nu va avea rezultate, vor depune plângere la CEDO, unde se va putea miza probabil pe o procedură rapidă, ţinând cont că persoanele condamnate sunt deja încarcerate. La protestul de simpatie de sâmbătă (07.07), lângă statuia turnătorului de tunuri s-au adunat aproximativ 200 de persoane. Au fost prezenţi Gaudi Nagy Tamas – preşedintele executiv al Serviciului Naţional de Asistenţă Juridică, Kulcsar Terza Jozsef -deputat UDMR, Fejer Laszlo Odon – senator, Gruman Robert – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Izsak Balazs – preşedintele CNS, precum şi reprezentanţi ai filialei locale a PPMT. Fostul purtător de cuvânt al HVIM, Toth Balint, a spus că nu ar fi crezut că vor trebui să folosească din nou bannerele pe care le-au confecţionat când Beke şi Szocs erau în arest preventiv. Ne-am amăgit – a spus Toth Balint- cu ideea că s-a pus punct acestui caz, că Istvan şi Zoltan vor fi, în sfârşit, liberi, că justiţia română va face ordine în caz. Deşi partidele româneşti nu se înţeleg în multe privinţe – a continuat Toth Balint, lucrurile stau altfel atunci când trebuie să se unească împotriva maghiarilor. Şi maghiarii trebuie să fie uniţi, să se solidarizeze pentru drepturile noastre, pentru cei condamnaţi. Nici cei care au rămas acasă şi nu au venit aici nu sunt în siguranţă – a mai adăugat Toth Balint. (Sursa: Szekely Hirmondo din 09.07.2018, autor Bartos Lorant)

Tamas Sandor: Cert este ca aceşti doi oameni nu sunt terorişti. Nu trebuie să disperăm, ci să ne solidarizăm

Ne-am adresat lui Tamas Sandor, preşedintelui consiliului judeţean, preşedintelui organizaţiei UDMR Trei Scaune, în legătură cu aşa-numitul proces al teroriştilor. El este de părere că o forţă obscură din ţara noastră se foloseşte de justiţie pentru stigmatizarea comunităţii noastre. – Nu mă aflu în ţară şi din această cauză nu am putut fi prezent în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc, la protestul organizat de prietenii lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Aş fii fost acolo, de altfel, deoarece consider revoltător faptul că instanţa a modificat în a doua instanţă acuzaţiile împotriva celor doi condamnaţi chiar dacă nu a dispus de noi dovezi. – Sunteţi de acord cu faptul că a fost adoptată o sentinţă injust de gravă? – Nu ştiu cum au stat lucrurile, dar cert este faptul că aceşti doi oameni nu sunt terorişti. Nu au detonat o bombă şi nu au realizat una. Nici nu ar fi avut instrumentele necesare. Din acest punct de vedere, sentinţa adoptată este injustă şi disproporţională. Știm faptul că în zilele noastre nu se pot face glume pe tema detonărilor, Însă o instanţă corectă are sarcina de a pune în balanţă fapta comisă (în acest caz fapta necomisă) şi valoarea pedepsei. Gândeşte-te: nu a fost vorba nici măcar despre o palmă şi au primit câte cinci ani de închisoare! – Ce credeţi, aşa numita instanţă independentă a fost cea care a adoptat această sentinţă? – Vedem şi spunem de ani de zile faptul că în această ţară o forţă obscură se foloseşte de justiţie pentru stigmatizarea comunităţii noastre. Să nu uităm faptul că renumitul caz – Agache a fost unul asemănător. In anul 2011, după recensământ, a reieşit faptul că s-a schimbat o tendinţă de 100 de ani şi anume faptul că românii scad mai mult din punct de vedere numeric în comparaţie cu maghiarii. In acel moment au demarat un joc mult mai mârşav: au încercat să îi decapiteze pe primarii curajoşi. In decurs de un an, l-au luat pe Mezei Janos (Gheorgheni), Raduly Robert (Miercurea Ciuc) şi pe Antal Arpad (Sfântu Gheorghe). De atunci capetele de acuzare s-au epuizat deoarece sunt nevinovaţi. Pe Antal Arpad nu l-au putut pune sub acuzare, de peste doi ani, deoarece nu au cu ce. Despre ce este vorba dacă nu despre un proces de concepţie? Observând faptul că istoria nu este un proces Încheiat, doresc statuarea unui exemplu, ca nu cumva cineva să îndrăznească să se gândească la autonomia Ţinutului Secuiesc. – Ce se poate face acum? – Nu trebuie să disperăm, ci trebuie să ne solidarizăm. Cert este faptul că au distrus viaţa celor doi tineri, dar nu avem motive de temere cu un trecut de 1000 de ani. In cei 1000 de ani câţi şi de câte ori au dorit ca noi să pierim? Unde se află turcii, tătarii, austriecii, ruşii şi membrii gărzii lui Maniu? Noi suntem încă aici. Trebuie să servim o cauză comună şi trebuie să avem grijă unii de alţii, chiar şi în situaţiile în care nu putem cădea de acord. – În mod concret, ce se poate face în cazul celor doi tineri? – Trebuie să folosim toate instrumentele democratice, prin care Beke Istvan şi Szocs Zoltan Îşi pot dovedi dreptatea, înţelegând în acest caz şi apelarea la CEDO, cu sediul la Strasbourg. După primirea motivaţiei sentinţei, trebuie cerută remediere juridică şi trebuie să se apeleze la preşedintele Klaus Johannis pentru graţiere. Există un exemplu În acest sens, graţierea făcută de preşedintele Ion Iliescu în cazul lui Hejja Dezso. (Sursa: Szekely Hirmondo din 09.07.2018)

