„Nu vorbesc niciodată despre lucruri pe care nu le pot realiza!”

Ansamblul artistic „Doina Ilfovului” de la Centrului Cultural Buftea, condus de profesorul coregraf Daniela Mândroc, cuprinde dansatori de toate vârstele, de la copii la adulţi. Când aceștia intră în scena de spectacol cu ocazia diferitelor evenimente culturale, nu se opresc până nu interpretează cu aplomb și dăruire dansuri populare românești, dintre care nu lipsesc hore, sârbe, „Călușul”, „Ciuleandra”, „Bo­­­­ie­reasca”, și altele. Până și „Grupul mămicilor din Buftea” fac deliciul asistenței cu  dansuri din Oltenia, învățate de la același profesor coregraf.

Ansamblul este înființat pe 5 Martie 2016, chiar de ziua mea de naștere. Așa avem dublă aniversare în fiecare an pe data de 5 Martie. Anul acesta am sărbătorit și 5 Martie 2016 – 5 Martie 2018 = 2 ani de succes. Aniversările au fost sărbătorite și prin emisiuni în direct la „Etno tv” în fiecare an. În emisiunile ansamblului au fost invitați mari artiști ai muzicii populare și nu numai”, ne mărturisește Daniela Mândroc. Chiar de curând, cu ocazia spectacolului aniversar al lui Constantin Măgureanu de la Sala Palatului (2 noiembrie 2017), „Ansamblul Doina Ilfovului” s-a „desfășurat” artistic, adunând mii de aplauze și ovații. „Este o onoare și o provocare pentru noi, la un an și jumătate de la înființarea Ansamblului Artistic „Doina Ilfovului”. În data de 5 martie 2016 am dat drumul la prima repetiție. În 5 martie 2017 am sărbătorit un an, cu un spectacol aniversar la Etno TV, în direct. Am avut cinci premiere coregrafice: am ieșit prima dată cu „Călușul” la televiziune, „dans din Oltenia”, „dans din Ardeal, cu sucitoare”, cât și un dans pentru grupa mijlocie a ansamblului”, ne-a povestit profesorul coordonator și coregraf al deja bine cunoscutului Ansamblu Artistic „Doina Ilfovului”, al Centrului Cultural din Buftea (director Robert Nagy). La un an și jumătate de la înființare, ansamblul însemna déjà peste 60 de copii din grupa de performanță, structurați pe trei categorii de vârstă (grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare), dar și un grup de 20 de mămici care au ieșit pe scena Centrului Cultural prima dată în septembrie 2016, iar publicului a cerut „bis”. Cu copiii, primul spectacol a fost pe 1 iunie 2016.  Totul a început de la o propunerea pe care Daniela Mândroc, de altfel dansator și coregraf cu state vechi, i-a făcut-o domnului primar al orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Am simțit că, după mulți ani de dans ca profesionist, se poate mai mult. Domnul primar mi-a dat ocazia să încep, iar eu i-am demonstrat că nu vorbesc niciodată despre lucruri pe care nu le pot realiza”. Punerea în practică a proiectului a fost destul de rapidă. S-a colaborat foarte bine cu școlile generale și cu liceele din Buftea. Copii și tineri au venit la repetiție, le-a plăcut și nu au mai plecat. „Au văzut ce se întâmplă, au urcat pe scenă, i-am dus la televiziuni, la spectacole și le-a plăcut foarte mult. Avem două repetiții pe săptămână, deoarece ansamblul are atât dansuri moderne, cât și populare. Mămicile repetă o dată pe săptămână, dar repetițiile durează chiar și câteva ore, mai ales când sunt multe spectacole”, ne-a spus coregrafa. S-a ajuns chiar la performanța de a avea 15 dansuri într-un spectacol, iar spectacolele la care sunt invitați sunt din ce în ce mai multe și depășesc granițele Ilfovului. Vădit emoționată, Daniela Mândroc ne-a povestit despre provocarea spectacolului care a avut loc la Sala Palatului.

