Burebista, regele nemuritor al dacilor…

Burebista este menționat în istorie ca primul rege care a unit  toate triburile traco-dace organizându-le într-un singur stat puternic în jurul anului 82 î.e.n. înlăturând pericolul ca aceste triburi să fie cucerite de către celți și romani. A fost cel mai drept, puternic și impunător rege al dacilor. În timpul domniei sale statul înființat de el a cunoscut cea mai mare întindere teritorială din toate timpurile, extinzând granița sudică de la Dunăre până la Muntele Haemus și vestică de la râul Tisa până la Dunărea Panonică și Râul Morava.

Având talentul  unui comandant militar iscusit, regele Burebista a reușit să câștige toate bătăliile și războaiele împotriva celților care ocupau bazinul Panonic. Organizarea politică a statului dac s-a efectuat printr-un proces de  instituționalizare, rolul cel mai important în organizare l-au avut cele trei componente majore care formau nucleul puterii: aristocrația, războinicii, regalitatea și casta preoților, cea din urmă având o autoritatea foarte importantă și extinsă  prin persoana lui Deceneu, care a fost numit vice-rege și totodată cel mai apropiat  sfetnic al regelui. Statul GEO-DAC  devenit o monarhie militară care a căpătat în timp influențe grecești,  datorită alinierii cancelariei regale la poruncile emise de către învățatul STRABON.

Cu toate acestea, cetățile grecești de pe litoralul pontic își păstrează organizarea proprie în schimbul plății unui tribut și recunoașterii supreme a autorității regelui dac. În timpul conducerii lui Burebista s-a construit în zona MUNȚILOL ORĂȘTIEI  un sistem puternic  de fortificații și anume cetățile: Costeşti, Băniţa, Piatra Roşie, Blidaru, Bâtca Doamnei, Căpâlna. Din relatările marelui învățat Strabon, armata regelui Burebista număra aproape 200.000 de luptători care se impune ca principală forță militară din Europa Centrală și Dunărea de jos. Cucerirea cetăților grecești (anul 55-48 î.e.n)  s-a făcut într-o perioadă scurtă și fără probleme însă cea mai gravă amenințare la adresa statului Geto-Dac o constituia expansiunea romană, deși  cele mai numeroase campanii militare au fost organizate împotriva supremației celtice aflate în zona Dunării de jos (anul 60 î.e.n).

Victoriile dobândite în urma acestor războaie își vor găsi ecou în izvoarele istorice fiindcă după  aceste eforturi militare  hotarele apusane ale Regatului dac sunt fixate pe Dunarea Mijlocie si Muntii Slovaciei. În alte bătălii importante, Burebista înfrânge triburile răzvrătite ele  bastarnilor  și sarmanților din estul Daciei… astfel Burebista ajunge astfel „stăpânul ținuturilor de dincolo și de dincoace de Dunăre”, devenind „cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia”, cum il numește o inscripție greacă contemporană.

Burebista a dorit la un moment dat să intervină în războiul civil dintre CEZAR și POMPEI,  însă înfrângerea celui din urmă l-a determinat pe Cezar să inițieze o campanie de răzbunare împotriva rivalului său, Burebista,  un demers care nu s-a mai infăptuit datorită asasinării lui Cezar. Nu după mult timp și Burebista cade victimă unui complot al aristocrației   pus la cale cu ajutorul  romanilor. O parte a aristocrației dacice nu îl agreea pe rege, motiv pentru care cereau dreptul la autonomie.

După moartea regelui Burebista, statul Dac se destramă în cinci părți, iar în una dintre aceste părți s-a menținut la putere mare proet Deceneu, despre care se spune că ar fi participat direct la înlăturarea regelui și protectorului său, fiindcă politica de expansiune a acestuia, amenința integritatea Daciei,  din cauza intrării în conflict cu Roma. Burebista este una dintre figurile cele mai ilustre ale istoriei noastre, ca drept dovadă  stau cronicile scrise care il descriu în acest mod: „…Burebista, getul, luând conducerea poporului său a ridicat pe oamenii aceștia… așa încât în câțiva ani, a întemeiat o mare stăpânire și a supus geților aproape pe toți vecinii; ba era de mare primejdie și pentru romani, pentru că trecea Dunărea fără sa-i pese de nimeni și prăda Tracia până în Macedonia și în Iliria, iar pe Celți cei ce se amestecaseră cu tracii și ilirii i-a pustit cu totul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*