A învinge şi a dăinui

În viaţa popoarelor există şi au existat momente definitorii în care este nevoie de acţiuni imediate, unitare şi armonizate. Tocmai din această cauză trebuie să facem în aşa fel încât noi şi concetăţenii noştri trebuie să conştientizăm faptul că trăim vremuri în care destinul secuilor poate fi pecetluit. Prin intermediul unei atitudini consecvente, curajoase şi dârze putem fundamenta şi viitorul nostru. Dar putem oare să fructificăm această posibilitate? Starea derivă din analizarea atitudinii faţă de problemele care ne vizează. O comunitate care este incapabilă să se autoapere şi să îşi apere membrii, nu este viabilă.

Totodată trebuie spus faptul că indiferenţa şi nepăsarea din sfera noastră izvorăşte din greşelile şi neglijenţele grave ale liderilor noştri spirituali şi politici. In momentul de faţă când patrimoniul nostru este din nou naţionalizat, când utilizarea simbolurilor noastre este interzisă şi când conaţionalii noştri – care îşi fac auzit glasul în interesul nostru – sunt persecutaţi, nu trebuie să ne ocărâm unii pe alţii ci trebuie să ne sprijinim reciproc. Tocmai din această cauză trebuie să ne debarasăm de prejudiciile aduse nouă şi trebuie să facem în aşa fel încât drepturile noastre să nu fie ştirbite în continuare. Să putem redobândi şi păstra ceea ce ni se cuvine. Pentru ca tinerii noştri care zac în suferinţă în închisorile noastre să fie eliberaţi cât mai repede.

Joi, la ora 18:00, să ieşim cu toţii în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc şi să aducem astfel la cunoştinţa puterii bucureştene asupritoare că nu îşi pot bate joc de noi. Să cerem de îndată reanalizarea imediată a sentinţei copleşitoare şi eliberarea celor doi deţinuţi tineri. Acolo îşi au locul şi ceilalţi delegaţi ai localităţilor din Ţinutul Secuiesc. Victoria şi dăinuirea sunt posibile numai prin intermediul unui efort comun. (Sursa: Szekely Hirmondo din 11.07.2018, autor Bedo Zoltan)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*