Cum pământul patriei noastre este bogat în urme ale trecutului, iată că nu a trebuit să treacă multă vreme după ce zăpada și-a ridicat aripa de pe glia ce-nverzește și undeva în apropierea municipiului Cluj-Napoca, lângă Pădureni, pe teritoriul comunei Chinteni (jud. Cluj), doi clujeni au descoperit un mic tezaur format din obiecte din aur și argint. Pasionați de cercetare prin detecția de metale, aceștia au descoperit pe 31 martie 2018, la doar 20 cm adâncime în pământ, un mic tezaur format din obiecte din aur și argint. Cei doi clujeni sunt autorizați să practice detecția de metale și au predat tezaurul descoperit Direcției de Culte și Patrimoniu al Județului Cluj.
Tezaurul este format din pandantive din aur și argint, precum și alte accesorii vestimentare sau de harnașament (aplice de tip „triskelion”). Arheologii cred că obiectele sunt din secolele IV – V și provin dintr-un mormânt. Flaviu Corbureanu (36 de ani) şi Andrei Lumperdean (30 ani) spun că descoperirea lor a fost una absolut întâmplătoare şi s-au grăbit să anunţe autorităţile. „Noi am găsit în total şapte obiecte, dar după semnalul detectoarelor mai există în apropiere şi altele. Nu ne-a venit să credem în primul rând că este aur, a fost o surpriză mare”, a spus Flaviu, un inginer care se declară pasionat de istorie şi de arheologie. El a mai povestit următoarele: „Descoperirea am făcut-o sâmbătă după-masă. Credem că descoperirea face parte dintr-un mormânt, credem noi gepid. Am decis să nu mai continuăm săpăturile, să nu stricăm contextul arheologic.” Andrei V. L., celălalt descoperitor, a explicat: „Am găsit aceste piese de valoare de aur și argint și am considerat că este un bun pentru patrimoniu și am venit să îl predăm. După cum am citit pe internet sunt piese de mare valoare gepide, un popor migrator care au colindat zona Clujului, au avut așezări aici”. Gepizii au fost geți din ramura „călătoare” a acestei mare popor european cumva multinațional, salvat după potopul ce a stins o lume. Artefactele scoase la lumină au fost făurite din aur şi argint şi sugerează faptul că în zona respectivă a fost înhumat un aristocrat gepid. „Am găsit o cataramă, care provine probabil de la o centură (cu închidere tip „cap de ciocănitoare” – n.a.). E din aur şi are o piatră de jad. Alături, mai erau un pandativ oval, două cerculeţe din argint, plus un cap de acvilă de la o fibulă, care pare să fie din argint suflat cu aur (Mama Gaya Vultureanca, vechi totem al Geților de Aur primordiali – n.a.). Tot acolo am găsit un fragment din acea fibulă, din aur, dar şi o verigă din argint”, a explicat Flaviu Corbureanu.
După ce vor ajunge la muzeu, piesele vor fi analizate în mod detaliat și vor fi conservate. „Este prima dată când primim așa ceva. Par să facă parte dintr-un mormânt din perioada migrațiilor. Există specialiști care pot să le identifice imediat cu mare precizie”, a precizat Virginia Rădeanu, arheolog din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj. „Astfel de obiecte au mai fost descoperite pe teritoriul ţării noastre, inclusiv în judeţul Cluj, lângă Apahida şi Turda, iar mai recent lângă un complex comercial. Noi suntem interesaţi de alte aspecte, cercetătorii autorizaţi vor trebui să facă noi cercetări, cu aprobarea Ministerului Culturii.”
Conform legii, cei doi detectoristi pot primi până la 30 la sută din valoarea obiectelor, iar dacă artefactele vor fi încadrate la categoria tezaur, cei care le-au găsit vor mai putea solicita încă 15 la sută din valoarea lor. Cercetarea în amănunt a zonei unde s-a făcut descoperirea poate aduce la lumină și restul inventarului funerar al acestui mormânt bogat. Până atunci obiectele descoperite vor intra în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Trasilvaniei. (G.V.G.)
Lasă un răspuns