„Lasă, nu-i bai, Vasali”

Una dintre cele mai cântate melodii pe la nunţile şi petrecerile din întreg Ardealul este „Lasă, nu-i bai, Vasali”. Piesa de muzică populară a urcat rapid în topul de gen, strângând numeroase vizualizări şi aprecieri pe internet. Autoarea și interpreta ei, Maria Luiza Mih, ne povesteşte că ideea textului acestui cântec i-a venit spontan, din pricina unui băiat numit Vasile, care a necăjit-o la un moment dat. Fire sensibilă, Maria s-a tot întrebat o zi întreagă cum să rezolve „conflictul” și așa s-a născut un cântec popular vesel, antrenant şi cu mult umor, care reuşeşte să descreţească frunţile şi celor mai supăraţi oameni.

Pentru cine nu știe, Maria Luiza Mih, este absolventa Facultății de Arte, specializarea Pedagogie muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret din București. Maria Luiza Mih s-a născut în localitatea Bârsana, din unicul și mirificul nostru Maramureş. Aici tradiția și portul popular au un loc de cinste, astfel că fiecare familie are în garderoba sa măcar un rând de haine „țărănești” și nu există om de-al locului să nu știe o „hore”. Așa a învățat și Maria Luiza Mih de la bunicii și de la părinții ei, astfel că primele versuri pe care le-a primit ca zestre de la mama sa, au fost „Zis-o mama cătă mine/Să învăț horile bine/ Horile-s de alinare/ La omu cu supărare”. Când a apărut pasiunea pentru cântecul popular? „La vârsta de 6 ani am urcat pentru prima dată pe o scenă, și cred că am rămas impresionată de public, pentru că de atunci am știut că vreau să devin cântăreață”. Îndrăgostită de acordurile muzicii populare maramureșene, a „alergat” până la capitală, spre a urma cursurile Liceului de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, la secția „canto popular”, unde l-a avut profesor pe Gavril Prunoiu. Odată absolventă a acestui liceu de marcă, Maria Luiza Mih a dorit să aprofundeze cunoștiințele acumulate până atunci și s-a înscris la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret. „Întâmplarea a făcut să văd lumina zilei într-un loc în care tradiţiile şi tot ce este legat de folclor să facă parte din trăirile omului”, spune ea. „Primele cântece populare le-am auzit de la bunica mea, care îmi spunea mereu legende şi balade în versuri, pe care nu le-am uitat nici astăzi.”, mai adăugă Maria Luiza Mih. Părinţii au fost primii care i-au descoperit talentul muzical şi care au ajutat-o să-l fructifice. „Mama mea a fost cea care mi-a stat alături la fiecare cântec, chiar şi acum mă ajută la texte şi uneori la melodii. Tatăl meu m-a învăţat să fac diferenţa între cultură şi kitsch, ceea ce este foarte important pentru mine. Nu pot să spun că am un model anume, dar au existat mai multe personalităţi care m-au impresionat şi de la care am încercat să fur câte ceva: Grigore Leşe, pentru originalitate, Titiana Mihali, pentru vocea suavă şi caldă, Fraţii Petreuş, pentru voioşie, Ion Pop şi Grupul Iza, pentru naturaleţea lor. Cu toţii au mult mai multe atuuri care i-au făcut să devină faimoşi”. Solista crede că destinul ei ar fi fost altul dacă nu ar fi avut norocul să se nască într-o zonă cu un extraordinar potenţial folcloric şi tradiţional românesc.

