Aflat sub marea cupolă a evenimentelor ce se desfășoară sub egida Centenarului Marii Uniri „România 100”, Concursul Național de Creație Plastică „ARTA – Între talent și dăruire” – Ediția a IV-a (ianuarie – mai 2018), organizat de către Fundația „Prețuiește clipa”, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 „Ion Vișoiu” din Chitila și-a desfășurat etapele într-un ritm mai susținut decât cel așteptat și cu o participare demnă de invidiat. Prin acest proiect (avizat CAERI 2018) se dorește cunoașterea, stimularea și afirmarea potențialului artistic al copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Tema anunțată de această dată a fost dedicată Anului Centenarului – ,,România – 2018 Centenarul Marii Uniri”. Lucrările din secțiunea ,,Creație Plastică” au surprins peisaje, momente istorice, tradiții, obiceiuri ale țării noastre, „România – atunci și acum”, iar în cadrul secțiunii ,,Icoane pe sticlă” tematica a fost la alegere, din iconografia tradițională românească. Acest concurs face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi este deschis participării tuturor elevilor din ciclurile de învățământ sau cluburi de artă din întreaga țară: primar, gimnazial și liceal. Mai multe secțiuni sunt deschise participanților, respectiv: creație plastică – pictură (tempera, acrilic, ulei, acuarelă, guașe), dar și icoane pe sticlă stil tradițional românesc – tempera sau acrylic. Calendarul concursului a cuprins perioada de înscriere (15 ianuarie – 30 aprilie 2018), primirea lucrărilor ( 1 februarie – 30 aprilie 2018, data poștei), panotarea și jurizarea (1 – 25 mai 2018) și vernisajul concursului, urmat de decernarea premiilor.
Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 18 mai, la ora 17, la Casa de Cultură „Tudor Arghezi” din Chitila. Juriul concursului a fost constituit din artiști plastici aparținând UAP, inspectori de specialitate și profesori desemnați de către organizator. Președintele juriului a fost Vasilica Ștefania Duminică, Director la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila. La secțiunea „Creație plastică” juriul a fost format din Georgeta Nenciu – Președinte al Fundației „Prețuiește Clipa”, Emilia Marinescu – Artist plastic UAP, Niță Alexandrina – Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Rădiță Mincu – Inspector Școlar Activități Extrașcolare – ISJ Ilfov, Simona Pîslaru – Președinte Fundația „ProChitila”, Maria Constantinescu – Artist plastic UAP și Ana – Maria Andrei – Director General „Media 10 Afterschool”. La secțiunea „Icoane pe sticlă” juriul a fost format din Vasile Bogus – Inspector Școlar Religie și Arte – ISJ Ilfov, Cristina Aurelia Ionescu Berechet – Prof. Liceul de Arte „N. Tonitza” București și Elena Adriana Popa – Responsabil proiect – Artist iconar. Pe 7 și 8 mai 2018 a avut loc selectarea și jurizarea tuturor lucrărilor înscrise în concurs.
Ediția concursului din acest an a însumat aproximativ 1600 lucrări prezentate în concurs, respectiv 1300 lucrări de Creație Plastică și 280 Icoane pe sticlă. Profesorii îndrumători ce au călăuzit pașii micilor artiști au fost în număr de peste 380, cadre didactice din 39 de județe ale țării și Municipiul București, dar și din Republica Moldova. Juriul, pus la o grea încercare, a desemnat în final pe cei 100 de câștigători. S-au acordat premiile I, II și III și premii speciale pentru fiecare secțiune și grupe de vârste. Premiile și diplomele au fost înmânate în cadrul acestei festivități de premiere. S-au acordat tuturor elevilor înscriși la acest concurs Diplome de participare. Cadrele didactice coordonatoare au primit Diplomă de participare la concurs, dar și Adeverință de coordonator.
Fundația „Prețuiește Clipa” a felicitat toți câștigătorii și a mulțumit pentru toată implicarea, pentru lucrările minunate care s-au înscris în concurs, pentru prezența în număr atât de mare la festivitatea de premiere, urând mult succes micilor artiști pe parcursul lor artistic și profesional!
Prin lucrările prezentate, elevii participanți ne-au transmis o frântură din sufletul lor micuț, dar și imagini grăitoare despre cum văd ei România de acum 100 de ani și România de acum: frumoasă, bogată, cu peisaje de poveste, cu oameni veseli și mândri de țara lor. Lucrările din cadrul secțiunilor concursului pot reprezenta o adevărată frescă a României din ultimul secol, dar și o proiecție într-un viitor luminos. Iar acestea toate au fost posibile pentru că „România este a celor care o prețuiesc!” (G.V.G.)
Lasă un răspuns