Clătita europeană și sosul unui posibil fake Brexit…

Ca o clătită… Cam așa se anunță mandatul României la Președenția Consiliului UE. Căci, știm când începem și când sfârșim… Dar nu avem habar cât de „copți” vom fi noi pentru această perioadă sau, mai grav, cât de „cruzi” vom ieși din această poveste. Pentru că nu va fi o „etapă” ușoară pentru noi. Și orice vom realiza pozitiv în acel mandat, nimic nu se va compara cu clenciurile, falsurile, „fake”-urile care ar putea fi lansate pe spuza noastră.

Deja suntem promovați ca incompetenți în gestionarea afacerilor europene. Incompetenți, delăsători, neimplicați și, mai înțeles, fără o linie comună măcar între noi.

De ce ar fi altfel de la 1 ianuarie 2019? Or, cum se va fi spus „după”, cum să fi fost altfel?!

Și totuși, tocmai pentru că știm cât de bine vom fi primiți în capul mesei (am uitat oare cum ne-a fost pe lângă masă, în preaderare, și cât de stânjeniți la masă, cum am fost mereu tratați pe post de cerșetori veniți la masa lor, a acelora descendenți direct din părinții fondatori ai Europei?!), ar trebui să fim pregătiți. Vor fi mulți cei ce vor profita de prezența noastră în fruntea mesei pentru a se agăța de orice, de a ne pune în cârcă orice, de a ne  prezenta după terminarea mandatului, după eșecurile ce se preconizează ca negocieri sub președenția noastră, în culori nu tocmai potrivite. Olanda, Ungaria… Și nu numai… Vor fi multe polițe de plătit între statele membre iar un mandat slab, neasumat bărbătește, va duce la un schimb de replici intra-comunitare pentru care, ulterior, tot noi vom fi făcuți vinovați. Cu marota deja prefigurată: dacă nu am fost în stare să ne gestionăm propria-i „uniune”, și nu atât cea a Unirii definitive cu Moldova, ci aceia a unității și solidarității la nivel de instituții, pacturi politice interne, cetățeni, societate civilă, cum să fi făcut noi față unui responsabilități atât de mari, nu?… Dar avem avantajul că știm la ce să ne așteptăm! Și ar trebui să pregătim terenul. Mai ales că Uniunea Europeană a început să scape pe la colțuri răvașele unui posibil nonBrexit. Pentru că și UE, și Marea Britanie par dispuse să repare o greșeală. Dar fără a-și asuma plecarea frunților în fața erorii istorice pe care au comis-o în iunie 2016.

În fond, și nu pe la colțuri!, se vorbește de intenția amânării Brexitului. Se vorbește și, mai ales, au început să circule documentele pregătitoare. Or, aici ar putea fi primul clenci în care ne-am putea trezi. Aruncarea responsabilității amânării Brexitului tocmai din cauza, nu a suprapunerii accidentale (sau poate că nu!…) a datei Brexitului cu mandatul nostru, ci explicit din cauza incapacității noastre de a gestiona negocierile „finale” legate de acesta.

Oare nu este suficient de clar fenomenul de evitare a unor abordări esențiale, directe, explicite, provocatoare chiar, ale Brexitului în lunile de până la preluarea președenției Consiliului UE? Este previzibil dară ca primele trei luni de mandat (și, practic, ultimele trei luni de Brexit) să nască un val de reproșuri, de eșecuri, de fake-newsuri în care noi să fim prinși în placa turnantă prin intermediul căreia UE să așeze la loc în puzzle-ul european Marea Britanie… Mai ales că, vocile noastre la nivel european nici măcar nu se aud… Guvernanții vor spune că nu e încă momentul, pentru că data intrării „pe mandat” este 1 ianuarie 2019. Evident, lucrurile, dacă erau pregătite și asumate temeinic, erau duse deja la un nivel de abordare care să depășească doar cele câteva pseudo conferințe „pregătitoare”.

Preşedenţia ungară, din 2011, a Consiliului UE a fost promovată la Bruxelles prin personaje reprezentate pe un imens… covor cu harta Imperiului Habsburgic. Iar noi nici măcar o zugrăveală cu personalitățile Marii Uniri nu avem… Căci, nu am fost în stare să pregătim un Centenar Unic, în istoria noastră, în ființa națiunii noastre, dar și la nivel european… Cum să fi fost dară pregătiți pentru prima mare responsabilitate dintr-o lume care devine tot mai mică?!…

Președenția României la Consiliul UE ar putea arăta precum o clătită din care se va prelinge zeama eșecului Brexit în prima sa fază: amânarea ieșirii din UE a Marii Britanii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*