Tezaurul dacic de la Șieu – Odorhei și povestea sa

Un tezaur monetar unicat în România, aflat în custodia Complexului Muzeal din Bistrița, este cel descoperit la Șieu Odorhei (jud. Bistrița-Năsăud; de unde „bis – tri – ta”, sau dubla intervenție a trinității în creație) de către arheologul George Marinescu în anul 1982 și care a fost păstrat în colecțiile muzeului în ciuda dispoziției lui Nicolae Ceaușescu, care, după ce l-a văzut, a cerut ca acesta să fie predat Muzeului Național de Istorie din București. Este vorba despre 207 tetradrahme grecești din argint și șapte monede celtice de aur care au aparținut unui nobil dac ce a participat alături de Burebista în expediția împotriva celților din anii ‘60 î.Hr.: „Faptul că la Șieu Odorhei s-au descoperit în 1982, alături de tetradrahmele grecești și cele șapte monede celtice din aur de 24 de karate – monede cum nu s-au mai descoperit la est de Tisa – demonstrează că acestea nu puteau fi decât o captură de război și că nobilul dac care le-a deținut a participat, alături de trupele lui Burebista, la incursiunea împotriva celților”, explica istoricul Marinescu, descoperitorul tezaurului. „Am primit ordin să ne prezentăm la București, la Nicolae Ceaușescu, care cerea să vadă toate tezaurele monetare. Acesta ne-a ordonat să îl predăm Muzeului Național, dar eu am mers cu el direct la Institutul de Arheologie și m-am înțeles cu Constantin Preda, marele arheolog, să îl păstreze acolo pentru cercetare ca să avem o justificare. În 1990 l-am recuperat, tot personal”, spune Marinescu, care l-a adus în cadrul Complexului Muzeal de la Bistița.

Citind opiniile contelui italian Carlo Troya apărute în volumul „Argumente pentru rescrierea istoriei Europene – Despre istoria și arhitectura Geto – Goților” (Editura Uranus, București, 2015), acestea aduc mai multe dovezi vis-à-vis de istoria marelui popor get (Geții de Aur primordiali) și influența sa asupra istoriei Europei până în preajma anului 1500 d.Hr., putem spune că celții sunt tot o ramură a geților primordiali („marea păstaie” a semințiilor getice – dacice – tracice – gotice) și de aceea au fost îngăduiți la un moment dat pe teritoriul vechii Dacii (loc al salvării postdiluviale). Așa că, putem privi acest „portofel” tezaurizat și ca o acumulare de valori diferite ce puteau fi folosite în cadrul a două popoare (cum în România avem lei, dar în Europa plecăm cu euro), sau pe două teritorii (în două țări), nu neapărat ca o pradă de război.

Tezaurul dacic de la Șieu – Odorhei (jud. Bistrița-Năsăud) cuprinde tetradrahme din Macedonia Prima, Apollonia, Dyrrhachium și Thasos, iar cei șapte stateri de aur sunt emisiuni ale celților din zona Dunării de Mijloc. Imagistica acestor monede cumva asemănătoare simbolizează zona mitică cu care strămoșii noștri comuni se aflau într-o legătură directă, aceasta oferindu-le într-un fel explicațiile necesare spre a înțelege complexitatea lumii și trecerea acesteia prin timpul veșnic curgător. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*