Făcău este un sat din comuna Bulbucata (jud. Giurgiu) din Muntenia. „Făcău” poate veni de la „a face”, iar „bulbucata” de la „ieșit în afară”, „formând o proeminență”; „umflat”, cu trimitere la ochi, adică „larg deschis, holbat” (uimit, speriat, atent, precum apar statuiele din cultura Lepenski Vir – Schela Cladovei de acum 8000-9000 de ani).
Localitatea se află în zona central-vestică a județului, pe malurile Neajlovului. Aici a fost descoperit un mormânt de războinic geto – dac de înhumație din secolul a IV – lea î.Hr.. Printre artefactele care l-au însoțit pe defunct se aflau coiful său de luptă, două sulițe, etc. Coiful, cu o evidentă formă falică, s-a păstrat destul de bine și este unul creat din bronz, prin turnare și ciocănire. Calota este elipsoidală cu muchia ascuțită.
Există o protomă de berbec pe vârful unghiului frontal. Apărătoarea de frunte este una verticală, cu arcadele marcate, prelungite pe apărătoarea nazală. Apărătoarea de ceafă este arcuită în exterior. Obrăzarele sunt mobile, în șarnieră (reconstituite pe baza niturilor păstrate). Prezintă unele degradări fizico-mecanice, respectiv o perforaţie în calotă şi micro-fisuri pe suprafaţa acesteia. Coiful a suferit unele deformări mecanice, datorate probabil presiunii pământului şi a fost restaurat prin completări, ceea ce poate explica diametrul relativ mic al „gurii” de intrare.
Coiful este încadrat ca unul de „tip chalcidic”, având numărul de inventar: 32479. Dimensiuni: L = 20,1 cm; H = 25, 8 cm; Grosime tablă= 0,1 cm; G = 824,65 gr. (inclusiv adaosurile moderne de restaurare). (G.V.G.)
Lasă un răspuns