Am încercat să cânt şi alte genuri muzicale, dar nimic nu m-a atras mai mult decât muzica de acasă. Timp de 8 ani am locuit în Bucureşti, un loc care şi-a pus amprenta profund în sufletul meu, dar pot spune cu mâna pe inimă că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, în Maramureş”. Reîntoarsă pe plaiurile atât de dragi ale Maramureșului, culege cu drag folclor, așa cum a învățat de la profesorii ei și îl înregistrează, spre a fi fixat pe suport magnetic, pe CD sau DVD, pentru spectatorii dragi, dar și pentru posteritate. Până în prezent, absolventa noastră Maria Luiza Mih a înregistrat trei CD-uri de muzică populară. Primul, „Miresucă cu cunună”, l-a înregistrat când avea doar 16 ani, fapt ce dovedește realul său talent și dedicație în zona interpretării vocale. În anul 2010, l-a înregistrat pe cel de al doilea, intitulat „Lasă, nu-i bai, Vasali”, care a avut un real succes pe tot cuprinsul ţării, dar şi peste hotare. „Albumul conţine 14 hori moroşeneşti: de sărit, de învârtit, de băut, de dragoste”, ne spune solista. „Majoritatea melodiilor şi textelor sunt create de mine, având ca inspiraţie situaţii reale. Bineînţeles, există şi culegeri folclorice şi îi mulţumesc pe această cale domnului profesor şi etnolog Pamfil Bilţiu. Din punct de vedere profesional, consider că acest CD este cea mai mare realizare a mea de până acum. Sunt foarte fericită că place tuturor”. Dintre aceste cântece menționăm: „Lasă, nu-i bai, Vasali”, „Măi mândruț di pă Făget”, Șogorița me Ileană”, Când eram în vremea me”, Zăs-a badea c-a zini”, „De strigat la mireasă”, „Miresucă cu cunună”, „Supărat îi badea meu”, „Pă marginea uliții”, „Cine-o făcut horile”, „Mult mă judecă lumea”, „Arcule nu ești curat”, „Opincile, când mi-i dor”, „Voie bună poți ave”. În anul 2014 înregistrează cel de al treilea album, intitulat „Haideți fete și-om juca”, din cuprinsul căruia putem aminti cântecele: „Zi ceteră, zi să mor”, „Veseli-m-oi, veseli”, „La portița mândrului”, „Drag mi-i jocu pă podele”, „Măi Miha’ și măi Miha’”, „Cum mi-aș face vesalie”, „Zi cetera numa așe”, „Picat-o frunză din codru”, „Să uită moșu, să uită”, „Cântă cucu sus pă creangă”, „Mândru zice cetera”, „Strigături la găină”, „Legăna-m-aș, legăna”.  Maria Luiza Mih se dovedește a fi exact ca horele interpretate de ea: radioasă, tonică, vivace şi mereu pusă pe şotii. Oricât ai fi de supărat, este imposibil să nu-ţi revii dacă asculţi cântecul ei: „Lasă, nu-i bai, Vasali/, Ţi s-or rupe ciucurii/ Şi-ai să vii la mine-acasă/N-are cine să ţi-i coasă”. În sezonul nunţilor, răsună plaiurile maramureșene de cântece ei minunate. Cum arată o zi din viaţa Mariei Luiza Mih? Atunci când se trezeşte, îi apare o melodie în gând, pe care apoi o fredonează toată ziua, până seara. Asta o face să fie mereu nespus de veselă și plină de viață. Așa a ajuns și să prezinte o rubrică în cadrul unei emisiuni de la Etno TV.

Locuind în Bucureşti, am cunoscut oameni din diferite zone ale ţării, iar călătoriile lungi cu trenul mi-au dat posibilitatea să aflu legende din toată ţara. Mai târziu, în cadrul emisiunii „Glasul pământului”, realizată de Mariana Dragotă, am susţinut o rubrică numită „Picătura de tradiţie”, în care relatam o poveste, o tradiţie, un obicei sau o legendă de pe tot întinsul ţării. Îmi plac foarte mult obiectele populare şi, probabil, în viitor, când o să am o casă ţărănească, le voi aduna şi le voi pune în valoare”. Ca interpretă inegalabilă a cântecului maramureșan a apărut și la alte televiziuni, precum N 24, Antena 2, Populat TV, etc. „În toți acești ani am acumulat multe cunoștințe muzicale, dar și de viață. Și pentru că rădăcinile nu m-au lăsat să stau prea mult printre străini, m-am întors în locul unde mereu e sărbătoare, acasă… aici cânt pentru oameni, dar și pentru mine.” Dacă ar fi să o întrebăm cum se autocaracterizează, Maria Luiza Mih ne răspunde: „Mă consider o persoană voioasă, plină de energie și îmi place să binedispun oamenii din jurul meu, îmi recunosc greșelile și sunt deschisă la nou. Îmi plac comediile romantice și filmele care exprimă realitatea, îmi place să gătesc, să călătoresc și să fac cumpărături, îmi plac dulciurile, mâncarea libaneză, dar și unele preparate tradiționale, cum ar fi „tocana cu brânză”, „hrenzale” (o mâncare din cartofi din zona noastră) și plăcinta cu urdă și mărar. Nu-mi plac locurile fără viață și nici oamenii care nu exprimă nimic.” Ce alte pasiuni are, în afară de muzica populară? Pictura pe sticlă este una din pasiunile ei, pe care a învățat-o de la un unchi, și în copilărie a avut chiar o expoziție în Franța. Cândva își dorea să devină și actriță, pentru că îi place să recite poezii, să spună glume și să imite diferite persoane, dar asta numai în cadru restrâns.

Muzica din Maramureș face sângele să clocotească, așa că atunci când o asculți, prinzi viață. Asta simte și transmite mai departe interpreta Maria Luiza Mih, cea care o „horește”, la veselie sau la supărare, pe deal ori pe vale, pentru ea sau pentru dragii de ascultători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*