Vasul de cult „cu patru colțuri”, din Cultura Gumelnița de acum peste 6 500 de ani

Acest „vas suport eneolitic” (cca. 4500 î.Hr.) se află în colecțiile „Muzelui Dunării de Jos” din Călărași și mai este cunoscut ca „vas de cult cu patru colțuri”. A fost descoperit în anul 2003, în situl eneolitic de tip tell, de la Sultana – Malu Roşu (jud. Călăraşi). Face parte din aşa numitul „tip Varna”, are culoarea cărămizie, decorat cu grafit şi vopsea albă şi roşie, formă tronconică (piramidă răsturnată), cu patru apucători tip „corniţe” pe umăr. Situl de la Sultana reprezintă un caz special în contextul eneoliticului românesc (mil. V – IV î.Hr.), deoarece a fost primul sit gumelniţean care a făcut obiectul unor cercetări ştiinţifice în anii ’20 ai secolului trecut, fiind legat de afirmarea identității şcolii arheologice din România.

Așezarea pluristratificată de tip tell, este amplasată pe terasa înaltă a lacului Mostiștea, la 300 m nord de actuala localitate Sultana. Stratigrafia așezării prezintă o grosime de cca patru-cinci metri, cuprinzând întreaga secvență cronologică a culturii Gumelnița. Având o valoare excepţională, fiind inclusă în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional, piesa a fost expusă la Muzeul Național din Beijing (China) în cadrul expoziţiei „Comorile României”, alături de alte 445 de piese reprezentative ale arheologiei preistorice, clasice și medievale din țara noastră. De asemenea, a fost prezentată în cadrul unor expoziții internaţionale alături de alte obiecte ale muzeului în Elveţia, SUA, Grecia. Piesa cunoaște unele analogii în arealul complexului cultural Kodjadermen-Gumelnița-Karanovo VI (4600 – 3900 î.Hr.). Dimensiunile acestuia sunt: D – 230 mm, h – 168 mm, iar nr. Inventar este 44 857. Clasat în Categoria Tezaur cu Ordinul de clasare nr. 2110/ 02.03.2007.

Vasul de cult cu patru colțuri, pictat cu alb și roșu este un simbol al Lumii Pătrate. Patru degete reprezintă „palma” lui Dumnezeu pe care stăm. Opt este „căușul” palmelor sale. Cel de al cincilea deget este cel care schimbă „orizontalitatea” lumii, iar IO (zece) reprezintă „strângerea în pumni” (frământarea lumii – „plămădirea” – intervenția „olarului” divin ce va face și reface formele de viață și cele de relief). Vasul este, ca și pământul, gol la interior. Sunt aici simboluri clare ale Vechii Biserici Pământene Valaho – Egiptene a Geților de Aur primordiali. Cunoscând valoarea acestui artefact, „Muzeul Dunării de Jos”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune în perioada 1 – 31 mai 2018, în cadrul proiectului „Exponatul lunii” – VAS – SUPORT ENEOLITIC (cca. 4500 a.Ch.). Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii la Secția Arheologie a muzeulu. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*