„De obicei, la Sala Palatului merg ansamblurile de profesioniști. Cunoscându-mă de foarte mult timp, m-a sunat Constantin Măgureanu, care m-a întrebat dacă cred că pot să vin cu ansamblul meu. Am zis da, din prima, chiar dacă înseamnă foarte multă muncă. Ne onorează această invitație, mai ales că sunt foarte multe ansambluri profesioniste care nu au urcat până acum pe scena Sălii Palatului. Vom face și ilustrații coregrafice pentru fiecare artist în parte, pentru fiecare zonă etno-folclorică. Practic, dansatorii vor executa pași pentru fiecare solist, indiferent de zona din care aceștia vin. Vom avea intervenții și ca ansamblu. Va fi un dans de fete din Oltenia pe trei generații. Ceva ce nu s-a făcut până acum în România. 40 de fete dansează în același timp, aceiași pași, aceeași coregrafie. Vom intra și cu călușul oltenesc. Acolo voi dansa și eu. Sunt singura fată care dansează Călușul, creat de mine, cu pași, cu strigături, ca și element de show. Normal fetele nu ar trebui să joace călușul, dar noi îl dansăm ca dans de scenă. Este un dans extraordinar de greu ca interpretare tehnică a pașilor, dar și ca efort fizic. Vom mai intra cu un alt dans din Oltenia, pe perechi. Sunt dansuri din Oltenia, pentru că domnul Măgureanu este din Oltenia.”

Pentru acestă șansă de a putea preda arta coregrafică a dansului nostru popular, Daniela Mândroc a ținut să mulțumească primarului Gheorghe Pistol și Centrului Cultural Buftea pentru susținere: „Tot timpul, domnul primar a fost alături de mine și m-a sprijinit ori de câte ori am venit cu vreo propunere, cu autocar, costume de căluș, centrul cultural este la dispoziția noastră, iar cursurile sunt gratuite. Sora domnului primar, doamna Margareta Pistol și Ionela Bran se ocupă de confecționarea costumelor, împreună cu câteva doamne din oraș. Copiii merită, pentru că sunt foarte ambițioși. Și fiul meu, în vîrstă de 11 ani, face parte din ansamblu, la grupa mijlocie. De multe ori a cântat și pe post de solist. Se muncește foarte mult pentru a face față coregrafiilor, dar pot spune că avem o echipă închegată, iar părinții și profesorii  de la școală sunt alături de artiști. Copiii au ajuns la performanța de a evolua atât cu dansuri populare din opt zone etno-folclorice, cât și dansuri moderne, dans italian, dans rusesc, dansuri acrobatice, dans grecesc sau țigănesc interbalcanic. De aceea, spunem că Doina Ilfovului este un ansamblu artistic”. În prezent ansamblul are în repertoriul coregrafic peste 20 dansuri, dintre care putem aminti: dansuri populare românești din  Oltenia, Muntenia, Ardeal – dansatorii cunosc pașii reprezentativi fiecărei zone etnofolclorice ale țării noastre, realizând astfel ilustrații coregrafice pentru diferiți artiști din diferite zone în spectacole sau emisiuni televizate;  dansuri moderne, dansuri acrobatice (în pereche sau de grup), dansuri internaționale (ex: „country dance”, „French Cancan”, „Vals”, „dans Italian”, „Tarantella”, dans rusoucrainean – „Kazacioc- Kalinka”, dans evreiesc – „Hava Nagila”, etc.).

La capitolul „de pe bloguri adunate” putem menționa rândurile unui spectator present la Zilele Municipiului Urziceni, unde a fost present și Ansamblul Artistic „Doina Ilfovului”: „Pe 20 mai 2017, am avut deosebita plăcere de a face cunoștință cu „Ansamblul Artistic Doina Ilfovului”, la zilele Municipiului Urziceni. O echipă de tineri foarte talentați, coordonați de către Daniela Mândroc, o coregrafă cu multe reușite. Puteți observa și în filmare, ce frumos au fost îmbrăcați. Au niște costume populare minunate, iar prezența lor pe scenă și în culise a fost remarcată de toată lumea, în cel mai plăcut mod. Mi-a plăcut tare mult de ei fiindcă au zâmbit, s-au simțit bine în fața a peste 4000 de persoane care i-au urmărit în timpul concertului și, mai mult de atât, sunt și foarte populari. Au stat la poze, au dat interviuri și au zâmbit tuturor celor care îi priveau. Sunt artiști cu adevărat și îi respect pentru asta!” Într-adevăr, au apărut la TV, au apărut în videoclipurile unor artiști cunoscuți și cu siguranță vor apărea mult mai des în următoare perioadă, fiindcă sunt profesioniști din toate punctele de vedere. Daniela Mândroc, cea care îi îndrumă ne-a mai spus: Atât de mult  iubesc această meserie, cât nu vă imaginați. Aș putea să dorm în sala de dans. Dacă aș putea nu le-aș da drumul niciodată copiilor de lângă mine să lucrăm. Am foarte multe lucruri de spus, de explicat și simt că nu îmi ajunge timpul. Pentru mine ceasul din sala de dans este dușmanul meu.”

