Întâlnirea Putin-Trump: sfârșitul dominației germane în Europa?

Zilele trecute am fost la un festival cultural în Bavaria, l-a care au participat membri ai politicii germane locale și federale. M-a surprins, pentru prima dată de când vizitez Germania, nervozitatea nemților din clasa de mijloc și din administrație sau politică față de politica cancelarului Angela Merkel privind deschiderea fără precauție a porților țării pentru imigranți. Germanii cu care m-am întâlnit erau toți adepții ministrului de interne Horst Seehofer, opozantul cancelarului Angela Merkel și adeptul dur al aripei bavareze din CSU, care dorește închiderea granițelor față de migrația clandestină. Chiar unii nemți, deși mai timid, își exprimau interesul față de populiștii de la Alternative für Deutschland. Pe această nervozitate socială a germanilor mizează Donald Trump pentru a clătina și apoi doborî dominația Germaniei în Uniunea Europeană. Președintele american își face aliați printre partidele germane nemulțumite de politica edulcorată a cancelarului Angela Merkel în fața valului de imigranți musulmani, care reprezintă un posibil pericol viitor față de rădăcinile iudeo-creștine ale Europei și față de Israel, care rămâne cu spatele descoperit. Genial redactorii de la Der Spigel au publicat pe prima pagină a revistei o caricatură a lui Trump, desenat uriaș urlând la o Merkel mică, cuminte și speriată.

Revista era pe toate standurile de ziare din Germania. Trump vrea să detroneze Germania de la conducerea Uniunii Europene. El nu-l atacă pe președintele francez Macron, pentru că în ciuda promovării de către presa ”progresistă”, acesta nu e decât o păpușă la cheremul Berlinului. Pe plan european Macron nu contează, ci doar Merkel, iar Trump știe asta. Nu întâmplător Germania e atacată verbal foarte dur de către președintele american. Turneul european al lui Trump a fost unul controversat, preşedintele american contrazicându-se cu liderii NATO şi criticând strategia lui May privind Brexitul. „Cred că avem mulţi duşmani. Cred că Uniunea Europeană este un duşman, având în vedere ce ne fac pe piaţa de schimb. Nu v-aţi gândi la Uniunea Europeană, dar ei chiar sunt duşmanii noştri”, a declarat Trump Moderatorul, Jeff Glor, a răspuns: „Multe persoane ar fi surprinse că aţi numit Uniunea Europeană înaintea Rusiei şi Chinei”. Dar Trump a insistat: „UE este foarte dificilă. Respect liderii acelor ţări, dar din punct de vedere al comerţului, au profitat de noi”. Prim-ministrul Theresa May a declarat că Trump i-a sugerat că în loc să negocieze cu UE, ea ar trebui să „dea în judecată” blocul european. Germanii au răspuns și ei foarte ferm. „Presedintele SUA, Donald Trump, provoaca, urmareste destramarea Uniunii Europene”, a declarat luni Michael Roth, secretar de stat in Ministerul german de Externe responsabil de Afaceri europene. „Donald Trump ne-a catalogat drept adversari, noi nu vedem lucrurile in acest fel. UE nu trebuie sa ignore afirmatiile neadevarate si neconstructive ale presedintelui SUA. Europa trebuie sa ajunga la un nivel necesar al unitatii pentru a fi luata in serios. Nemultumirile individuale nu vor ajuta”, a subliniat Michael Roth, citat de editia germana a agentiei Reuters. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a remarcat că disensiunile între SUA si UE s-au accentuat „de la începerea mandatului presedintelui Donald Trump”. „Europa trebuie sa devina suverana si sa aiba incredere in sine. Nu ne mai putem baza in totalitate pe Casa Alba”, a afirmat Heiko Maas, citat de publicatia Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Replica președintelui Consiliului European, Donald Tusk, fiind ca liderul de la Casa Alba răspândește „știri false”.

În subsidiar întâlnirea dintre Trump și Putin la Helsinki, dincolo de declarațiile oficiale au un substrat mult mai profund: geopolitic. Trump și Putin se înțeleg să scoată Germania din jocul marii politice europene, de fapt să elimine dominația germană de pe continent. Uniunea Europeană condusă de un Juncker care se clatină la propriu cu probleme de alcool sau sciatică nu se poate adapta la noile schimbări de pe continent în urma migrației și transformării ”progresismului” într-o marotă neocomunistă. Polonia, Ungaria, Italia, Austria, Slovacia sau Cehia deja fac politica lui Trump privind limitarea migrației și influenței germane în Europa. Trump care are o logică de om de afaceri spune că Crimeia e rusă pentru că acolo se vorbește rusește. Germania lui Merkel e tot mai încolțită pe continent. Politica ”porților deschise” și a unui stângism radical se întoarce împotriva elitei de la Berlin. ”Progresismul” german a fost doar o perdea ideologică pentru impunerea intereselor germane în Europa. Trump și Putin se pare că s-au înțeles la Helsinki pentru ca era Merkel să se încheie în curând în Europa? Bruxellul este acum inamicul comun al lui Trump și Putin, iar România ca de obicei nu este în niciun calcul geopolitic,ci doar o victimă a ignoranței și naivității unei clase politice sufocate de mize mărunte și imediate. Dacă Dunărea este colona vertebrală a unei Europe germane, iar Marea Neagră ”un lac rusesc” vorba lui Băsescu, atunci se pune întrebarea firească: ce câștigă Trump în Europa în urma umilirii Germaniei? Să fie lăsată România din nou dincolo de cortină la fel ca la Yalta în 1945? Vom afla în curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*