Actorul, voice-over-ul, scenaristul și realizatorul de emisiuni TV, George Lungoci, vine de pe malurile Băgăi, din orașul cu rezonanțe istorice și revoluționare Timișoara. Născut la 21 ianurie 1969, George Lungoci se dovedea creativ încă de mic. Scrutător din fire, urmează cursurile Liceului de Filologie – Istorie din Timișoara. Dar, după ce își petrece aici copilăria și adolescența – unde tatăl său era actor al naționalului timișorean – îndrăgostindu-se iremediabil de teatru, „aleargă” spre capitală și în perioada 1990 – 1994 urmează cu brio cursurile Facultății de Teatru din cadrul Universității Ecologice din București, la clasa profesorului și regizorului Cristian Munteanu. Susține examenul de licență în cadrul A.T.F. Bucureşti, la specializarea „Arta actorului”, din cadrul Facultății de Teatru în anul 1997. Ca și studii, neliniștit și cu o dorință de cunoaștere neîmpăcată, George Lungoci se înscrie la un curs de „Master regie film – programe audiovizuale”, în cadrul Facultății de Film și Televiziune – UNATC București și își continuă pregătirea profesională, urmând acest curs în perioada 2005-2007.
După absolvirea facultății de teatru din anul 1994, George Lungoci nu se oprește, ci abordează cu nonșalanță scena Teatrului Național din Timișoara, preluând într-un fel ștafeta de la tatăl său. Joacă aici în perioada 1994 – 1997, dar se implică și în viața Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, jucând și aici în perioada 1996 – 1997. Dintre rolurile pe care le-a interpretat la cele două teatre timișorene putem aminti: Edgar, în „Regele Lear” de W. Shakespeare (regia Ioan Ieremia), Valeriu, în „Școala bărbaților” de Moliere (regia Dușan Mihailovici), Clifford, în „Henric al VI-lea” de W. Shakespeare (regia Ioan Ieremia), Trufaldino, în „Femeia șarpe” de Carlo Gozzi (regia Mihaela Lichiardopol), Hangiul, în „Cei doi Pierrot” de Edmond Rostand (regia Anda Gandi, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara). În anul 1997 „drumurile” sale îl readuc în București, unde joacă la Teatrul Evreisc de Stat, până în anul 2000. Aici interpretează următoarele personaje: Tadeusz, în „Golem” (regia Cătălina Buzoianu); Ronnie, în „Și miniștrii calcă strâmb” de Ray Cooney (regia C. Dinischiotu); Mendel, în „Scripcarul pe acoperiș” de Shalom Alehem (regia Harry Eliad) și Rabinul, în „Vânzătorii de haloimis” (regia Harry Eliad). De aici începe o nouă etapă în viața actorului George Lungoci, care se va dedica televiziunii. Ca angajat al TVR, el va evolua de la „simplu” actor, la scenarist, copywriter, realizator, prezentator și voice-over. În anul 2000 îl vom găsi cu umoru-i caracteristic, ca prezentator la emisiunea „Jurnalul Academiei Cațavencu” (TVR1). Din 2001, ca angajat la Televiziunea Română, George Lungoci se află la Direcția Știri, având funcția de reporter. În 2002 este voice-over la TVR2. Tot în anul 2002 apare ca Reporter Info Cultural (la TVR Cultural). În perioada anilor 2001-2004 este actor, realizator și prezentator al emisiunii „Aleea cu ghimpi” de la TVR 2. Între anii 2002-2003 este prezentator și realizator al emisiunii „Cool-tura străzii” (TVR Cultural). În perioada 2004-2009, George Lungoci este realizator, scenarist și actor la cunoscutul serial „Uliţa spre Europa”, de la TVR, care a încercat să ne familiarizeze cu politica și legile europene în 198 de episoade. Între anii 2009 – 2010 este realizator, scenarist și actor la sitcomul „SAT-TV” (pe TVR 2), în 20 de episoade. Apoi, în 2011-2012 este scenarist și actor în emisiunea „La mustață” (TVR 2), iar din 2013 și până în prezent este copywriter, la TVR 2.
Aflat în proxima vecinătate a celor ce creau teatru TV, actorul George Lungoci a fost solicitat și a apărut în distribuția multor producții teatrale de televiziune, dintre care amintim rolurile: Moiseica, în „Salonul nr. 6” de Cehov (2015; regia: Vitalie Lupașcu); Ilcin, în „Roman teatral” de M. Bulgakov (2014; regia: Vitalie Lupascu); Securist, în „Efectul Genovese” (2015; regia: Ion Gostin). A apărut și în producțiile „Curat Caragiale, Parol!” (realizator Cornel Mihalache; TVR 1); „Cinci minute de cultură” (realizator Cornel Mihalache; TVR 1); serialul tv „Martorii” (regia Șerban Marinescu; TVR 1) și serialul „La urgență” (regia Andrei Zincă).
Fiind expresiv și talentat, actorul George Lungoci apare și pe afișele unor filme de lung și scurt metraj, naționale și internaționale, precum „Afacerea est” (regia Igor Cobileanski), „Garcea și oltenii” (regia Sam Irvin), „E perricoloso sporgersi” (regia Nae Caranfil), „Neînvinsă-i dragostea” (regia Mihnea Columbeanu), „Filantropica” (regia Nae Caranfil), „Margo” (regia Ion Cărmăzan), „Legiunea străină” (regia Mircea Daneliuc), „Werewolf: The Beast Among Us” (regia: Louis Morneau), „Life on top” (regia James Michaels), etc.
Ca voce (voice-over), actorul George Lungoci apare în pelicule cunoscute precum „Tom și Jerry” (the movie) – personajul Tom; sau Tata, în „Viața cu Louie”; Stefano, în „Madagascar 3”; Ham – în „Toy story” – 1, 2, 3; el este vocea lui Filip, Capitan, în „Sammy’s Adventures”, este Norocel, Linie Roșie, în „The nut job”, este Curaj, în „Curaj, câinele cel fricos” (Cartoon Network), este Snack – Piratul, în „Jack cel teribil”, cu toate aceste interpretări bucurând copiii, dar și pe părinții acestora, cu o interpretare unică în care își face semnalată prezența sentimentului copilăresc de uimire, de curiozitate, de credință și implicare totală. Prin tot ceea ce a făcut și face, ca scenarist, actorul George Lungoci a oferit șansă și altor actori să se împlinească profesional. El joacă și se joacă încă cu fiul său Veniamin care a crescut într-un mediu artistic, bucurându-și tatăl cu viitoarele valențe artistice ce se întrezăresc, acum la 18 ani. De la prezentarea așa numitei „culturi de stradă”, până la explicitarea legislației europene în „Uliță spre Europa”, George nu a făcut altceva decât să ne aducă Europa mai aproape, dar și America și întregul „vest” civilizat, atât de dorit și de căutat în perioada de dinainte de 89. Mergând la pas pe „Ulița spre Europa”, dar și pe sena de teatru, în platourile de televiziune, dar și în viața de zi cu zi, George Lungoci este un om creativ, permanent curios și jucăuș. Și toate acestea vin dintr-un prea plin sufletesc ce irumpe și se cere pus în pagină, ca și creație! La mai mare, George!
Lasă un răspuns