Profesorul coregraf Daniela Mândroc a studiat la Facultatea de Coregrafie din cadrul U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” din București. Pentru un timp a fost coregraf la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”din Slatina. Dintre reușitele sale putem menționa contribuția la realizarea videoclipului Annei Lesko prin coregrafia specială de la piesa „Balalaika”, dar și la alte piese ale solistei: „Anicyka Maya”, „24” și „1001 dorințe” (dans rusesc Kazaciok cu șase perechi de dansatori). Mai are la activ o apariție într-un videoclip alături de „Reyna Vox”, două videoclipuri alături de „Lorenna” și un videoclip alături de Constantin Măgureanu. A colaborat fructuos la dansurile grecești cu Nikolas Papadopoulos și Marian Hagiu, dar și pe dans popular  cu „Taraful din Clejani”, cu „Ioniță și Viorica din Clejani”. A participat împreună cu ansamblul la numeroase spectacole în orașul  Buftea („Zilele orașului“), în Mogoșoaia, Urziceni, Ciorogârla, Pucioasa („Ziua femeii”), etc. A mai participat alături de alți artiști la două spectacole umanitare, la Bragadiru și Cornetu (Ilfov). A fost prezentă într-un spectacol aniversar dedicat rapsodului popular Iulian Mutu Constantin, la 70 de ani de viață și 35 de ani de carieră, la Filarmonica din Pitești (județul Argeș). A fost selectată spre a deschide festivitatea de premiere a Concursului de dans „WDSF Bucharest Open”, desfășurat pe Domeniul Știrbei (25-26 noiembrie 2017), printr-un recital muzical coregrafic tradițional românesc, urmând ca în data de 31 Martie 2018 să deschidă festivitatea de premiere a unui alt concurs de dans, ce a avut loc, de data acesta,  la Sala Polivalentă din București. „Călușarii” ansamblului din Buftea au participat la manifestarea intitulată „Călușul în Cartea Recordurilor“, în cadrul Concursului Național „Călușul Românesc” la Slatina (jud. Olt), în data de 7 iunie 2017. Tot la acel concurs au participat dansatorii și cu dansuri mixte, prezentând un spectacol excelent, bine primit și apreciat.

Ansamblul Artistic „Doina Ilfovului“ al Centrului Cultural Buftea a participat la Pro tv în direct, în cadrul emisiunii „La Măruță“, la rubrica „Duelul Ansamblurilor”, ajungând în semifinalele pe țară.  „Datorită insuficientei susțineri prin voturi la nivel național (sms și on line), nu a putut ajunge în finală, însă ansamblul s-a bucurat de aprecierea publicului, obținând la fiecare spectacol ropote de aplauze, cerându-se de multe ori „BISS”. În cadrul ansamblului activează și băiețelul meu Adelin Mîndroc (solist vocal și dansator), dar și fratele meu, Rogojinaru Valentin (prim solist dansator și pe post de instructor – dans pentru dansatorii începători)”, ne mai împărtășește coregrafa din tainele ansamblului. Daniela Mândroc și al său ansamblu artistic „Doina Ilfovului” de la Centrului Cultural Buftea au participat la numeroase spectacole la Antena 1 (Acces Direct), Antena Stars, Kanal D, RTV, Antena 3, Pro TV (Happy Hour – dans ţigănesc şi căluşul oltenesc), TVR 1 (Dănutz SRL) și TVR 2, Favorit TV (câte o emisiune în fiecare lună, având durata a trei ore), Etno TV, Național TV, la Festivalurile Cerbul de Aur – Brașov şi Callatis – Mangalia, dar şi la turneele internaționale din Austria, Belgia, Franţa şi Cehia. Daniela Mândroc a obţinut Premiul I la Festivalul internaţional de Folclor Bavaria – Gerestried din Germania şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor din Serbia pentru dansurile populare româneşti pe care le îndrăgește atât de mult. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*