Școala gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila a găzduit și anul acesta faza județeană a Olimpiadei Naționale „Meșteșuguri artistice tradiționale”. Astfel, pe 19 mai 2018, a fost jurizată acestă etapă, care a reunit 67 de elevi de toate vârstele din mai multe localități ilfovene. Comisia de organizare a fost format din Președinte Executiv – Doamna Prof. Duminică Vasilica Ștefania, Director Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila, Vicepreședinte – Prof. Palamar Anca Laura, Director Adjunct Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila, Secretar – Prof. Stancu Mihaela, iar membri au fost Prof. Cârstea Ana și Prof. Gheorghe Gabriela.
Manifestarea își propune conștientizarea elevilor asupra adevăratelor valori ale civilizației populare românești și promovează abilitățile și talentele artistice ale celor care creează artă populară autentică. Secțiunile la care au participat elevii au fost: pictură pe sticlă, pictură pe pânză și pe lemn, cusături, ornamente, țesut, împletituri din materiale textile și confecționare de măști populare. Comisia de jurizare a fost formată din Președinte – Doamna Niță Alexandrina, Director al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, și următorii membri: Doamna Nenciu Georgeta, Președinte al Fundației „Prețuiește clipa”, Doamna Andrei Ana, Director „Media 10 Afterschool”, Doamna Stan Georgeta, Profesor pentru învățământul primar, Doamna Silvi Mihaela – Profesor și Domnul Badea Mihnea, artist plastic.
În acest an, dintre toate, pictura pe sticlă a suscitat cel mai mare interes, la această secțiune obținându-se cele mai multe premii și două calificări la faza superioară, cea națională, de la Sibiu. Este vorba de eleva Matei Andrada, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila, deținătoare a numeroase premii județene și naționale, precum și de eleva Sava Andreea, clasa a IX-a, din partea Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, de asemenea premiată de nenumărate ori în ultimii ani. Laureată a fost și eleva Grigore Nicoleta de la Liceul Teoretic „Radu Popescu” din Popești- Leordeni, la secțiunea Cusături, precum și Stanciu Alina, de la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni, la secțiunea Confecționare Măști.
Succesul repurtat în rândul micilor artizani și moștenitori ai artei tradiționale românești ne face să sperăm că originalitatea și profunzimea valorilor populare adevărate nu se vor pierde în anii ce vin, iar noi vom rămâne la fel de bogați în meșteșuguri și tradiții. (G.V.G.)
Lasă un răspuns