De la indiferență, neglijență, acceptare, la tăcere și supunere…

Să spunem că pe asta nu o lăsăm să treacă! Într-un fel sau altul, ne vom trezi și vom punem piciorul în prag! Pentru că este prea mult: tot ceea ce ne privește devine parte a unor clauze „confidențiale”! Iar sistemul nici măcar nu se mai ferește, lejeritatea de care a dat dovadă acesta în a cere unor privați să semneze clauze confidențiale, înainte de a intra în „sistem” (ca autori de manuale) ar putea fi însăși dovada că suntem deja în fața unei practici generalizate.

De altfel, am mai numărat în acestă epidemie generată de scabia guvernamentală câteva încercări de a impune „omertele” de stat peste zona privată, de la discuțiile cu fondurile private de pensii la cele vizând companiile de asigurări… Și nu poți să nu te întrebi dacă nu suntem deja parte a unei clauze „confidențiale”. A unei omerte holerice peste libertățile noastre… Mai ales că nu mai vorbim despre zone relativ depărtate de esența libertăților civice și civile.

Din comoditate, din prea multă încredere în rezistența a ceva ce nu am apărat, Democrația, practic, lăsând-o să se consolideze de la sine, în inerția trecerii anilor (dar pară-se că ni s-a „cimentat” exact opusul!), nu tresărim, nu ne revoltăm, nu ne ridicăm pentru apărarea libertăților noastre decât în clipa în care sunt atinse exact noțiunile de dicționar. Nu reacționăm în apărarea democrației și a libertăților câștigate decât în măsura unor atacuri directe la libertățile pe care le credem (doar pe acelea) ca fiind fundamentale. Deși toate sunt fundamentale și nu ar trebui să lăsăm nici una pe post de „Cenușăreasă”.

Am făcut asta cu presa, am zis, „Biată, Cenușăreasă!”, și am lăsat-o să ajungă, din zona libertății de exprimare, la „și altele”. Iar „trendul” impus de Sistem ne-a adus deja în situația în care, nu doar dreptul de a alege ce citim a ajuns un moft, ca opțiuni restrânse în timp, prin atacuri la difuzorii de presă, prin creșterea costurilor hârtiei și cele de tipar, prin desființarea, „toaletată”, a chioșcurilor de ziare (să nu murdărească fața unor orașe oricum cenușii) să ne fie periclitat și dreptul de a alege despre ce și când să scriem. Și nu doar în sfera jurnalismului, strivit de multă vreme.

Dar am lăsat lucrurile așa pentru că presa trebuia doar să informeze și să distreze, funcția ei formativă fiind decredibilizată, la început, prin „dezvoltarea” unei mase de felurite și feluriți „viorici” și „doreli” de presă, apoi ridiculizată ca nivel de pertinență doar a impertinenței unor dinozauri care făceau pe sfătoșii. Cum să aibă gazetarul (gazetarul, nu jurnalistul, nu fătuca de prompter) dreptul de a scrie cu rol formativ? Funcția formativă a fost smulsă din breasla presei și transferată noilor, nu „media”, ci ocupațiilor din noile sfere evolutive. „Influencerii”, „formatorii” au fost grupați, ca responsabilitate, în jurul unor cadâne necoapte, netrecute nici măcar de prima experință de viață, cu sfaturi și trenduri de a fi în blogosfera de „cooking”, „parenting” (unde personaje care nu au ieșit încă din cluburi și terase ne învață cum să ne creștem pruncii!).

Acum, limitarea drepturilor a intrat în esența formativă a însăși națiunii. În cea a cărților. A cărților fundamentale ale catedralei de cuvinte destinate formării: Manualele școlare.

Sistemul a înfășcat mașina de tipărit manuale școlare. Pentru că o națiune nu poate fi liberă decât dacă este luminată, nu?! Sistemul a centralizat esența felului de a-i învăța pe copii, ca viitori adulți și decidenți, conturând o editură de stat ca un mamut. Sigur, nu are acolo, printre jardinierele de pe holurile Ministerului Educației, și autori de manuale. Și are nevoie de cei vechi, dar pe care să-i convertească, dacă tot nu vor să intre în sistemul „de stat”, la o omertă a tăcerii și acceptării.

Și trebuie să fii cu mult dincolo de nivelul unui mârlan ajuns pe divan pentru a avea tupeul să vii cu note de cenzură în sfera celei mai libere vocații. Scrisul. Creația. Să impui autorilor de manuale (în primă fază, lor!) note confidențiale.

Or, dacă Sistemul a ajuns cu asemenea opisuri de confidențialitate aici, dacă purtătorii de mape de prin ministere își permit astfel de abordări, iată!, ca pe o practică firească, înseamnă că suntem parte a unei omerte generalizate. Și atunci, oare miniștrii nu au semnat astfel de clauze? Oare politicienii nu au iscălit „a priori”, și nu doar la partid, astfel de anexe? Și, mai ales, fiind confidențiale, vom afla vreodată pentru ce au semnat? Pentru ce fel de, nu „confidențialități”, ci matrapazlâcuri de serviciu, de grup politic sau etnic, ori de clică având aplecări infracționale?

One Response to De la indiferență, neglijență, acceptare, la tăcere și supunere…

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *