În urma unei dezvoltări fără seamăn a sectorului comercial din România prin apariția de magazine universale de tip „Mall”, mărirea numărului acestora a condus și la descoperirea de noi situri aheologice pe locul marilor hale comerciale ridicate în ultimii ani. Asttfel, la Cluj, prin construirea marelui complex „Polus Center”, s-au descoperit urmele milenare ale strămoșilor geto – daci și numai. Obiectele descoperite de arheologi înaintea construirii „Polus Center” au fost expuse chiar în cadrul centrului comercial, pentru o perioadă de timp.
Expoziția intitulată „Cinci milenii de istorie. Săpături arheologice la „Polus Center” a fost organizată de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). „Exponatele sunt artefacte găsite în perioda 2006-2007 pe șantierul centrului comercial, piese de o deosebită valoare pentru istoria Transilvaniei și care acoperă o lungă perioadă de timp, începând cu neoliticul, epoca bronzului, a fierului, cea romană, a migrațiilor, până în evul mediu timpuriu. Vizitatorii au putut admira vase ceramice, statuete, altare votive și podoabe. Șantierul arheologic de la „Polus” a câștigat premiul Ministerului Culturii „C-tin și Hadrian Daicoviciu” pe anul 2007”, au explicat organizatorii. Peste o sută de obiecte, cu o vechime între 6.000 şi 900 de ani au fost expuse. Între exponate se numără şi o diplomă militară din anul 128 d.Hr., care oferă informaţii preţioase cu privire la demnitarii romani din perioada respectivă.
„Diplomele respective le erau înmânate celor care după 25 de ani de serviciu militar erau lăsaţi la vatră şi primeau cetăţenia romană. Pe diplomele respective era menţionat numele împăratului, dar acestea ofereau informaţii şi cu privire la numele guvernatorilor din Dacia Porolissensis, dar şi al consulilor romani” a subliniat directorul MNIT din acea vreme, Carmen Ciongradi. Amintim că pe amplasamentul amintit au fost găsite în urmă cu mai mulţi ani, în urma săpăturilor arheologice, vestigii cu vechime din neolitic, adică de acum aproximativ 6.000 de ani, şi trecând prin civilizaţiile ulterioare, până în evul mediu timpuriu (anii 500-1000 d.Hr). „Aici e o zonă de luncă propice locuitului şi de aceea s-au perindat pe aici mai multe civilizaţii”, a mai subliniat arheologul din cadrul MNIT. Carmen Ciongradi a mai afirmat că expoziţia a reprezentat un demers al muzeului, de a fi prezent în spaţii alternative de expoziţie şi a-şi menţine vizibilitatea în faţa publicului, în condiţiile în care instituţia este închisă, aflându-se în renovare. „Este important ca publicul să ne vadă; ceea ce facem e pentru public, nu pentru noi”, a spus ea. Pe de altă parte, Viorica Crişan, fosta directoare a muzeului, a subliniat că pe suprafaţa de 36 de hectare unde a fost construit „Polus Center” nu a existat nici un centimetru de pământ fără vestigii. Numărul obiectelor descoperite pe şantierul respectiv este de ordinul a zeci de mii, cu menţiunea că multe reprezintă ceramică, potrivit unui cercetător din cadrul muzeului. Expoziţia menționată cuprinde obiecte de artefact găsite acum câţiva ani pe şantierul arheologic pe care se află actualmente complexul comercial, între acestea vase, chei, foarfeci şi altele. Expoziţia a putut fi vizitată în Piaţa Matei Corvin, din incinta complexului comercial. Manifestarea a fost o reeditare a succesului expoziţiei organizată la sediul muzeului în anul 2008. Expoziția a fost deschisă publicului larg în perioada 18-25 noiembrie 2011, urmând ca mai apoi prețioasele artefacte să intre în colecțiile Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). (G.V.G.)
Lasă un răspuns