România la întâlnirea cu Centenarul

proiect cu certe valenţe educative –

Centenarul Marii Unirii reclamă întreprinderea unor eforturi susținute în vederea marcării unui secol de la momentul fast al unirii tuturor teritoriilor locuite de români într-un singur stat. În acest context proiectul educativ judeţean „România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război” şi-a propus organizarea de diferite manifestări de celebrare a Centenarului şi de subliniere a rolului şi importanţei urbei noastre în realizarea României Mari, proiectul plecând de la ideea de a promova, în rândul elevilor şi comunităţii locale, cunoaşterea istoriei naţionale în conexiune directă cu cea locală.

Activităţile se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar 2017-2018 și 2018-2019 cuprinzând mai multe simpozioane şi expoziţii de fotografie documentară la sediul unor instituţii reprezentative pentru comunitatea bârlădeană. Prima manifestare – intitulată BERTHELOT ŞI BÂRLADUL – din acest amplu proiect, iniţiat de Şcoala Gimnazială „Iorgu Radu”, a avut loc în data de 16 octombrie 2017 la sediul acesteia şi s-a bucurat de un real succes.

A doua manifestare de amploare a avut loc la Cercul Militar Bârlad (22 octombrie 2017) cuprinzând un Simpozion şi o expoziţie de fotografie documentară BÂRLADUL – CAPITALĂ MILITARĂ (noiembrie 1916 – martie 1917). Tematica abordată în cadrul simpozionului a fost rolul şi importanţa prezenţei în Bârlad a Marelui Cartier General al Armatei Române şi ale altor instituţii de comandă militare româneşti şi străine; iar la Zorleni a regelui Ferdinand I Întregitorul – comandantul Frontului Românesc – şi a Marelui Cartier Regal cu implicaţiile sale naţionale şi internaţionale.

Expoziţia itinerantă  ce cuprinde un număr de peste 50 de fotografii documentare a fost organizată de profesorul Marcel Proca, cel care a descoperit fotografiile şi a identificat data şi locul realizării lor de Serviciul fotografic al Armatei Române (decembrie 1916, Bârlad). Se remarcă în cadrul acesteia fotografii de o valoare istorică deosebită ce atestă prezenţa la Bârlad a celor mai importante personalităţi militare româneşti şi străine, ele reprezetând instantanee luate în Piaţa Domnească şi în faţa Şcolii Normale – sediul Marelui Cartier General românesc şi rusesc (pentru trupele aflate pe teritoriul României), precum şi al Misiunii Militare Franceze – comandată de cunoscutul general francez Henri Berthelot. De asemenea sunt şi imagini inedite cu Regele Ferdinand I decorând ofiţeri de aviaţie pe aerodromul militar din Bârlad în vara anului 1917 şi altele ce atestă, în premieră, prezenţă unui lagăr de prizonieri de război în localitate.

Pe data 28 noiembriea 2017 avut loc la Cercul Militar Bârlad vernisarea expoziţiei de creaţii plastice ale elevilor intitulată ,,România la întâlnirea cu Centenarul”, ediţia a I-a, 2017 având drept scop marcarea Centenarului Primului Război Mondial, a Marii Uniri  şi a Zilei naţionale. Totodată a fost lansată o campanie de donaţii de cărţi, intitulată „LA CEAS ANIVERSARO CARTE PENTRU BASARABIA”, în beneficiul unităţilor de învăţământ din Cahul – Republica Moldova, sub lozinca: Citim împreună! Sărbătorim împreună! Cărţile vor putea fi donate la Centrul zonal de distribuţie a manualelor de la Şcoala Gimnazială „Iorgu Radu”, Biblioteca „Stroe S. Belloescu” şi Cercul Militar Bârlad. Această activitate se va desfăşura, într-o primă etapă, până pe 9 aprilie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În continuarea activităţilor dedicate Centenarului pe 21 ianuarie 2018 fost vernisată o nouă expoziţie de fotografie documentară, cu prilejul lansării cărții Bârladul şi Marele Război autor prof. Marcel Proca.

Pe data de 14 martie expoziția de fotografie documentară va fi prezentă la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – Bucureşti în cadrul unei mănifestări mai ample intitulată „CENTENARUL UNIRII – Reflecții Culturale”.

Activitățile din cadrul proiectului „România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război” s-au înscris în lista de activităţi dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi Marii Uniri organizate în urbea noastră şi au fost organizate în colaborare de: Primaria şi Consiliul Local Municipal Bârlad, Societatea de Ştiinţe Istorice – Filiala Bârlad, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad, Cercul Militar Bârlad, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza – Bârlad”, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu şi celelalte instituţii partenere în cadrul proiectului.

Coordonator proiect,

prof. Marcel Proca – Vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice – Filiala Bârlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*