De cât timp nu mai exişti, 9 Mai?

9 Mai a trecut şi-a rămas, uitat de Dumnezeu, într-un ungher ascuns. L-am privit ca după gratiile închisorii, cu tristețe… Independența de stat am câştigat-o cândva, cu sângele soldaților români, la 9 Mai 1877, dar am pierdut-o apoi, atunci când însăşi Istoria Noastră Națională a început să fie ştearsă din manualele şcolare, cu zel… Suveranitatea noastră, astăzi, a devenit o vorbă în vânt, suntem vânduți sau alungați din țară, închidem ochii să ne rugăm, să plângem sau să nu spunem nimic… În intimitate, însă, fiecare dintre noi ar dori să refacă punțile rupte odată, să schimbăm cumva în bine situația catastrofală în care trăim. Dar, cum?!…

Cel de-al doilea război mondial s-a încheiat oficial la 9 Mai 1945, dar, neoficial, el nu s-a încheiat niciodată. Lumea, oricum, a fost reîmpărțită în noi sfere de influențe după placul şi interesul mai-marilor. Avem tratate internaționale, dar ele nu reflectă decât neputința celor aserviți. Cei din „Lumea bună”, niciodată nu se sinchisesc de ecuațiile de pe hârtie. La o adică, armele secrete fac ravagii în umanitatea dezbinată. Privim pe fereastră, impasibili, – cum am privit odată Yugoslavia!- cum frații noştri mor… Puterea pumnului, pe pământurile cucerite, a devenit un non-combat.

… Ziua Europei se sărbătoreşte cu fast la 9 Mai.  Europa se vrea o fereastră deschisă spre infinit!… „Ce mai faceți voi, dragilor țări europene?”, mă întreb… Înglodate în datorii, îmbătrânite, perimate, colonii, cu răni adânci în suflete… „Iar oamenii tăi, ce mai fac, Europa?”, întreb… E greu să le ştergi amintirile fără să-i omori! Bisericile sunt dărâmate rând pe rând, nu mai avem unde ne plânge părinții, copiii tăi sunt agresați, Europa!… Contează ce se întâmplă?! Contează mai mult decât crezi! Liderii tăi sunt patetici, însă. Ei nici nu ştiu ce să facă, până la urmă, cu puterea lor! Până vor ajunge la pensie, îi vor privi pe cei săraci cu circumspecție. Vor vorbi despre Europa ca despre Interesele lor. Ne vor exclude de la masă. Ne vor amenința că încălcăm nu ştiu ce paragrafe, şantajându-ne.

Este mult mai uşor să condamni un om, fără să-l înțelegi! Este mult mai facil să desființezi o țară, să o transformi în colonie, decât s-o ridici, integrând-o în Europa! Cu nişte lideri pitici, incapabili să fie vreodată vizionari!, cu o enormă birocrație, o plagă neagră pentru cetățeanul european, este cam greu să găsim drumul Solidarității împreună, Europa! Dacă vei crede vreodată că numai banii aduc fericirea, te vei înşela! Dacă vei crede că numai randamentul de roboți înseamnă progres, iarăşi vei greşi!

Nu banii ne leagă cel mai mult, ci Valorile Noastre Europene pentru care suntem în stare să murim, Europa!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*