„Am învățat uitându-mă cum lucrează bătrânii cioplitori!”

Daniel Martalogu este un artizan cu care Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov a colaborat în numeroase rânduri, acesta fiind prezent cu standul său la numeroase activități culturale ale centrului, unde a prezentat „pe viu” modul în care își crează propriile opere de artă populară. Deasemenea, Daniel Martalogu a condus ateliere de creație populară în cadrul cărora zeci de elevi au preluat din tainele acestui meșteșug. Născut în București, după ce a abolvit liceul, artizanul nostru a urmat cursurile Școlii populare de Artă, la Secția Sculptură.

De peste 15 ani acesta lucrează diferite obiecte de artizanat românesc, respectiv miniaturi în lemn (căsuțe cu specific din diferite zone ale țării noastre, vechi fântâni cu roată sau cumpănă, porți maramureșene și gorjene, bisericuțe din lemn din zona Maramureșului, troițe lucrate după modele tradiționale, linguri de lemn cu crestături tot din zona maramureașeană etc.). Toate creațiile sale sunt unicate, lucrate manual, cu dăltițe și alte accesorii vechi sau create personal, după nevoile actului creativ. Începând de la secționarea buștenilor, prelucrarea acestora și crearea segmentelor de material necesare asamblării obiectului propus spre realizare, Daniel Martalogu le face pe toate acestea manual și personal. În general lucrează cu lemn de esență „moale”, adică tei, brad, plop, salcie, etc. Lemnul de esență tare (stejar, nuc, cireș, etc.) este folosit doar în cazul anumitor obiecte: troițe, cruci, sau obiecte în miniatură după lucrările marelui sculptor Constantin Brâncuși. Ca și creator de obiecte unice, acesta se inspiră din folclorul diferitelor zone, folosind elemente de bază ale sculpturii, cioplirii și crestării lemnului, păstrând totuși o notă personală. Dacă îl vom întreba cum a descoperit acest meșteșug, Daniel Martalogu ne va răspunde: „Meșteșugul l-am învățat uitându-mă cum lucrează bătrânii cioplitori, dar am avut ocazia să am în familie oameni talentați de la care să învăț.” Dar cum îi vin ideile legate de subiectele abordate în opera sa? „Fiecare piesă lucrată de mine izvorăște din suflet și acest lucru îl observă și cei care cumpără obiectele mele!

A participat la numeroase târguri cu tematică folclorică din diferite județe, de unde s-a întors cu numeroase premii și diplome. A devenit chiar un invitat permanent al acestora, acolo întâlnindu-se cu artizani din alte zone ale țării și făcând schimb de idei și experiență. Din anul 2004 participă în fiecare an la Școala de Vară de Creație pentru Copii intitulată „D.O.R.”, organizată de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Sectorul 2 al capitalei, în calitate de instructor. Artizanul Daniel Martalogu are atelierul de creație în satul Petrești din comuna Corbeanca a Județului Ilfov și are întotdeauna ușa deschisă pentru toți vizitatorii ce doresc să îl vadă la lucru sau să îi admire operele. Cine intră pe rețelele de socializare, poate vedea pe You Tube un filmuleț deosebit cu minunile miniaturale create de acest artist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*